Ενέργεια

Έρευνα για χειραγώγηση της αγοράς φυσικού αερίου από την Gazprom ζητούν από την Κομισιόν 40 βουλευτές

Έρευνα για χειραγώγηση της αγοράς φυσικού αερίου από την Gazprom ζητούν από την Κομισιόν 40 βουλευτές
Σε επιστολή  με ημερομηνία 16 Σεπτεμβρίου, περίπου 40 από τους 700 βουλευτές του Κοινοβουλίου δήλωσαν ότι υποπτεύονται ότι η ρωσική Gazprom είχε ενεργήσει για να αυξήσει τις τιμές του φυσικού αερίου
Σχετικά Άρθρα

Ομάδα βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διερευνήσει το ρόλο της Gazprom στην αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, λέγοντας ότι η συμπεριφορά της εταιρείας τους έκανε να υποπτευθούν χειραγώγηση της αγοράς σύμφωνα με το Reuters. Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, συμβάλλοντας στην αύξηση του ευρωπαϊκού κόστους ηλεκτρικής ενέργειας σε υψηλά πολυετίας, με τις τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας να μην αναμένεται να μειωθούν σημαντικά φέτος.

Σε επιστολή προς την εκτελεστική επιτροπή της ΕΕ, με ημερομηνία 16 Σεπτεμβρίου, περίπου 40 από τους 700 βουλευτές του Κοινοβουλίου δήλωσαν ότι υποπτεύονται ότι η ρωσική Gazprom είχε ενεργήσει για να αυξήσει τις τιμές του φυσικού αερίου. «Καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ξεκινήσει επειγόντως έρευνα για πιθανή σκόπιμη χειραγώγηση της αγοράς από την Gazprom και πιθανή παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού της ΕΕ», αναφέρεται στην επιστολή.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι έλαβε την επιστολή και θα απαντήσει σε εύθετο χρόνο. Οι νομοθέτες δήλωσαν ότι είναι καχύποπτοι για την «προσπάθεια της εταιρείας να πιέσει» την Ευρώπη να συμφωνήσει για μια γρήγορη λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, ο οποίος πρέπει ακόμη να αντιμετωπίσερι τα κανονιστικά εμπόδια που θα χρειαστούν μήνες για να ολοκληρωθούν.

Ο Nord Stream 2

Η Gazprom ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ολοκλήρωσε την κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2 προς τη Γερμανία, διπλασιάζοντας την ικανότητα εξαγωγής φυσικού αερίου μέσω της Βαλτικής Θάλασσας.
Οι νομοθέτες της ΕΕ ανέφεραν περιστατικά, συμπεριλαμβανομένων πρόσφατων διακοπών λειτουργίας ορισμένων από την παραγωγή της Gazprom και ανέφεραν ότι η εταιρεία αρνήθηκε να κάνει κράτηση για μεταφορές φυσικού αερίου μέσω των υφιστάμενων αγωγών.
"Όλοι αυτοί οι παράγοντες επιτρέπουν να υποψιαζόμαστε ότι η ρεκόρ αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου στην Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες μπορεί να είναι άμεσο αποτέλεσμα της σκόπιμης χειραγώγησης της αγοράς της Gazprom", αναφέρεται στην επιστολή.
Ο Nord Stream 2 αντιμετώπισε κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και επικρίσεις από άλλες χώρες που είναι επιφυλακτικές ως προς την αύξηση της εξάρτησης της ΕΕ από τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης