Χρηματιστήριο & Αγορές

Mετά την FED έρχονται οι ενεργειακές μετοχές - Ποιές συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον

Mετά την FED έρχονται οι ενεργειακές μετοχές - Ποιές συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον
Ποιές ξεχωρίζουν και τα τεχνικά στοιχεία της BETA AΧΕΠΕΥ
Σχετικά Άρθρα
Η ετυμηγορία της FED ανοίγει το πεδίο για τις περιφερειακές αγορές που έχουν πλέον ένα χρονικό ορίζοντα να κινηθούν με περισότερη εμπιστοσύνη.Σε αυτήν την κατηγορία είναι και η ελληνική αγορά, η οποία έχει βρεθεί στα υψηλά έτους, αλλά στις 914 μονάδες έχει σημαντικά πειθώρια ανόδου κυρίως σε πιο μακροπρόθεσμο επίπεδο.
Οι ενεργειακές μετοχές διαθέτουν η καθεμία το δικό τους στόρυ, έχοντας ήδη δώσει σημαντκά κέρδη, όμως οι προοπτικές υφίστανται για υψηλότερες κεφαλαιοποιήσεις.

Η ΔΕΗ έχει καταγράψει μια άνοδο 10% από τα 9 ευρώ με τις δεσμευτικές προσφορές για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ να είναι μπροστά στις 3 Σεπτεμβρίου και να αναμένονται σε εύρος 1-1,5 δισ.
Η ΔΕΗ δείχνει μια ιδιαίτερα σφιχτή συμπεριφορά σαν μετοχή και μην ξεχνάμε ότι η AXIA Ventures έχει σαν τιμή στόχο τα 15 ευρώ.

Η  Mytilineos έχει τιμή- στόχο την περιοχή των 20-21 ευρώ από την Citi αλλά και άλλους, κυρίως  όμως η άνοδος της τιμής  spot ατο αλουμίνιο της δίνει ένα πρόσθετο αβαντάζ για την κερδοφορία που αναμένεται να κάνει άλματα τα προσεχή έτη.

Η ΒΙΟΧΑΛΚΟ παραμένει υποτιμημένη στα επίπεδα των 1,17 δισ , καθώς η πορεία ανόδου της κερδοφορίας είναι σημαντική ενώ θα εισάγει και την θυγατρική NOVEL στο Χρηματιστήριιο.
Η αποτίμηση της μητρικής του ομίλου Στασινόπουλου μπορεί να ανεβάσει σταδιακά την αξία της στα 2 δισ ευρώ και είναι η χρονιά, που θα κάνει την διαφορά στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Έχει ήδη κάνει μια σταθεροποίηση στα επίπεδα  των 4.10 - 4,7 ευρώ το τελευταίο τρίμηνο μετά την αρχική άνοδο από την αρχή του έτους.

Η Μοτορ Οιλ επίσης με την βελτίωσης της ζήτησης του πετρελαίου και την ελεγχόμενη εικόνα της Μεταλλάξης Δ, καθώς και το ξεκαθάρισμα του ιού στην Κίνα δείχνει να συνέρχεται από τα βραχυπρόθεσμα χαμηλά των 13 ευρώ και να ανακτά τις προοπτικές του στόχου των 17-18 ευρώ σε πρώτη φάση.Κρίσιμα τα αποτελέσματα της του Β΄ τριμήνου που δημοσιοποιεί την προσεχή εβδομάδα.

Για την Τέρνα Ενεργειακή που κράτησε τα 11 ευρώ παρά την ζημιά του Τέξας τα νέα αλλά και η εικόνα του Β΄ τριμήνου θα προσδιορίσουν τις νέες προοπτικές.

Σύμφωνα με την ανάλυση της BETA, o Αύγουστος ολοκληρώνεται με  την επιστροφή των αγοραστών στο ταμπλό σε συνεδριάσεις  όπου η  παρουσία της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης ήταν εμφατική ως προς τις ημερήσιες αποδόσεις. Παρά  τα μικρά μεν, ανοδικά δε, ημερήσια βήματα του Γενικού Δείκτη το ταμπλό δείχνει να αφυπνίζεται και να αποκτά νέους πρωταγωνιστές συντηρώντας το ενδιαφέρον. Ο Σεπτέμβριος εκτός από την ολοκλήρωση των  δημοσιεύσεων των αποτελεσμάτων του α’ εξαμήνου έχει γεγονότα σημαντικού ειδικού βάρους (ΔΕΔΔΗΕ,  ΑΕΠ  β’  τριμήνου,  αξιολογήσεις και  Γερμανικές εκλογές)

που θα κρατήσουν ψηλά το ενδιαφέρον ανανεώνοντας την προεξοφλητική διάθεση των επενδυτών.

Επιπλέον οι αύξηση των φετινών τουριστικών αφίξεων πάνω από τις αρχικές εκτιμήσεις έχει αναπτερώσει το ηθικό κλάδων και δραστηριοτήτων που συνδέονται με τον τουρισμό και ενδέχεται να οδηγήσουν σε θετικές αναθεωρήσεις την πορεία βασικών μακροοικονομικών μεγεθών για το σύνολο του  έτους.

Η τεχνική εικόνα

Με πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις απάντησαν οι αγοραστές στο  sell off της 19ης Αυγούστου επαναφέροντας τον Γενικό Δείκτη σε απόσταση αναπνοής από τα φετινά υψηλά του.
Η διαγραμματική εικόνα έχει βελτιωθεί εντυπωσιακά καθώς οι ταλαντωτές έχουν αρκετό περιθώριο πριν εισέλθουν σε υποτιμημένες ζώνες τιμών ενώ όλοι μεσοπρόθεσμοι τεχνικοί δείκτες είτε έχουν αναιρέσει (MACD) σήματα πωλήσεων μετά την διάσπαση και διαφυγή πάνω από τις 900 μονάδες είτε επιβεβαίωσαν (ΚΜΟ 30, 50 ημερών) το επίπεδο στήριξης των 880 μονάδων. Οι δυνάμεις της αγοράς ακόμα δεν έχουν φθάσει στο όριο των δυνατοτήτων τους καθώς οι μέσοι ημερήσιοι τζίροι κινούνται σε χαμηλά επίπεδα για τα δεδομένα διαπραγμάτευσης του Γενικού Δείκτη καθιστώντας ενδεχομένως το εγχείρημα των νέων υψηλών εύθραυστο στην παρούσα φάση. Ωστόσο οι πιθανότητες έχουν γυρίσει πλέον με τους αισιόδοξους αφού όλη η μεγάλη συσσώρευση από τις αρχές Απριλίου δείχνει να φθάνει πολύ κοντά στην εκτόνωση της. Επίσης σε αυτή την νέα διαδρομή προς τα υψηλά έτους υπάρχουν εφεδρείες τίτλων στην υψηλή κεφαλαιοποίηση που μπορούν να δώσουν δύναμη στην Αγορά μετατοπίζοντας και διαχέοντας το ενδιαφέρον στους υστερήσαντες τίτλους των καλοκαιρινών μηνών (Jumbo, Τιτάνας, Εθνική Τράπεζα κλπ).

Oι αποτιμήσεις των κυριοτέρων κεφαλαιοποιήσεων :


4_33.jpg

Με τα αποτελέσματα της Motor Oil την ερχόμενη Τρίτη συνεχίζεται η ροή των δημοσιεύσεων του εξαμήνου.
Η τελευταία όμως ημέρα του μήνα θα και έχει τις αλλαγές  στάθμισης του MSCI στην τριμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών χωρίς νέες προσθήκες ή διαγραφές στον βασικό δείκτη. Την ερχόμενη Πέμπτη το ΤΑΙΠΕΔ θα ανακοινώσει τον προτιμητέο επενδυτή για την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών.

www.worldenergynews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης