Ενέργεια

Δαγούμας(ΡΑΕ): Τέλη Νοεμβρίου η έγκριση του Μarket Reform Plan από τις Βρυξέλλες - Στο target model η απόκριση ζήτησης

Δαγούμας(ΡΑΕ): Τέλη Νοεμβρίου η έγκριση του Μarket Reform Plan από τις Βρυξέλλες - Στο target model η απόκριση ζήτησης
Προς έγκριση αυξήσεων τελών δικτύου στην Χαμηλή Τάση και μείωση στην Υψηλή και Μέση
Αισιοδοξία και βεβαιότητα εξέφρασε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη στα πλαίσια της ΔΕΘ o πρόεδρος της ΡΑΕ κ. Αθ. Δαγούμας για την έγκριση από την Κομισιόν του Market Reform Plan στα τέλη Νοεμβρίου του 2021. Αυτό, προέκυψε από την επικοινωνία που είχε χθες 16/9 με την Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Κομισιόν για το ζήτημα. Θεωρείται εύλογο δε, καθώς συμπληρώνεται ένα διάστημα κοντά στους 4 μήνες από την κοινοποίηση του ελληνικού σχεδίου προς διαβούλευση στις Βρυξέλλες.
Το Σχέδιο περιλαμβάνει κομβικές προτεραιότητες για την ελληνική ενεργειακή αγορά όπως η Στρατηγική Εφεδρεία και ο Μηχανισμός του CRM.

Παράλληλα στην σημερινή Ολομέλεια της ΡΑΕ θα εγκριθεί η συμμετοχή της ζήτησης στην αγορά του Target Model.
Όπως είναι γνωστό με επιστολή της η ΕΒΙΚΕΝ, στο πλαίσιο της διαβούλευσης που έχει διενεργήσει ο ΑΔΜΗΕ για τις υποθέσεις και τα δεδομένα της νέας Μελέτης Επάρκειας Ισχύος για την περίοδο 2022-2031, έχει θέσει κατ΄αρχήν το ζήτημα της συμμετοχής της ζήτησης στις αγορές ενέργειας, απορρίπτοντας την εκτίμηση ότι αυτή αναμένεται να είναι περιορισμένη για όλη την περίοδο 2022-2031 και όχι μόνο για τα 2-3 πρώτα χρόνια, που θεωρεί τη μη συμμετοχή της ζήτησης στις αγορές αναμενόμενη.
Μάλιστα σημείωνε, καθίσταται αδήριτη ανάγκη για τη διασφάλιση της επάρκειας του συστήματος ηλεκτροδότησης της χώρας, να αποτελεί η άμεση εφαρμογή μηχανισμού στρατηγικής εφεδρείας με συμμετοχή της ζήτησης.

Σημαντικό βήμα η έγκριση του Market Reform Plan - Ζητούμενο οι λεπτομέρειες

H έγκριση του Market Reform Plan στα τέλη Νοεμβρίου θα είναι σημαντική, καθόσον θα ανοίξει τον δρόμο για τον Μηχανισμο της Στρατηγικής Εφεδρείας και θα φέρει πιο κοντά το CRM που αφορά τις μονάδες φυσικού αερίου. Μέσω του Μηχανισμού αυτού η ΔΕΗ θα θέσει στη διάθεση του ΑΔΜΗΕ τις λιγνιτικές μονάδες της έως το 2023 για λόγους ασφάλειας τροφοδοσίας και θα αποζημιώνεται γι΄ αυτό. Η ΔΕΗ θα απαλλαγεί από την επιβάρυνση των λιγνιτικών μονάδων της και το κόστος για όσες δεν κλείσουν και παραμείνουν σε ετοιμότητα θα αναλάβει ο ΑΔΜΗΕ με τέλη που θα θεσπίσει. Κατά τον τρόπο αυτό με τα μέχρι τώρα δεδομένα θα επιβαρυνθεί η κατανάλωση.
Όμως η ΔΕΗ θα καταστεί ισχυρότερη, υλοποιώντας την απολιγνιτοποίηση, ενόψει και των προκλήσεων που έχει να αντιμετωπίσει, με τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά ρεύματος.

Στο Μηχανισμό Στρατηγικής Εφεδρείας θα έχει δυνατότητα συμμετοχής τόσο το demand response, όσο και οποιαδήποτε μονάδα φυσικού αερίου.
Για τις μονάδες φυσικού αερίου που δείχνουν στην παρούσα φάση, οι πλέον αναγκαίες στην αγορά, από πάσης άποψης και κατέχουν μερίδιο πάνω από 50% στο μείγμα, έχει διαμορφωθεί αβεβαιότητα, καθώς ο ΥΠΕΝ είχε δεσμευτεί πριν την συνάντηση με την Βεστάγκερ τον περασμένο Mάϊο, ότι ο Μηχανισμός θα ήταν έτοιμος στο τέλος του 2021.
Στην Μηχανισμό του CRM βασίζονται οι επενδύσεις αναβάθμισης του φυσικού αερίου, που είναι η νούμερο 1 προτεραιότητα για την επίτευξη της ενεργειακής επάρκειας.
Και το ερώτημα που έχει τεθεί από την αγορά είναι, γιατί προτάχθη η Στρατηγική Εφεδρεία έναντι του CRM σαν προτεραιότητα.

Συνολικά η εξέλιξη είναι καλή, γιατί δημιουργεί προσδοκίες για επιτάχυνση από τις Βρυξέλλες των Μηχανισμών αυτών, που είναι αναγκαίοι για την επόμενη μέρα της ενεργειακής αγοράς. Και δεν είναι τυχαία η κίνηση του ΥΠΕΝ, στην οποία αναφέρθηκε χθες 15/9 το WEN, να επιταχύνει την προκοινοποίηση του πλαισίου των PPAs στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στοιχείο που συνδέεται με το Reform Plan και αφορά το μέλλον της ανταγωνιστικότητας για την ενεργειακή τροφοδοσία, σε σχέση μεταξύ άλλων και με την βιομηχανία.

Προειδοποίηση στους Διαχειριστές

Παράλληλα η Ομομέλεια της ΡΑΕ αναμένεται να εγκρίνει σήμερα ένα ήδη γνωστό ζήτημα, που αφορά τις εισηγήσες για μειώσεις στις χρεώσεις δικτύου της τάξης του 20% στην υψηλή και μέση τάση και αυξήσεις αντίστοιχα στην χαμηλή.
Ο πρόεδρος της ΡΑΕ προειδοποιεί τους Διαχειριστές ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ σε αυστηρό τόνο για τα αυξημένα κόστη, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να μάθουν να σέβονται τους καταναλωτές και τα χρήματα που αντλούν από αυτούς.

www.worldenergynew.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης