Ενέργεια

Γ. Θωμάς: Επέκταση των δασμών άνθρακα σε νέους τομείς και προϊόντα μετά το 2030

Γ. Θωμάς: Επέκταση των δασμών άνθρακα σε νέους τομείς και προϊόντα μετά το 2030

 Η ΕΕ θέλει η πρώτη παγκόσμια επιβολή συνόρων άνθρακα να επηρεάσει περισσότερους τομείς μετά το 2030

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να επεκτείνει τους ευρωπαϊκούς δασμούς της ΕΕ στα σύνορα άνθρακα για να καλύψει περισσότερους τομείς και προϊόντα μετά το 2030, υποβάλλοντας περισσότερο διεθνές εμπόριο στην πρώτη τέτοιου είδους παγκόσμια πολιτική, δήλωσε την Πέμπτη ο Γεράσιμος Θωμάς, γενικός διευθυντής του φορολογικού τμήματος της Επιτροπής.

Η Επιτροπή, η οποία καταρτίζει τις πολιτικές της ΕΕ, δημοσίευσε τον Ιούλιο την πρότασή της για δασμούς στα σύνορα άνθρακα, με σκοπό να διασφαλίσει ότι οι ξένοι κατασκευαστές δεν θα αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των εταιρειών της ΕΕ καθώς το μπλοκ εντείνει τις πολιτικές του για την κλιματική αλλαγή.
Η πρόταση θα επιβάλλει στους εισαγωγείς τέλος στα σύνορα της ΕΕ από το 2026, με βάση το CO2 που εκπέμπεται κατά την παραγωγή των προϊόντων τους στο εξωτερικό. Θα κάλυπτει τσιμέντο, σίδηρο και χάλυβα, αλουμίνιο, λιπάσματα και ηλεκτρικό ρεύμα.

Ο Γεράσιμος Θωμάς, γενικός διευθυντής του φορολογικού τμήματος της Επιτροπής, δήλωσε, σύμφωνα με το Reuters, ότι θα προστεθούν αργότερα περισσότεροι τομείς. "Θα επεκτείνουμε τους τομείς και τα προϊόντα μετά το 2030", δήλωσε στη συνεδρίαση της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Πέμπτη, προσθέτοντας ότι θα στοχεύσουν και "μεταγενέστερα προϊόντα".

Αξιολόγηση

Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει η εισφορά να εφαρμόζεται σε συναρμολογημένα προϊόντα όπως τα αυτοκίνητα και όχι μόνο στον χάλυβα που χρησιμοποιείται για την κατασκευή τους. Για κάθε νέο τομέα, η Επιτροπή θα αξιολογεί τις εμπορικές ροές, την αξία των αγαθών και τη διοικητική επιβάρυνση για την εισαγωγή της εισφοράς στα σύνορα, δήλωσε ο κ. Θωμάς. "Σχεδιάζουμε να διευρύνουμε το πεδίο εφαρμογής, αλλά θα παραμείνουμε στους τομείς που κινδυνεύουν από διαρροή άνθρακα", επεσήμανε.
Η διαρροή άνθρακα αποτελεί κίνδυνο καθώς οι εταιρείες ενδέχεται να μετακινηθούν σε περιοχές με ασθενέστερους περιβαλλοντικούς κανονισμούς και να συνεχίσουν να μολύνουν εκεί, αντί να επενδύουν για να μειώσουν τις εκπομπές τους. Αυτός ο κίνδυνος αναμένεται να αυξηθεί καθώς η ΕΕ προσπαθεί να επιτύχει τον στόχο της για μείωση των καθαρών εκπομπών της κατά 55% έως το 2030, από τα επίπεδα του 1990.

Η ΕΕ αριθμεί περίπου 60 βιομηχανικούς τομείς που κινδυνεύουν από διαρροή άνθρακα, συμπεριλαμβανομένων των διυλιστηρίων και των κατασκευαστών κεραμικών και γυαλιού. Τα κράτη μέλη της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να διαπραγματευτούν τις λεπτομέρειες της εισφοράς στα σύνορα άνθρακα πριν τεθεί σε ισχύ. Αυτές οι διαπραγματεύσεις μπορεί να διαρκέσουν έως και δύο χρόνια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης