Ενέργεια

Ξεκινούν οι ορκωτοί της ΡΑΕ τον έλεγχο για μετακύλιση "δαπανών" στους καταναλωτές από ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ

Ξεκινούν οι ορκωτοί της ΡΑΕ τον έλεγχο για μετακύλιση

Επί το έργον βρίσκονται από σήμερα οι ορκωτοί λογιστές της εταιρείας «ZEPHYROS PARTNERS που προσέλαβε η ΡΑΕ για τον έλεγχο των οικονομικών στοιχείων των Διαχειριστών (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ και ΔΕΣΦΑ) . Ο έλεγχος θα ξεκινήσει από συγκεκριμένες διευθύνσεις του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ για τις οποίες υπάρχουν υπόνοιες σχετικά με τα πραγματικά κόστη που περνάνε στην περιουσιακή τους βάση και τα οποία μεταφέρονται στους καταναλωτές μέσω των χρεώσεων δικτύου και συστήματος.

Ο καθορισμός του εγγυημένου εσόδου

Ηδη η ΡΑΕ με απόφασή της δεν ενέκρινε την ένταξη στις λειτουργικές δαπάνες του ΔΕΔΔΗΕ για την περίοδο 2021-2024 αμοιβές ύψους 1 εκατ. ευρώ ετησίως που είχε εντάξει ο Διαχειριστής ως μπόνους για τα στελέχη του, με το σκεπτικό ότι δε προκύπτει από τη συγκεκριμένη δαπάνη κανένα όφελος για τους χρήστες του συστήματος, ώστε να πληρούται το κριτήριο της ανταποδοτικότητας. Στο στόχαστρο της ΡΑΕ βρίσκονται και άλλες δαπάνες, οι οποίες θα είναι από τις πρώτες που θα ελέγξουν οι ορκωτοί λογιστές, όπως για παράδειγμα τα ποσά που κατευθύνονται σε μελέτες και δωρεές- χορηγίες, τόσο του ΔΕΔΔΗΕ όσο και του ΑΔΜΗΕ. Μέσω του ελέγχου από τους ορκωτούς λογιστές η ΡΑΕ επιδιώκει μια δειγματοληπτική επισκόπηση των στοιχείων που λαμβάνονται υπόψη για τη διαμόρφωση της περιουσιακής βάσης των διαχειριστών, η οποία υπολογίζεται για να καθοριστεί το εγγυημένο ετήσιο έσοδο το οποίο επιμερίζεται στους καταναλωτές και εισπράττεται μέσω των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου ως ρυθμιζόμενη χρέωση.

Και στην ΔΕΗ

Η πρόθεση της ΡΑΕ να «σφίξει τα λουριά» στους διαχειριστές είχε διατυπωθεί δημοσίως από τον πρόεδρο της Αρχής κ. Αθανάσιο Δαγούμα από τις αρχές του έτους και είχε συνοδευθεί με υπόνοιες περί αδιαφανούς τιμολόγησης. «Δεν μπορεί οι διαχειριστές, οι οποίοι έχουν σταθερά εγγυημένα έσοδα, να δουλεύουν με πολύ υψηλότερα περιθώρια κέρδους από εταιρείες της αγοράς που είναι στον ανταγωνισμό», είχε δηλώσει πρόσφατα σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΡΑΕ, ανακοινώνοντας την πρόθεσή του για έλεγχο των οικονομικών στοιχείων τους από ορκωτούς λογιστές. Οι ορκωτοί λογιστές της «ZEPHYROS PARTNERS» θα επισκεφτούν και τα γραφεία της ΔΕΗ για να ελέγξουν οικονομικά στοιχεία που συνδέονται με τις δαπάνες για ΥΚΩ προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσον τηρούνται οι οδηγίες ως προς το αντάλλαγμα που λαμβάνει για τις σχετικές υπηρεσίες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης