Τελευταία Νέα
Ενέργεια

FT: Δεν έχουμε ξαναδεί τέτοιες αυξήσεις στο φυσικό αέριο - Επικίνδυνος χειμώνας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

FT: Δεν έχουμε ξαναδεί τέτοιες αυξήσεις στο φυσικό αέριο - Επικίνδυνος χειμώνας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις
Το ΥΠΕΝ της Βρετανίας τονίζει τη σημασία ύπαρξης υποδομών για ΑΠΕ

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε η βρετανική εταιρεία ενέργειας Centrica, που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παρόχους φυσικού αερίου προς οικιακούς, εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές στην Βρετανία.

Αφορμή, σύμφωνα με τα όσα αναμεταδίδουν οι Financial Times αποτελούν οι αυξανόμενες τιμές που προκλήθηκαν από την παγκόσμια κρίση της προσφοράς. Γεγονός που ενδεχομένως να προκαλέσει σημαντική αύξηση στους λογαριασμούς των νοικοκυριών και αναγκάσει τις επιχειρήσεις εντάσεως ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη να περιορίσουν τη δραστηριότητά τους αυτό το χειμώνα.

Σε επίπεδα ρεκόρ οι τιμές

Σε υψηλά επίπεδα – για την εποχή τους – είναι αυτή τη περίοδο, οι τιμές του φυσικού αερίου, καθώς διαπραγματεύονται σε πενταπλάσια περίπου επίπεδα, σε σύγκριση με από δύο χρόνια πριν.Μάλιστα, υπάρχουν φόβοι ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν προβλήματα εφοδιασμού αυτό το χειμώνα, όταν η ζήτηση είναι μεγαλύτερη, επειδή οι πάροχοι φυσικού αερίου δεν μπόρεσαν να γεμίσουν τις αποθήκες τους το καλοκαίρι.

Από την πλευρά του, ο Cassim Mangerah, ο οποίος ασχολείται με την εμπορία ενέργειας στην Centrica, δήλωσε στους Financial Times ότι ένας παρατεταμένος ή ιδιαίτερα κρύος χειμώνας πιθανόν να ωθήσει τις τιμές υψηλότερα, αφήνοντας σε ορισμένες εταιρείες ενεργειακής έντασης ως μόνη επιλογή τους, τον περιορισμό της παραγωγής. «Δεν έχουμε ξαναβιώσει κάτι ανάλογο. Ο εναλλακτικός τρόπος εξισορρόπησης της αγοράς είναι μέσω της οικονομικής δραστηριότητας. Εάν οι τιμές είναι πραγματικά υψηλές, τότε ορισμένες επιχειρήσεις που εξαρτώνται από το φυσικό αέριο στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη μπορεί απλά να αποφασίσουν να μην παράγουν» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Επικίνδυνος» χειμώνας

Η συγκεκριμένη προειδοποίηση ανεβάζει το ρίσκο του επερχόμενου χειμώνα, σε περίπτωση που οι υψηλές τιμές αναγκάσουν τις βιομηχανίες να περιορίσουν την παραγωγή ή να κλείσουν τα εργοστάσια με φόντο την παρατεταμένη πανδημία και τους φόβους για μια νέα αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού. Μάλιστα, ο Tom Marzec-Manser, αναλυτής  της συμβουλευτικής ενέργειας ICIS, είπε ότι η κατάσταση του εφοδιασμού έγινε «χειρότερη παρά καλύτερη» για το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη το καλοκαίρι.

Η ανάγκη για τη δημιουργία υποδομών ΑΠΕ

Το Υπουργείο Επιχειρήσεων, Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει «πολύ διαφορετικές πηγές παροχής φυσικού αερίου», αλλά πρόσθεσε ότι η «έκθεση της χώρας στις ασταθείς παγκόσμιες τιμές του φυσικού αερίου υπογραμμίζει τη σημασία του σχεδίου μας για τη δημιουργία ενός ισχυρού εγχώριου τομέα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το φυσικό αέριο, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, στη θέρμανση και στη βιομηχανία, έχει μεγάλη ζήτηση παγκοσμίως το 2021. Ο παρατεταμένος χειμώνας στην Ευρώπη και την Ασία εξάντλησε τα επίπεδα αποθήκευσης, ενώ οι χώρες δίνουν όλο και περισσότερο προτεραιότητα στη χρήση αερίου έναντι του άνθρακα.

Παράλληλα, οι ασιατικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας και της Κίνας, αυξάνουν τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), το οποίο μπορεί να μετακινηθεί σε δεξαμενόπλοια και έχει βοηθήσει στην παγκοσμιοποίηση μιας αγοράς, που προηγουμένως βασίζονταν περισσότερο σε αγωγούς και συνδέσεις με το πετρέλαιο.
Η Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτουν αρκετό φυσικό αέριο αυτή τη στιγμή για να ικανοποιήσουν την καθημερινή ζήτηση, αλλά δεν έχουμε αρκετό για να γεμίσουμε την αποθήκη» δήλωσε ο Mangerah. Ένας ηπιότερος ή συντομότερος χειμώνας θα μπορούσε να μειώσει τις τιμές του φυσικού αερίου, αλλά υπάρχουν μακροπρόθεσμες ανησυχίες για τον εφοδιασμό.

Οι περαιτέρω «πιέσεις» στο φυσικό αέριο

Τρανό παράδειγμα του «κλίματος» που επικρατεί στην αγορά είναι η Ρωσία και ο αγωγός Nord Stream 2 στη Γερμανία. Η Gazprom ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η εκκίνηση του Nord Stream 2 αργότερα φέτος δεν θα αυξήσει αμέσως τον προγραμματισμένο εφοδιασμό στην Ευρώπη.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη, η αύξηση των τιμών του άνθρακα, η οποία αυξάνει το κόστος για τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και τη βιομηχανία της χρήσης ρυπογόνων καυσίμων, έχει επίσης αυξήσει κατά καιρούς τη ζήτηση για φυσικό αέριο. «Στο παρελθόν βλέπαμε περισσότερες εναλλαγές στη χρήση των καυσίμων. Δηλαδή, αν οι τιμές του φυσικού αερίου είναι πολύ υψηλές, τότε οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας θα επιλέξουν τον άνθρακα. Τώρα, δεν υπάρχει αυτή η επιλογή, δεδομένης της υψηλής τιμής του άνθρακα και της σταδιακής εξάλειψης της παραγωγής άνθρακα στο Ηνωμένο Βασίλειο» υπογράμμισε ο Mangerah.

Η Ρυθμιστική Αρχή αυξάνει τα όρια των τιμών

Οι τιμές ενέργειας για εκατομμύρια Βρετανούς αναμένεται να εκτοξευθούν από τον Οκτώβριο, αφού η ρυθμιστική αρχή της ενέργειας ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει το ανώτατο όριο των τιμολογίων που χρησιμοποιούνται ευρύτερα κατά περίπου 12-13%, κυρίως λόγω των αυξανόμενων τιμών χονδρικής.

"Αυτή η αύξηση οφείλεται στην άνοδο άνω του 50% του κόστους ενέργειας τους τελευταίους έξι μήνες, με τις τιμές του φυσικού αερίου να φτάνουν στο υψηλό ρεκόρ καθώς ο κόσμος βγαίνει από το lockdown", ανέφερε η ρυθμιστική αρχή Ofgem σε ανακοίνωση.
Η Ofgem υπολογίζει το ανώτατο όριο χρησιμοποιώντας έναν τύπο που περιλαμβάνει τιμές χονδρικής φυσικού αερίου, κόστος δικτύου προμηθευτών ενέργειας και κόστος κυβερνητικών πολιτικών, όπως επιδοτήσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης