Ενέργεια

ΛΑΡΚΟ: Εστάλησαν τα χρονοδιαγράμματα για δεσμευτικές προσφορές

ΛΑΡΚΟ: Εστάλησαν τα χρονοδιαγράμματα για δεσμευτικές προσφορές

Τέσσερις «παίκτες» παραμένουν ζεστοί, μεταξύ των οποίων οι δύο Έλληνες_ η «Μυτιληναίος» και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Εστάλησαν στους ενδιαφερόμενους επενδυτές για τη ΛΑΡΚΟ τα χρονοδιαγράμματα για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών. Ειδικότερα, για τον διαγωνισμό που «τρέχει» ο Ειδικός Διαχειριστής για την πώληση της ιδιωτικής περιουσίας της νικελοβιομηχανίας το χρονικό όριο τέθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ για τον δίδυμο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ στα μέσα Οκτωβρίου.

 Σύμφωνα με πληροφορίες, από τους έξι ενδιαφερόμενους επενδυτές, οι οποίοι είναι κοινοί και στους δύο διαγωνισμούς, τέσσερις τελικά παραμένουν ζεστοί, δηλαδή οι δύο Έλληνες «παίκτες» _ η «Μυτιληναίος» και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία κατεβαίνει με την AD Holdings _ η ελβετική Solway Investment Group καθώς και Commodity & Mining Insight Irland.

 Αυτό, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, διαφάνηκε από τη βροχή ερωτήσεων που υπέβαλαν, αφού μελέτησαν τα δεδομένα στα VDR (Virtual Data Room) και επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου και των ορυχείων. Αντίθετα, οι Trafigura και Thatisa PLC είχαν μια πιο υποτονική παρουσία.

 Πάντως, ακόμη δεν έχουν κλείσει όλες οι εκκρεμότητες καθώς αναμένεται η ρύθμιση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) που θα δίνει χρόνο στον επενδυτή που θα εξαγοράσει τη ΛΑΡΚΟ να προσαρμοστεί στους περιβαλλοντικούς όρους που ισχύουν για τις εγκαταστάσεις της ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί η σύνταξη των συμβατικών κειμένων για τις δύο αγοραπωλησίες.

 Να σημειωθεί ότι οι δύο διαγωνισμοί τρέχουν παράλληλα καθώς στους όρους του διαγωνισμού για την ιδιωτική περιουσία της ΛΑΡΚΟ περιλαμβάνεται ρήτρα shoot out ώστε ο προτιμητέος επενδυτής να μπορεί να πλειοδοτήσει στον διαγωνισμό που θα προκηρύξει το ΤΑΙΠΕΔ και αντίστροφα. Στόχος να προκύψει ένας κοινός πλειοδότης και για τους δύο διαγωνισμούς.

 Ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ αφορά το εργοστάσιο στη Λάρυμνα και τα μεταλλεία Λάρυμνας και Λουτσίου ενώ του Ειδικού Διαχειριστή περιλαμβάνει τα μεταλλευτικά δικαιώματα επί των μεταλλείων της Εύβοιας, της Φθιώτιδας και Βοιωτίας (Άγιος Ιωάννης) και τα μεταλλεία της Καστοριάς, καθώς και αποθέματα μεταλλευμάτων, υποπροϊόντα και ανακυκλώσιμα υλικά και αγροτεμάχια σε Λάρυμνα, Άγιο Ιωάννη, στη Λιάβδα Λάρυμνας και στην Εύβοια.

Μεγάλο ενδιαφέρον για τα μεταλλεία και τα κοιτάσματα νικελίου και κοβαλτίου

Το επενδυτικό ενδιαφέρον για τα μεταλλεία και τα κοιτάσματα νικελίου και κοβαλτίου παραμένει μεγάλο, καθώς πρόκειται για στοιχεία που χρησιμοποιούνται σε συσσωρευτές, τόσο για αποθήκευση ενέργειας όσο και για κινητά τηλέφωνα κλπ. Τα αποθέματα νικελίου εκτιμώνται σε περίπου 20 δισ. δολαρίων ενώ μαγνήτη για τους επενδυτές είναι και το κοβάλτιο που μπορεί να εξορυχτεί.

Στα «μείον» της ΛΑΡΚΟ συγκαταλέγεται το εργοστάσιο της Λάρυμνας καθώς απαιτούνται μεγάλες επενδύσεις προκειμένου να συμμορφωθεί με την περιβαλλοντική νομοθεσία ενώ στα «συν» περιλαμβάνεται το γεγονός ότι θα πουληθεί ελεύθερη βαρών ή υποχρεώσεων σχετικά με τους εργαζομένους. Ωστόσο, όπως αναφέρει πηγή του ΥΠΕΝ, εκτιμάται ότι από τους περίπου 1.200 εργαζόμενους θα παραμείνουν περί τους 700 καθώς θα είναι δύσκολο για τον επενδυτή να βρει άλλους εξειδικευμένους εργαζόμενους. Για τους υπόλοιπους, όπως τονίζει, έχει προταθεί αποχώρηση με την αποζημίωση που προβλέπεται, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, ενώ ένας μεγάλος αριθμός έχει κατοχυρώσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

 

Www.worldenergy.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης