Ενέργεια

Έρχεται τσουνάμι αυξήσεων και στο φυσικό αέριο μετά το ρεύμα - Τι αναμένει η κυβέρνηση

Έρχεται τσουνάμι αυξήσεων και στο φυσικό αέριο μετά το ρεύμα - Τι αναμένει η κυβέρνηση
Το κόστος παραγωγής μιας θερμικής MWh από φυσικό αέριο έχει τριπλασιαστεί από την αρχή του έτους

Τσουνάμι αυξήσεων, έρχεται τους επόμενους μήνες στις τιμές της ενέργειας και πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα αφορά μόνο τον ηλεκτρισμό ή τα καύσιμα και το πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά θα επεκταθεί και στο φυσικό αέριο η χρήση του οποίου είναι πλέον εκτεταμένη στον τομέα της θέρμανσης.
Η άνοδος των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου είναι εκρηκτική. Η τιμή TTF -που είναι το σημείο αναφοράς για όλη την Ευρώπη- έχει ξεπεράσει τα 60 ευρώ/MWh ενώ υπολογίζεται ότι έχει αυξηθεί κατά 20% μέσα σε λίγες ημέρες. Μόνο χθες Τρίτη 14/9 η άνοδος ήταν της τάξης του 6,5%. Την περασμένη Δευτέρα, 6 Σεπτεμβρίου, οι spot τιμές TTF ήταν στα 51,2 ευρώ/MWh κα ακριβώς μια εβδομάδα νωρίτερα βρίσκονταν στα 47,6 ευρώ/MWh.

Έτσι πέραν των αυξήσεων που έρχονται στον ηλεκτρισμό, ανάλογες είναι και οι αυξήσεις που αναμένονται για το φυσικό αέριο τόσο για οικιακή, όσο και για εμπορική κατανάλωση. Αυξήσεις που θα φανούν πιο καθαρά στους καταναλωτές από την αρχή του 2022 λόγω της εξάμηνης υστέρησης στην αποτύπωση των διεθνών τιμών.
Σε ότι αφορά τον ηλεκτρισμό με αυτές τις τιμές φυσικού αερίου αλλά και με την τιμή των ρύπων να κινούνται πάνω από 60 ευρώ/τόνο εκτιμάται ότι η μέση τιμή χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας που τον Αύγουστο διαμορφώθηκε σε 121,72 ευρώ/MWh, για το Σεπτέμβριο θα φθάσει στα 140 ευρώ/MWh και έως το τέλος του έτους ίσως να ξεπεράσει τα 200 ευρώ/MWh.

Τριπλασιασμός του κόστους παραγωγής

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μίλησε για διεθνή ενεργειακή κρίση, και για τεράστια αύξηση στην τιμή του φυσικού αερίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος παραγωγής μιας θερμικής MWh από φυσικό αέριο έχει τριπλασιαστεί από την αρχή του έτους και από 20 ευρώ φθάνει σήμερα στα 58 ευρώ. Για την παραγωγή μίας ηλεκτρικής MWh από ένα εργοστάσιο με απόδοση 50% χρειάζονται δυο θερμικές MWh, γεγονός που σημαίνει ότι το κόστος της φθάνει τα 116 ευρώ. Δεδομένου ότι εκπέμπεται και περίπου μισός τόνος CO2 με κόστος 30 ευρώ, το κόστος της μιας ηλεκτρικής MWh που παράγεται από φυσικό αέριο φθάνει στα 150 ευρώ χωρίς να υπολογίζονται τα υπόλοιπα λειτουργικά και τα κόστη κεφαλαίου του εργοστασίου.

Όλα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα, ότι το ύψος της επιδότησης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δύσκολα θα μπορέσει να αμβλύνει τις επερχόμενες αυξήσεις για το σύνολο των ενεργειακών προϊόντων και συνακόλουθα στο κόστος παραγωγής. Κάτι το οποίο γνωρίζει η κυβέρνηση αλλά επιλέγει να μην το θίγει επί του παρόντος. Άλλωστε ο κ. Σκρέκας δήλωσε χθες, ότι μετά το τέλος του έτους τα μέτρα θα επανεξεταστούν ανάλογα με τις συνθήκες στην αγορά.
Πάντως οι εκτιμήσεις που επικρατούν αυτή τη στιγμή είναι ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα αρχίσουν να αποκλιμακώνονται από τον Απρίλιο του 2022, ενώ σε ότι αφορά τον ηλεκτρισμό η μέση τιμή των προθεσμιακών συμβολαίων της Γερμανίας για το 2022  είναι της τάξης των 100 ευρώ/MWh. Για τους πρώτους μήνες του έτους είναι πολύ υψηλότερα και αποκλιμακώνονται από το δεύτερο εξάμηνο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης