Ενέργεια

ΕΒΙΚΕΝ: Παράταση της διακοψιμότητας και νέο ειδικό προϊόν αντιστάθμισης του ενεργειακού κόστους

ΕΒΙΚΕΝ: Παράταση της διακοψιμότητας και νέο ειδικό προϊόν αντιστάθμισης του ενεργειακού κόστους
Ποιές λύσεις προτείνονται για την  διαδοχή της Διακοψιμότητας που λήγει στο τέλος Σεπτεμβρίου

Η παράταση του μηχανισμού της διακοψιμότητας κατά τουλάχιστον έξι μήνες, είναι σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ η μόνη λύση για τον έλεγχο του ενεργειακού κόστους των ενεργοβόρων βιομηχανιών καθώς διαπιστώνεται ότι η συμμετοχή του demand response στους μηχανισμούς της αγοράς είναι μάλλον προσχηματική παρά ουσιαστική.
Η ΕΒΙΚΕΝ έχει καταθέσει ήδη στην Κομισιόν το κείμενο θέσεων της για το Market Reform Plan στο πλαίσιο της σχετικής διαβούλευσης και ζητεί ουσιαστική συμμετοχή της απόκρισης ζήτησης (demand response) στις αγορές ηλεκτρισμού επισημαίνοντας, ότι οι προτάσεις για την αναμόρφωση της αγοράς, κατά τον τρόπο που διατυπώνονται στο κείμενο που έδωσε προς διαβούλευση η ΡΑΕ, δεν δίνουν την έμφαση που πρέπει στην απόκριση της ζήτησης.
Μάλιστα αυτό συμβαίνει σε μία περίοδο που παύει να ισχύει η διακοψιμότητα, μηχανισμός που λήγει στο τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ η τελευταία σχετική δημοπρασία πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο.

Προβληματικό το Market Reform Plan

Με βάση αυτό το δεδομένο και σε μια περίοδο αλλαγών που δεν φαίνεται ότι θα εφαρμοστούν άμεσα, η ΕΒΙΚΕΝ θεωρεί, ότι πρέπει να υπάρξει μια παράταση της διακοψιμότητας τουλάχιστον έξι μηνών ώστε οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στην επερχόμενη αύξηση του κόστος παραγωγής. Όπως είναι γνωστό, η ενεργοβόρος βιομηχανία, μέσω της ΕΒΙΚΕΝ, έχει ζητήσει την παράταση της διακοψιμότητας τουλάχιστον για έξι μήνες.
Όσον αφορά στα μέτρα για την αναμόρφωση της αγοράς, η ΕΒΙΚΕΝ θεωρεί, ότι η μόνη πρόβλεψη που υπάρχει στο Market Reform Plan για τη συμμετοχή της ζήτησης, αφορά στην πιλοτική θέση λειτουργίας του MFRR (Manual Frequency Restoration Reserve), το οποίο αναμένεται να τεθεί σε πιλοτική λειτουργία από τον Φεβρουάριο.
Πρόκειται για έναν μηχανισμό, ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε κανονική λειτουργία από το 2023 και οποίος επι της ουσίας καλεί τη βιομηχανία να ανταγωνιστεί στρεφόμενες εφεδρείες, γεγονός που καθιστά προβληματική τη συμμετοχή της ζήτησης.

Απαραίτητο το προϊόν αντιστάθμισης

Δεδομένου ότι το demand response αποτελεί έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους της νέας ευρωπαϊκής πολιτικής για την Ενέργεια, η βιομηχανία τονίζει στην επιστολή ότι η συμμετοχή της ζήτησης δεν μπορεί να είναι προσχηματική αλλά θα πρέπει να είναι ουσιαστική σε όλες τις επιμέρους αγορές, πράγμα που δεν αποτυπώνεται στην πρόταση για το Market Reform, που βρίσκεται στο τραπέζι.
H ενεργοβόρος βιομηχανία επιδιώκει τον σχηματισμό ενός ειδικού προϊόντος για τη ζήτηση, όπως συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου να αντισταθμίσει το υψηλό ενεργειακό κόστος. Εναλλακτικά θα μπορούσε να δημιουργηθεί μία άλλη υπηρεσία, που θα διασφάλιζε τη συμμετοχή της ζήτησης ειδικά και μόνο για τη βιομηχανία, ώστε να διασφαλιστεί ο ανταγωνισμός μεταξύ ομοίων συμμετεχόντων.

Θολώνει ο ρόλος του ΑΔΜΗΕ χωρίς την διακοψιμότητα

Επιπλέον η κατάργηση της διακοψιμότητας θέτει έναν πρόσθετο προβληματισμό, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα ο ΑΔΜΗΕ μπορούσε να διαχειριστεί ενδεχόμενες ελλείψεις επάρκειας ρεύματος με τη κατάλληλη διαχείριση της ζήτησης από τις μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες, ουσιαστικά περικόπτοντας/διακόπτοντας τα φορτία προς αυτές κατά τις περιόδους κρίσης και αποζημιώνοντάς τες για την υπηρεσία αυτή στις τιμές που είχαν διαμορφωθεί στις σχετικές δημοπρασίες.
Τώρα που το σύστημα αυτό καταργείται και δεν προβλέπεται κάποιο σχήμα αντικατάστασής του, εύλογα προβάλλει το ερώτημα τι θα συμβεί πχ φέτος τον χειμώνα, αν υπάρξει κακοκαιρία με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και επικρατήσουν ακραίες καιρικές συνθήκες. Aν η κατανάλωση ηλεκτρισμού αυξηθεί για τις ανάγκες θέρμανσης και το σύστημα χρειαστεί περισσότερη ισχύ, όπως πχ συνέβη τις ημέρες του καύσωνα, όταν η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας εκτοξεύτηκε λόγω των κλιματιστικών, τότε πώς θα εξασφαλίσει ο ΑΔΜΗΕ επάρκεια ηλεκτρισμού; Με το μηχανισμό της διακοψιμότητας, ο ΑΔΜΗΕ είχε τη δυνατότητα για λόγους επάρκειας ή ευστάθειας του συστήματος να περικόπτει φορτία προς τη βιομηχανία και να καλύπτει κατ ‘αυτόν τον τρόπο το όποιο έλλειμμα ή μέρος αυτού. Άτυπα το σύστημα αυτό λειτούργησε και τις ημέρες των καύσωνα, όταν αρκετές ενεργοβόρες βιομηχανικές μονάδες διέκοψαν την παραγωγή τους, μετά και από παραίνεση του Διαχειριστή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης