Wood Mackenzie: Αλουμίνιο, χαλκός, ψευδάργυρος οι μεγάλοι κερδισμένοι από την αύξηση της ζήτησης για ΑΠΕ

Wood Mackenzie: Αλουμίνιο, χαλκός, ψευδάργυρος οι μεγάλοι κερδισμένοι από την αύξηση της ζήτησης για ΑΠΕ

 Καθοριστικός παράγοντας για την αύξηση της ζήτησης θα είναι η επιτυχία των διεθνών προσπαθειών για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη

 

Η μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα προκαλέσει αύξηση της ζήτησης για βασικά μέταλλα τα επόμενα χρόνια, εκτιμά η Wood Mackenzie. Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, αναλυτές της για την ενέργεια αναφέρουν ότι καθώς οι κυβερνήσεις εκπληρώνουν τις δεσμεύσεις τους για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη, η αυξανόμενη εξάρτηση από την ηλιακή ενέργεια θα αυξήσει τη ζήτηση για διάφορα μη σιδηρούχα μέταλλα.

Αλουμίνιο, χαλκός και ψευδάργυρος είναι τα τρία μέταλλα που σύμφωνα με την Wood Mackenzie θα καταγράψουν άνοδο της ζήτησης
Οι συντάκτες της έκθεσης περιέγραψαν τρία πιθανά σενάρια για τα μέταλλα, με αύξηση της ζήτησης ανάλογα με την επιτυχία των διεθνών προσπαθειών για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Σύμφωνα με τη Συμφωνία του Παρισιού-μια συμφωνία ορόσημο που εγκρίθηκε το 2015 και υπογράφηκε από 196 χώρες-τα έθνη συμφώνησαν σε ένα πλαίσιο για να αποτρέψουν την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά περισσότερο από 2 βαθμούς Κελσίου σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Αλουμίνιο

Το βασικό σενάριο της Wood Mackenzie υποθέτει ότι μέχρι το τέλος του αιώνα, οι θερμοκρασίες θα έχουν αυξηθεί κατά 2,8 έως 3 βαθμούς Κελσίου από τους προβιομηχανικούς χρόνους. Σε αυτή την κατάσταση, η ζήτηση αλουμινίου από τον τομέα της ηλιακής ενέργειας θα αυξηθεί από 2,4 εκατομμύρια τόνους το 2020 σε 4,6 εκατομμύρια τόνους το 2040. Συνήθως, το αλουμίνιο χρησιμοποιείται στα ηλιακά πλαίσια και τα δομικά τους μέρη, σημείωσε ο Kamil Wlazly, αναλυτής της Wood Mackenzie.
Εάν η παγκόσμια άνοδος της θερμοκρασίας διατηρηθεί μεταξύ 1,5 και 2 βαθμών Κελσίου, θα σημαίνει ότι η ζήτηση αλουμινίου για ηλιακή ενέργεια θα φτάσει μεταξύ 8,5 και 10 εκατομμυρίων τόνων ετησίως έως το 2040, ανέφεραν οι αναλυτές.
Στο πιο αισιόδοξο σενάριο για το κλίμα, όπου οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας υιοθετήθηκαν πιο εύκολα για να περιορίσουν τη θέρμανση στους 1,5 βαθμούς Κελσίου, η ζήτηση από τον ηλιακό τομέα θα αντιπροσωπεύει το 12,6% της συνολικής παγκόσμιας κατανάλωσης αλουμινίου έως το 2040 - από 3% το 2020.

Χαλκός

Η ζήτηση για χαλκό - που χρησιμοποιείται σε καλώδια μετάδοσης υψηλής και χαμηλής τάσης και θερμικούς ηλιακούς συλλέκτες – αναμένεται να καταγράψει "αξιοσημείωτα κέρδη" καθώς η ηλιακή ενέργεια γίνεται πιο συνηθισμένη, αναφέρει η Wood Mackenzie. Το βασικό σενάριο της έκθεσης προέβλεπε ότι η ζήτηση χαλκού για την παραγωγή ηλιακής ενέργειας θα αυξηθεί από 0,4 εκατομμύρια τόνους το 2020 σε 0,7 εκατομμύρια τόνους ετησίως έως το 2040.
Η κατανάλωση χαλκού στον ηλιακό τομέα θα αυξηθεί σε 1,3 εκατομμύρια τόνους έως το 2040 εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη περιοριστεί στους 2 βαθμούς Κελσίου. Εάν η αύξηση της θερμοκρασίας θα μπορούσε να περιοριστεί στους 1,5 βαθμούς Κελσίου, η κατανάλωση του μετάλλου από τη βιομηχανία αναμένεται να αυξηθεί σε 1,6 εκατομμύρια τόνους ετησίως μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες, υποστηρίζει η έκθεση.

Ψευδάργυρος

Εν τω μεταξύ, οι αναλυτές σημείωσαν ότι μόνο οι επικαλύψεις ψευδαργύρου θα μπορούσαν να προσφέρουν φθηνή, μακράς διαρκείας προστασία από τη διάβρωση, με το μέταλλο να χρησιμοποιείται στα δομικά μέρη των ηλιακών συλλεκτών.
Επί του παρόντος, οι εγκαταστάσεις ηλιακής ενέργειας αντιπροσωπεύουν περίπου 0,4 εκατομμύρια τόνους ετήσιας παγκόσμιας κατανάλωσης ψευδαργύρου, σύμφωνα με την Wood Mackenzie.
Εάν οι θερμοκρασίες αυξηθούν κατά 2,8 έως 3 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα, ο αριθμός αυτός προβλέπεται να αυξηθεί σε 0,8 εκατομμύρια τόνους έως το 2040. Με την αύξηση της θερμοκρασίας στους 2 βαθμούς Κελσίου, η κατανάλωση ψευδαργύρου θα αυξηθεί σε 1,7 εκατομμύρια τόνους ετησίως έως το 2040.
Εάν η υπερθέρμανση περιοριστεί επιτυχώς στους 1,5 βαθμούς Κελσίου, η κατανάλωση ψευδαργύρου στον ηλιακό τομέα θα αυξηθεί σε 2,1 εκατομμύρια τόνους ετησίως έως το 2040, αναλυτές προέβλεψε.

Οι προβλέψεις της Wood Mackenzie για τα τρία μέταλλα αφορούν μόνο τη ζήτηση που προερχόταν από τη βιομηχανία ηλιακής ενέργειας και δεν αφορούν τη συνολική παγκόσμια ζήτηση.

Ο Wlazly επεσήμανε στο σημείωμα του Wood Mackenzie ότι το μειωμένο κόστος παραγωγής και τα κέρδη απόδοσης μείωσαν την τιμή της ηλιακής ενέργειας σε όλο τον κόσμο.
"Ως αποτέλεσμα, η ηλιακή ενέργεια έχει γίνει φθηνότερη από οποιαδήποτε άλλη τεχνολογία σε πολλά μέρη των ΗΠΑ και σε πολλές άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο", είπε. «Καθώς το κόστος συνεχίζει να μειώνεται, το μερίδιο της ηλιακής ενέργειας στην παροχή ενέργειας θα αυξηθεί και θα αρχίσει να εκτοπίζει άλλες μορφές παραγωγής. Αυτό παρουσιάζει μια τεράστια ευκαιρία για τον τομέα των βασικών μετάλλων ».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης