Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ember: Oι εκπομπές CO2 αυξάνονται παρά την στροφή στην καθαρή ενέργεια

Ember: Oι εκπομπές CO2 αυξάνονται παρά την στροφή στην καθαρή ενέργεια
Καμία χώρα δεν επιτυγχάνει μια πραγματικά «πράσινη ανάκαμψη» στον τομέα της ενέργειας - Στα 56,58 ευρώ/τόνο οι τιμές των CO2

Η αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας το πρώτο εξάμηνο του 2021 ξεπέρασε την καθαρή ανάπτυξη ηλεκτρικής ενέργειας, προκαλώντας την αύξηση τόσο της ενέργειας από άνθρακα όσο και των παγκόσμιων εκπομπών ισχύος πέρα ​​από τα επίπεδα πριν από την πανδημία, αποκαλύπτει έκθεση της ερευνητικής δεξαμενής Ember με έδρα το Λονδίνο.

Η έκθεση αναλύει δεδομένα ηλεκτρικής ενέργειας από 63 χώρες, που αντιπροσωπεύουν το 87% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και συγκρίνει τους πρώτους έξι μήνες του 2021 με την ίδια περίοδο του 2019 για να δείξει την αλλαγή της ενεργειακής μετάβασης και την ανάκαμψη από τις επιπτώσεις της πανδημίας το 2020.

Τα ευρήματα

Οι εκπομπές είναι τώρα 5% υψηλότερες από τα επίπεδα πριν από την πανδημία το πρώτο εξάμηνο του 2019. Το 2020 κατά διάρκεια των lockdowns η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας είχε φτάσει στο 3% και οι εκπομπές άνθρακα στο 7% .Μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2020, οι παγκόσμιες εκπομπές άνθρακα επέστρεψαν στα επίπεδα πριν από την πανδημία καθώς η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας επανήλθε.

Η παγκόσμια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε επίσης κατά 5% το πρώτο εξάμηνο του 2021 σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν από την πανδημία, εκ των οποίων το 57% καλύφθηκε από αιολική και ηλιακή ενέργεια. Ωστόσο, το 43% της αύξησης της ζήτησης καλύφθηκε από μια αύξηση της ενεργειακής κατανάλωσης άνθρακα που απαιτεί εκπομπές.

Το φυσικό αέριο ήταν σχεδόν αμετάβλητο, ενώ τα υδροηλεκτρικά και τα πυρηνικά σημείωσαν μικρή πτώση. Για πρώτη φορά, η αιολική και η ηλιακή ενέργεια παρήγαγαν πάνω από το 1/10 της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας.

Το «καμπανάκι»

Σύμφωνα με το ανώτατο στέλεχος της Ember, Dave Jones, «οι εκπομπές το 2021 θα πρέπει να στέλνουν κουδούνια συναγερμού σε όλο τον κόσμο Η μετάβαση στην ηλεκτρική ενέργεια συμβαίνει αλλά όχι με τον επείγοντα χαρακτήρα που απαιτείται. Οι εκπομπές κινούνται σε λάθος κατεύθυνση », προειδοποίησε.

Οι αυξανόμενες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα δείχνουν ότι η παγκόσμια μετάβαση στην ηλεκτρική ενέργεια είναι τόσο μακριά από τον προσδοκώμενο στόχο.

Παγκόσμια στασιμότητα

Καμία χώρα δεν επιτυγχάνει μια πραγματικά «πράσινη ανάκαμψη» στον τομέα της ενέργειας. Παρά το γεγονός ότι πολλές χώρες δεσμεύτηκαν να χτίσουν καλύτερα και να ωθήσουν τις οικονομίες τους σε μια νέα πράσινη φυσιολογική κατάσταση, η έκθεση του Ember έδειξε ότι καμία χώρα δεν έχει επιτύχει ακόμη μια πραγματικά πράσινη ανάκαμψη για τον τομέα της ενέργειας με διαρθρωτικές αλλαγές.

Η παραγωγή καθαρής ενέργειας στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 3% το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, ενώ η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας επανήλθε στα επίπεδα πριν από την πανδημία. «Η παραγωγή άνθρακα ήταν μόλις 7% χαμηλότερη το πρώτο εξάμηνο του 2021 από την ίδια περίοδο του 2019, ενώ η παραγωγή αερίου ήταν σχεδόν αμετάβλητη. Αυτό οδήγησε σε μικρή πτώση 4% στις εκπομπές άνθρακα στον τομέα της ενέργειας των ΗΠΑ», αναφέρει η έκθεση.

Στην ΕΕ, οι εκπομπές άνθρακα στον τομέα της ενέργειας στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους ήταν 12% χαμηλότερες από το πρώτο εξάμηνο του 2019 με την παραγωγή άνθρακα να μειώνεται κατά 16%. Αυτό οφείλεται στη σημαντική αύξηση της παραγωγής αιολικής και ηλιακής ενέργειας που αποτελεί πάνω από το 20% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ, σύμφωνα με την έκθεση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης