BP: Βλέπει ευκαιρίες σε πράσινο υδρογόνο και αμμωνία στην Αυστραλία

BP: Βλέπει ευκαιρίες σε πράσινο υδρογόνο και αμμωνία στην Αυστραλία
Η BP  σχεδιάζει να ξοδέψει 5 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε επενδύσεις χαμηλών εκπομπών άνθρακα

Η παραγωγή πράσινου υδρογόνου και πράσινης αμμωνίας είναι τεχνικά εφικτή σε κλίμακα στην Αυστραλία, αλλά θα απαιτήσει σημαντική επένδυση σε λιμενικές, ηλεκτρικές και υδατικές υπηρεσίες, ανακοίνωσε η BP την Τετάρτη, με βάση τα ευρήματα μιας μελέτης.
Η μελέτη, σύμφωνα με το Reuters υποστηριζόμενη από την Αυστραλιανή Υπηρεσία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ARENA), εξέτασε την κατασκευή ενός εργοστασίου και μιας εγκατάστασης 1 εκατομμυρίου τόνων ετησίως, με έναν ηλεκτρολύτη που τροφοδοτείται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να διασπά το νερό για να παράγει υδρογόνο, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία πράσινης αμμωνίας.

Επενδύσεις

Η Αυστραλία, ο κορυφαίος εξαγωγέας άνθρακα στον κόσμο και ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου, θέλει να αναπτύξει πράσινο υδρογόνο για να αντικαταστήσει τα ορυκτά καύσιμα σε μια παγκόσμια προσπάθεια μείωσης των εκπομπών άνθρακα.
Η BP, η οποία σχεδιάζει να ξοδέψει 5 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε επενδύσεις χαμηλών εκπομπών άνθρακα, διαπίστωσε ότι η μεσοδυτική περιοχή της Δυτικής Αυστραλίας ήταν μια ιδιαίτερα ελπιδοφόρα τοποθεσία για μεγάλης κλίμακας παραγωγή πράσινου υδρογόνου, καθώς έχει τεράστια πρόσβαση σε γη και άφθονο άνεμο και ηλιοφάνεια.
"Σημαντικά, η μελέτη μας επιβεβαίωσε επίσης την ισχυρή ζήτηση από δυνητικούς πελάτες στους δύσβατους τομείς και για τις τοπικές και εξαγωγικές αγορές", δήλωσε ο Πρόεδρος της BP Australia Frédéric Baudry. "Αυτό έχει τη δυνατότητα να τοποθετήσει την Αυστραλία ως μια περιφερειακή δύναμη της ενεργειακής μετάβασης", επεσήμανε ο Baudry.

Χρηματοδότηση

Η μελέτη, που έγινε από την εταιρεία μηχανικής GHD, διαπίστωσε ότι η ανάπτυξη μιας βιομηχανίας υδρογόνου θα εξαρτηθεί από την κρατική υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής γραμμών μεταφοράς, επέκτασης λιμένων, παροχής κινήτρων και καθορισμού στόχων εκπομπών.
"Η απουσία τιμής άνθρακα ή ανώτατου ορίου εκπομπών είναι ένα βασικό εμπόδιο στην προσέλκυση επενδύσεων σε ανανεώσιμες τεχνολογίες όπως το υδρογόνο", επεσήμανε η GHD. Η αυστραλιανή κυβέρνηση αρνήθηκε να καθορίσει τιμή στον άνθρακα ή να δεσμευτεί για μηδενικές εκπομπές έως το 2050.
Η GHD δεν έδωσε εκτιμήσεις κόστους για εργοστάσια εμπορικής κλίμακας. Η BP ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί με άλλους για την ανάπτυξη σχεδίων για έργα πράσινου υδρογόνου στη Δυτική Αυστραλία.
Εν τω μεταξύ, η Αυστραλιανή Origin Energy και η Ιαπωνική Mitsui OSK Lines ανακοίνωσαν ότι θα μελετήσουν από κοινού πώς τα έργα αυστραλιανής πράσινης αμμωνίας θα μπορούσαν να προμηθεύσουν τις αγορές από το 2026.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης