Ενέργεια

Rosneft σε Πούτιν: Καταστροφικός ο φόρος άνθρακα για την ρώσικη βιομηχανία και τα πετρέλαια

Rosneft σε Πούτιν: Καταστροφικός ο φόρος άνθρακα για την ρώσικη βιομηχανία και τα πετρέλαια
Η Ρωσία είναι μεταξύ των πέντε πρώτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, οπότε οι απώλειες που μπορεί να υποστεί από τέτοιους φόρους θα αυξηθούν μόνο στο μέλλον
Σχετικά Άρθρα

Καταστροφικές επιπτώσεις για την οικονομία της Ρωσίας θα έχει φόρος για τα σύνορα άνθρακα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Rosneft, Igor Sechin, ο οποίος σε επιστολή του, που αναμεταδίδει το Oilprice, περιγράφει στον Πρόεδρο της χώρας, Vladimir Putin τα βήματα που θα μπορούσαν να ληφθούν για την αντιμετώπιση του προβλήματος των εκπομπών.

Όπως είναι γνωστό, το CBAM, το οποίο στοχεύει να αποτρέψει τις εταιρείες από το να μετατοπίσουν τις εκπομπές τους μακριά από την ΕΕ και ιδιαίτερα σε χώρες με πιο χαλαρό ρυθμιστικό πλαίσιο, εξακολουθεί να απαιτεί  έγκριση από τα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αρνητικός αντίκτυπος

Σύμφωνα με την επιστολή, αρχικά, ο φόρος άνθρακα στα σύνορα θα επηρεάσει τις ρωσικές εξαγωγές μετάλλων, λιπασμάτων, ηλεκτρικής ενέργειας και τσιμέντου, αλλά αργότερα θα επεκταθεί σε πετρελαιοειδή, από τα οποία η Rosneft είναι ο μεγαλύτερος Ρώσος εξαγωγέας, έγραψε η Kommersant. Η ιδέα του φόρου στα σύνορα άνθρακα ήταν προβληματική από την αρχή, παρόλο που είναι ήδη γεγονός.

Η συγκεκριμένη ιδέα επιστρατεύτηκε μετά από την αντίδραση των ευρωπαϊκών βιομηχανικών ενώσεων, όταν οι Βρυξέλλες έθεσαν ακόμη πιο αυστηρούς στόχους για τη μείωση των εκπομπών, αυξάνοντας τις τιμές του άνθρακα σε ένα επίπεδο όπου, όπως ισχυρίστηκαν οι βιομηχανικοί παραγωγοί, τα προϊόντα τους έγιναν μη ανταγωνιστικά. Και αυτό σε αντίθεση με τις εισαγωγές από χώρες όπως η Κίνα-και κατ 'επέκταση τη Ρωσία- όπου τα πρότυπα μείωσης των εκπομπών για τη βιομηχανία ήταν πολύ πιο χαλαρά.

Η Κίνα, ένας από τους μεγαλύτερους επικριτές του λεγόμενου Μηχανισμού Συνοριακής Προσαρμογής Άνθρακα, θα επωμιστεί έως το 2035 καθαρό κόστος που θα ανέρχεται σε περίπου 2% για εξαγωγές σιδήρου και χάλυβα προς την ΕΕ ύψους 5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Απώλειες εσόδων για τη Ρωσία

Επίσης τον περασμένο μήνα, το Ρωσικό Ινστιτούτο Έρευνας δήλωσε ότι είχε υπολογίσει ότι οι Ρώσοι εξαγωγείς θα μπορούσαν να χάσουν περίπου 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως από τον φόρο στα σύνορα άνθρακα της ΕΕ. Οι συγκεκριμένοι υπολογισμοί έγιναν με βάση την τιμή του άνθρακα στα 60 δολάρια ανά τόνο, στο οποίο διαπραγματεύονται σήμερα οι εκπομπές άνθρακα. Παρόλα αυτά, υπάρχουν εκείνοι που λένε ότι για να απογειωθεί πραγματικά η απορρόφηση καυσίμων των βαρέων ρύπων, οι τιμές του άνθρακα πρέπει να είναι πολύ υψηλότερες. Και αυτό σημαίνει ότι η Ρωσία θα μπορούσε να υποφέρει πολύ περισσότερο σε απώλειες εξαγωγών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν τη δική τους έκδοση φόρου στα σύνορα άνθρακα και κανείς άλλος από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρότεινε πρόσφατα αυτό που αποκαλεί διεθνές κατώτατο όριο τιμών άνθρακα.

Οι προτάσεις του ΔΝΤ

Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ πρότεινε μια ελάχιστη τιμή άνθρακα στα 75 δολ/τόνο για τους μεγαλύτερους εκπομπείς, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Κίνα, την Ινδία και την ΕΕ. Στα 50 δολ/τόνο το όριο για τις αναπτυσσόμενες χώρες που δεν εκπέμπουν τόσο πολύ και 25 $ ανά τόνο για χώρες χαμηλού εισοδήματος. Οι φόροι άνθρακα, επομένως, μοιάζουν όλο και περισσότερο ότι θα αποτελέσουν ένα στοιχείο του παγκόσμιου οικονομικού μέλλοντος.

Η ιδέα του Sechin

Η Ρωσία είναι μεταξύ των πέντε πρώτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, οπότε οι απώλειες που μπορεί να υποστεί από τέτοιους φόρους θα αυξηθούν μόνο στο μέλλον. Αλλά ο Sechin, στην ίδια επιστολή που έγραψε την προειδοποίηση για τους φόρους στα σύνορα άνθρακα της ΕΕ, παρουσίασε μια ιδέα.

Το 1/5 των δασών του κόσμου βρίσκεται στη Ρωσία. Σύμφωνα με τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από τους ερευνητές, τα δάση της Σιβηρίας έχουν αναπτυχθεί σημαντικά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, καθώς και το ποσοστό απορρόφησης άνθρακα. Η ιδέα του Sechin έγκειται στην αναγνώριση από την ΕΕ αυτής της απορρόφησης άνθρακα, προκειμένου να εξαιρεθεί η χώρα από τον μηχανισμό προσαρμογής των συνόρων άνθρακα. Για τον λόγο αυτό, απαιτείται διεθνής πιστοποίηση του δυναμικού απορρόφησης των εκπομπών, καθώς και ένα κανονιστικό πλαίσιο.

Η αντίδραση της ΕΕ σε αυτό το σκεπτικό είναι άλλο θέμα αλλά και πολύπλοκο, δεδομένου ότι θεωρείται αμφίβολο αν η ΕΕ θα απαλλάξει έναν ρυπαντή τόσο μεγάλο όσο η Ρωσία από τον φόρο στα σύνορα άνθρακα. Άλλωστε, η ιδέα του μηχανισμού, επισήμως, είναι να αποθαρρύνει όλο και περισσότερο τους ρυπαίνοντες από τη ρύπανση και να τους ενθαρρύνει να επενδύσουν στην παραγωγή χαμηλότερων εκπομπών άνθρακα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης