Τελευταία Νέα

Στον χορό των PPAs η Γαλλία - Άμεση προτεραιότητα τα διμερή συμβόλαια ενέργειας

Στον χορό των PPAs η Γαλλία - Άμεση προτεραιότητα τα διμερή συμβόλαια ενέργειας
Η Γαλλία διαθέτει σήμερα 27,42 GW εγκατεστημένης αιολικής και ηλιακής ισχύος, έναντι 25,97 GW το 2020

Η Γαλλία επεξεργάζεται ένα σχέδιο για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των βιομηχανικών καταναλωτών σε συμφωνίες αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPA) με σταθμούς παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, που πιθανόν να εφαρμοστούν το επόμενο έτος, αναμεταδίδει το argusmedia.com

Στη νέα δομή που πρότεινε το υπουργείο Οικονομίας, η γαλλική κυβέρνηση θα αναλάμβανε το ρίσκο για τη σύναψη αυτών των συμβολαίων. Όπως αναφέρεται, το εν λόγω σχέδιο απευθύνεται σε βιομηχανίες υψηλής έντασης ενέργειας βραχυπρόθεσμα, αλλά μπορεί να προσφερθεί σε μικρότερους καταναλωτές αργότερα. Το υπουργείο αναμένει να εφαρμόσει το σχέδιο έως το 2022 για να ξεκινήσει από το 2023. Το νέο σχέδιο πιθανότατα θα συμπεριληφθεί στο φετινό νομοσχέδιο οικονομικών, πρόσθεσε το υπουργείο.

Παράλληλα, με πρωτοβουλία των υπουργείων Περιβάλλοντος και Οικονομίας της Γαλλίας τον περασμένο Μάρτιο συστάθηκε μια ομάδα εργασίας, με στόχο να προτείνει μια νέα χρηματοοικονομική δομή που θα ενθαρρύνει τις συμφωνίες PPAs μεταξύ παραγωγών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μεγάλων βιομηχανιών.

Η Γαλλία διαθέτει σήμερα 27,42 GW εγκατεστημένης αιολικής και ηλιακής ισχύος, έναντι 25,97 GW το 2020.

Η αγορά των PPAs διεθνώς ωριμάζει, ενσωματώνοντας και νέες τεχνολογίες ΑΠΕ, πέραν των αιολικών και των φωτοβολταϊκών, όπως η αποθήκευση και τα ανανεώσιμα αέρια, ενώ οι συμβάσεις αποκτούν και διασυνοριακή διάσταση. Επιλέγοντας έργα πέραν των εθνικών συνόρων, οι καταναλωτές βελτιστοποιούν τους όρους της σύμβασης, αξιοποιώντας τα ευνοϊκότερα κλιματικά χαρακτηριστικά άλλων περιοχών και τα καλύτερα επίπεδα ανταγωνισμού άλλων αγορών.

Στο ίδιο έργο και η Ελλάδα

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δημιουργία μίας οργανωμένης αγοράς σύναψης συμφωνιών αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (Power Purchase Agreements) με τη συμμετοχή παραγωγών ΑΠΕ και καταναλωτών (βιομηχανιών, προμηθευτών ρεύματος) αποτελεί προτεραιότητα και για το ελληνικό ΥΠΕΝ.

Σύμφωνα, μάλιστα με χθεσινές (14/9) δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκα, γίνονται όλες οι απαραίτητες διεργασίες προς αυτή την κατεύθυνση. Μεγάλος στόχος του ΥΠΕΝ είναι η μείωση του ενεργειακού κόστους των βιομηχανιών έντασης ενέργειας μέσω των «πράσινων» PPAs, καθώς οι βιομηχανικοί καταναλωτές θα μπορούν να καλύπτουν σημαντικό μέρος των αναγκών τους με φθηνότερη ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ. 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης