Τελευταία Νέα

Wood Mackenzie: Ράλι στις τιμές της ηλιακής ενέργειας - Οι «απειλές» για την βιομηχανία

Wood Mackenzie: Ράλι στις τιμές της ηλιακής ενέργειας - Οι «απειλές» για την βιομηχανία
Οι πιο σημαντικές πιέσεις στο κόστος προήλθαν από την άνοδο των τιμών για τις πρώτες ύλες, συμπεριλαμβανομένου του χάλυβα και του αλουμινίου

H βιομηχανία της ηλιακής ενέργειας συγκαταλέγεται στους τομείς, εκείνους που υπέστησαν την άνοδο των τιμών που σημειώνεται παγκοσμίως στην ενέργεια. Σύμφωνα με έκθεση από την Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας και την Wood Mackenzie, που αναμεταδίδει το CNBC, οι τιμές ηλιακής ενέργειας το δεύτερο τρίμηνο αυξήθηκαν τόσο σε τριμηνιαία όσο και σε ετήσια βάση.

Είναι μάλιστα η πρώτη φορά που το οικιακό και το εμπορικό κόστος ηλιακής ενέργειας αυξάνονται παράλληλα από τότε που η εταιρεία παροχής ενέργειας άρχισε να παρακολουθεί τις τιμές το 2014.

Η προέλευση της ανόδου των τιμών

Οι πιο σημαντικές πιέσεις στο κόστος προήλθαν από την άνοδο των τιμών για τις πρώτες ύλες, συμπεριλαμβανομένου του χάλυβα και του αλουμινίου. Τα αυξημένα έξοδα αποστολής έπαιξαν επίσης ρόλο. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των επιπτώσεων πιθανότατα θα αρχίσει να εμφανίζεται το 2022, σύμφωνα με την έκθεση.

Ο παράγοντας ΗΠΑ

Αξίζει να αναφερθεί η προσθήκη των 5,7 GW ηλιακής ενέργειας από τις ΗΠΑ την ίδια περίοδο. Αυτό σηματοδοτεί επίσης ένα άλμα 45% σε σχέση με το επίπεδο του 2020 καθώς η πανδημία πλήττει τη βιομηχανία.

Ιδιαίτερη βαρύτητα έχουν τα λόγια της Michelle Davis, της Wood Mackenzie, σύμφωνα με την οποία «η ηλιακή βιομηχανία συνεχίζει να επιδεικνύει ισχυρή τριμηνιαία ανάπτυξη και η ζήτηση είναι υψηλή σε κάθε τμήμα. Οι προκλήσεις της εν λόγω βιομηχανίας είναι πολλές. Η αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων θα είναι κρίσιμη για την επέκταση της ανάπτυξης της βιομηχανίας και την επίτευξη στόχων καθαρής ενέργειας».

Μια ξεχωριστή έκθεση της Rystad Energy που κυκλοφόρησε την Παρασκευή (10/9) ανέφερε ότι οι τιμές των παγκόσμιων ηλιακών συλλεκτών αυξήθηκαν 16% φέτος σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2020.

Η «απειλή» της γραφειοκρατίας

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της SEIA Abigail Ross Hopper, αναφέρει ότι ο κλάδος στις ΗΠΑ έρχεται αντιμέτωπος με την γραφειοκρατία και την αβεβαιότητα σαφούς πολιτικής. «Αυτό που χρειάζεται η βιομηχανία είναι βεβαιότητα. Τα κίνητρα γύρω από την αμερικανική παραγωγή θα μπορούσαν να ανακουφίσουν ορισμένα από τα εμπόδια της αλυσίδας εφοδιασμού που αντιμετωπίζει σήμερα η ηλιακή βιομηχανία».

Το αυξανόμενο κόστος και η έλλειψη σαφήνειας για τη βιομηχανία θα μπορούσαν να βλάψουν τους φιλόδοξους κλιματικούς στόχους του Προέδρου Joe Biden. Το ηλιακό κόστος έχει μειωθεί περισσότερο από 70% την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας, αλλά πρέπει να μειωθεί περαιτέρω για να υιοθετηθεί ευρέως.

Η ελπιδοφόρα έκθεση του υπουργείου

Τέλος, το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ έδωσε στη δημοσιότητα ένα σχέδιο, βάσει του οποίου η ηλιακή ενέργεια θα μπορούσε να φτάσει από το 3% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σήμερα στο 45% έως το 2050, αλλά θα είναι σχεδόν αδύνατο χωρίς υποστηρικτικές πολιτικές. Η μελέτη ανέφερε ότι οι ΗΠΑ εγκατέστησαν ρεκόρ 15 GW ηλιακής ενέργειας κατά τη διάρκεια του 2020.

Οι εγκαταστάσεις θα πρέπει να διπλασιάζονται κάθε χρόνο έως το 2025, πριν τετραπλασιαστούν από τα επίπεδα του 2020 ετησίως μεταξύ 2025 και 2030, εάν επιτευχθούν οι στόχοι των ΗΠΑ για το κλίμα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης