Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

Morgan Stanley: Οι νέες τιμές - στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες - Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα

Morgan Stanley: Οι νέες τιμές - στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες - Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα
Ισχυρό recovery play «βλέπει» για τις ελληνικές τράπεζες η Morgan Stanley
Σε κρίσιμη καμπή βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες, που έπειτα από μια δεκαετία ισχυρής απομόχλευσης, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον με μια αναπτυξιακή προοπτική επεκτεινόμενες πιστωτικά, συνεπικουρούμενες από το Ταμείο Ανάκαμψης, σύμφωνα με όσα αναφέρει η αμερικανική τράπεζα Morgan Stanley
 
Σε αυτό το πλαίσιο, όπως αναφέρει ο επενδυτικός οίκος, τα δάνεια πρόκειται να αυξηθούν.
Η Ελλάδα αποτελεί μία από τις κυρίως ωφελούμενες του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς έχει λαμβάνειν χρηματοδότηση 31 δισ. ευρώ (19% του ΑΕΠ για το οικονομικό έτος 2021), ενώ τα πρώτα 4 δισ. ευρώ τα πήρε τον Αύγουστο.
Αυτό σηματοδοτεί αύξηση των χορηγήσεων στη χώρα, που εκτιμάται ότι θα κινηθούν με ετήσιο ρυθμό της τάξης του 5,5% (εξυπηρετούμενα δάνεια) το διάστημα 2021-2024, κυρίως λόγω των επιχειρηματικών δανείων.
Όπως τονίζει η αμερικανική τράπεζα, οι εκτιμήσεις της για 6,5-8,5 δισ. ευρώ αύξηση των εξυπηρετούμενων δανείων το 2020-2024 είναι συντηρητικές σε σχέση με τους στόχους των τραπεζών (στα 10 δισ. ευρώ περίπου), καθώς αναμένει απτά στοιχεία εκτέλεσης στα επόμενα τρίμηνα, ωστόσο υποδηλώνει ότι υπάρχει πιθανότητα ανοδικής έκπληξης. 
Από την άλλη, τα καθαρά έσοδα από τόκους, σύμφωνα με τη Morgan Stanley, θα παραμένουν υπό πίεση.
Το α’ εξάμηνο του 2021, το 7%-25% των τραπεζικών εσόδων στην Ελλάδα προέρχονται από NPEs, γεγονός που συνεπάγεται πιέσεις λόγω εκκαθαρίσεων.
Ενώ προς το παρόν οι τράπεζες επωφελούνται από τα TLTRO (-100 μονάδες βάσης), αυτή η βοήθεια αναμένεται να λήξει τον Ιούνιο του 2022.
Πιθανόν δε το κόστος χρηματοδότησης να αυξηθεί το 2023.
Βάσει των προαναφερομένων, η Morgan Stanley εκτιμά ότι ο μέσος όρος των ΝΙΙ θα κυμανθεί από -2% έως 6% μεταξύ του 2020-2024, καθώς θα υπάρξει αντιστάθμιση από την αύξηση των νέων χορηγήσεων. 

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης