Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις ΡΑΕ με ACER και ΑΔΜΗΕ, ΥΠΕΝ για τη νέα Μελέτη Επάρκειας

Οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις ΡΑΕ με ACER και ΑΔΜΗΕ, ΥΠΕΝ για τη νέα Μελέτη Επάρκειας
Στόχος να είναι έτοιμη μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου για να στηρίξει στην Κομισιόν την Στρατηγική Εφεδρεία και το CRM

Μια σειρά κρίσιμων παραμέτρων από τις οποίες εξαρτάται η αξιοπιστία και η πληρότητα της Μελέτης Επάρκειας, αναμένει σύμφωνα με πληροφορίες ο ΑΔΜΗΕ προκειμένου να ολοκληρώσει την πολύαναμενόμενη μελέτη που πρέπει να συνοδεύσει το ελληνικό αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την υιοθέτηση Μηχανισμού Στρατηγικής Εφεδρείας, αλλά και Μηχανισμού Επάρκειας Ισχύος (CRM). 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΡΑΕ οι διαδικασίες επαφών με ΑΔΜΗΕ, ACER και ΥΠΕΝ θα έχουν ολοκληρωθεί στο τέλος του Σεπτεμβρίου.

Όπως έχει ήδη γράψει το WEN το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει αποστείλει στις Βρυξέλλες το ελληνικό σχέδιο για το Μηχανισμό Στρατηγικής Εφεδρείας και έχει λάβει από την Κομισιόν ένα κείμενο με ερωτήσεις επί δεκάδων ζητημάτων. Οι απαντήσεις προετοιμάζονται και θα αποσταλούν στην Κομισιόν έως τα μέσα του μήνα ωστόσο το κύριο ζητούμενο από τις ευρωπαϊκές αρχές είναι η μελέτη επάρκειας του συστήματος που πρέπει να εκπονήσει ο ΑΔΜΗΕ. 

Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Διαχειριστής έχει προετοιμάσει τον σκελετό της μελέτης επάρκειας η οποία όμως για να ολοκληρωθεί απαιτείται να έχουν προσδιοριστεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας μια σειρά παραμέτρων.

Συγκεκριμένα θα πρέπει να είναι σαφή τα περιθώρια του συστήματος για νέα ισχύ ανά τεχνολογία παραγωγής. Σύμφωνα με πληροφορίες η ΡΑΕ έχει δώσει ανεπισήμως τα στοιχεία αυτά, αλλά για την οριστικοποίηση της μελέτης επάρκειας, κρίνεται σκόπιμο να δοθούν στον ΑΔΜΗΕ και επισήμως τα τελικά στοιχεία.  

Aναμένεται η επαφή ΡΑΕ - ACER για το VoLL

Επίσης θα πρέπει η ΡΑΕ να προχωρήσει στον υπολογισμό του λεγόμενου VoLL (Value of Lost Load), δηλαδή του κόστους της μη εξυπηρετούμενης ενέργειας, ενώ κρίσιμο στοιχείο είναι και το περίφημο CONE (Cost of New Entry). Πρόκειται για το ετήσιο κεφαλαιουχικό κόστος των νεοεισερχόμενων μονάδων, το οποίο είναι απαραίτητο για τον έλεγχο της βιωσιμότητας των νέων μονάδων και τον υπολογισμό του κριτηρίου αξιοπιστίας (Reliability Standard)

Για το VOLL σύμφωνα με την ΡΑΕ θα υπάρξει επαφή με το την ACER, την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή σε 2 εβδομάδες, οπότε στην συνέχεια θα είναι έτοιμη να καταλήξει στο τελικό πλαίσιο.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η ΡΑΕ έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση τον πίνακα  CONE (Cost of New Entry), και έχει δημοσιεύσει τις θέσεις που πήραν στη διαβούλευση οι εμπλεκόμενοι στην αγορά, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση από το ΥΠΕΝ.

H ΡΑΕ από την πλευρά της αναμένει επίσης τις διευκρινίσεις του ΑΔΜΗΕ μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου για να ολοκληρώσει την εισήγηση προς το ΥΠΕΝ για το CONE όπως και για το Reliability Standard (Κριτήριο Αξιοπιστίας), ώστε κα εκδοθεί και η τελική απόφαση.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη παράμετρος θεωρείται κρίσιμη και για τους διαγωνισμούς που θα γίνουν εφόσον εγκριθεί ο μόνιμος CRM. 

Το Έλλειμμα Ισχύος

Μια ακόμη παράμετρος από την οποία εξαρτάται η μελέτη επάρκειας  είναι το Κριτήριο Αξιοπιστίας (Reliability Standard) που είναι το κατώφλι του πιθανοτικού δείκτη LOLE  - αναμενόμενες ώρες απώλειας φορτίου - και χρησιμοποιείται για τον χαρακτηρισμό της επάρκειας του συστήματος ηλεκτροπαραγωγής.
Βάσει αυτού υπολογίζεται το πιθανό έλλειμμα ισχύος και επίσης καθορίζεται από το ΥΠΕΝ, μετά από γνωμοδότηση της ΡΑΕ.

Πάντως από την πλευρά της ΡΑΕ σημειώνεται ότι η μελέτη επάρκειας είναι μια κατ΄ εξοχήν μελέτη σεναρίων τα οποία μπορούν να εκπονηθούν ακόμη και εάν δεν έχουν προσδιοριστεί με απόλυτη ακρίβεια όλες οι παράμετροι της. 

www.worldenergynews.gr  

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης