Ενέργεια

Χρηματοδότηση από πρόσθετες δημοπρασίες ρύπων η πρόταση Σκρέκα σε ευρωπαϊκό επίπεδο - Ποιός είναι ο ETS Hedging Mechanism

Χρηματοδότηση από πρόσθετες δημοπρασίες ρύπων η πρόταση Σκρέκα σε ευρωπαϊκό επίπεδο - Ποιός είναι ο ETS Hedging Mechanism
Δείτε το αγγλικό κείμενο της ελληνικής πρότασης

Χρηματόδοτηση από πρόσθετες δημοπρασίες ρύπων για την κάλυψη του αυξημένου ενεργειακού κόστους προβλέπει η ενεργειακή πρόταση με πανευρωπαϊκό γνώμονα που καταθέτει στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ευρώπης που συνεδριάζει σήμερα και αύριο στη Λουμπλιάνα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας.

Η ελληνική πρόταση αναφέρεται στη σύσταση ενός Μεταβατικού Ταμείου Αντιστάθμισης που θα αντλεί τα έσοδά του από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων ρύπων του Ευρωπαϊκού Χρηματιστηρίου Ρύπων (ΕTS), μέσω μιαs πρόσθετης δημοπρασίας μελλοντικών δικαιωμάτων ρύπων είτε μέσω προκαταβολής των αναμενόμενων μελλοντικών εσόδων της ΕΕ από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων ρύπων.

Θα πρέπει να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση για τις περαιτέρω δημοπρασίες δικαιωμάτων ρύπων, οι οποίες θα επιτρέψουν στις εταιρείες να αγοράσουν αρκετά δικαιώματα για να έχουν διασφαλίσει την έκθεσή τους στην εξέλιξη των τιμών των ρύπων για το επόμενο διάστημα. Παρά το γεγονός ότι το φυσικό αέριο καλύπτει το 20% των αναγκών του ευρωπαϊκού ηλεκτρισμού, η άνοδος των τιμών του έχει καταστεί πολύ σημαντικό πρόβλημα για την αύξηση του ενεργειακού κόστους σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε συνδυασμό με την χαμηλή επίδοση των ΑΠΕ, λόγω ανίσχυρων ανέμων κατά το καλοκαίρι και μια παγκόσμια άνοδο στις τιμές του άνθρακα.

Ο μηχανισμός αυτός θα καλείται EU ETS hedging mechanism.


Ο κανονισμός λειτουργίας του Ταμείου


Η κατανομή των κονδυλίων στα κράτη μέλη, τα οποία σύμφωνα με ένα πρόχειρο υπολογισμό θα μπορούσαν να είναι για τη χειμερινή περίοδο 2021-2022 5-8 δις. ευρώ, σύμφωνα με τη πρόταση, θα γίνεται λαμβάνοντας υπόψη την κατανάλωση θέρμανσης και ηλεκτρικής ενέργειας και το σχετικό ΑΕΠ. Ο κανονισμός λειτουργίας του Ταμείου θα διασφαλίζει ότι η χρήση του θα περιορίζεται αυστηρά σε εξαιρετικές συνθήκες αστάθειας των τιμών. Οι πλειστηριασμοί πρόσθετων δικαιωμάτων ρύπων πέραν των εσόδων για την επιδότηση ρεύματος και θέρμανσης θα οδηγήσει και σε αποκλιμάκωση των τιμών CO2.

Σε συνέχεια της πρωτοβουλίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Eumed 9 όπου ανέδειξε το ζήτημα του υψηλού ενεργειακού κόστους και προϊδέασε για ελληνική πρωτοβουλία, ο κ. Σκρέκας αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να καταθέσει σήμερα στους ομολόγους του μια ολοκληρωμένη πρόταση για την ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις υψηλές τιμές ρεύματος που μπορεί να είναι άμεσα εφαρμόσιμη.

Εισηγήσεις για τη συγκράτηση των τιμών αναμένεται να καταθέσουν και άλλοι υπουργοί της ΕΕ καθώς όλες οι κυβερνήσεις των κρατών μελών δέχονται ασφυκτικές πιέσεις από τους πολίτες τους που επιβαρύνονται με δυσβάσταχτα κόστη. Με ενδιαφέρον αναμένεται τόσο η στάση της Ισπανίας που με επιστολή της προς την Κομισιόν το προηγούμενο διάστημα ζήτησε ευρωπαϊκή δράση, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής».

Ανάγκες 100 δισ. το χειμώνα 2021-22 στην Ευρώπη


Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς, οι τρέχουσες εξελίξεις θα επιβαρύνουν τους καταναλωτές συνολικά για τα 27 κράτη-μέλη κατά 100 δις. το χειμώνα 2021-2022.


Τα ποσοστά της ενεργειακής φτώχειας είναι 30,1% στη Βουλγαρία, 26,7% στη Λιθουανία, 21% στην Κύπρο, 18,9% στη Πορτογαλία,17,9% στην Ελλάδα και 11% στην Ιταλία.Κατά συνέπεια, ο προσωρινός μηχανισμός hedging (temporary hedging mechanism) σε σχέση με τα δικαιώματα ρύπων, που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να αποτελέσει μια αποτελεσματική λύση.

Η επιμέρους κατανομή για τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα λάβει υπόψη της τα στοιχεία που αφορούν την ηλεκτρική κατανάλωση των χωρών σε σχέση με το ΑΕΠ.

Η διατύπωση της ελληνικής πρότασης στα αγγλικά

8_17.JPG

Σκρέκας: Πρωτοβουλία της Ελληνικής Κυβέρνησης για τη δημιουργία ευρωπαϊκού ταμείου στήριξης νοικοκυριών από τις υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας


Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, παρουσίασε στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε., το οποίο συνεδρίασε σήμερα στη Λιουμπλιάνα, την ελληνική πρόταση για τη σύσταση ενός πανευρωπαϊκού μηχανισμού με σκοπό τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της διεθνούς ενεργειακής κρίσης, η οποία έχει οδηγήσει σε κατακόρυφη αύξηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Έλληνας Υπουργός έχει ενημερώσει με επιστολή για την πρόταση της Ελληνικής Κυβέρνησης τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Frans Timmermans και την αρμόδια Επίτροπο Ενέργειας, Kadri Simpson. Στην επιστολή επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι οι έκτακτες συνθήκες που επικρατούν στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας έχουν δημιουργήσει μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση για τους Ευρωπαίους καταναλωτές, ιδίως για τους πιο ευάλωτους και πως η άμεση λήψη μέτρων για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων από το αυξημένο κόστος καθίσταται επιβεβλημένη.

Πώς θα λειτουργεί ο μηχανισμός αντιστάθμισης

Η ελληνική πρωτοβουλία προβλέπει τη σύσταση ενός Μεταβατικού Ταμείου Αντιστάθμισης, που θα αντλεί έσοδα από τις δημοπρασίες του ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ETS). Σύμφωνα με τα όσα παρουσίασε στους Ευρωπαίους ομολόγους του ο κ. Σκρέκας, ο πανευρωπαϊκός μηχανισμός θα μπορεί να χρηματοδοτείται και από τις δημοπρασίες μελλοντικών δικαιωμάτων εκπομπών. Εκτιμάται ότι για την αποτελεσματική στήριξη των Ευρωπαίων πολιτών για τη χειμερινή περίοδο 2021-2022, θα απαιτηθεί ποσό που θα κυμαίνεται από 5 έως 8 δισ. ευρώ. Οι πόροι του μηχανισμού θα κατανέμονται στα κράτη μέλη αναλογικά, λαμβάνοντας υπόψη την κατανάλωση θέρμανσης και ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και το ΑΕΠ της κάθε χώρας.

Το κανονιστικό πλαίσιο του Ταμείου Αντιστάθμισης θα προβλέπει ρητά ότι ο μηχανισμός θα ενεργοποιείται μόνο σε έκτακτες περιστάσεις μεγάλης ανόδου του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας. Η διενέργεια δημοπρασιών για μελλοντικά δικαιώματα εκπομπών, θα μπορούσε να αποτελέσει και έναν τρόπο μείωσης της έκθεσης των επιχειρήσεων από την αύξηση του κόστους των ρύπων τα επόμενα έτη.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Η λήψη μέτρων άμεσα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την προστασία των καταναλωτών από τη διεθνή ενεργειακή κρίση θα στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα αλληλεγγύης στους Ευρωπαίους πολίτες, με την αντιστάθμιση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων από το παγκόσμιο φαινόμενο της ανόδου των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας. Ταυτόχρονα, θα αυξήσει ακόμα περισσότερο την υποστήριξη των πολιτών στην οραματική στρατηγική της Ευρώπης για την ενεργειακή μετάβαση, όπως αυτή αποτυπώνεται στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Με την πρόταση που υπέβαλε η Ελληνική Κυβέρνηση, στη βάση του εθνικού σχεδίου που έχουμε υιοθετήσει, στηρίζουμε έμπρακτα τους Ευρωπαίους πολίτες και δημιουργούμε έναν ισχυρό μηχανισμό για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας. Στη μεγάλη προσπάθεια που κάνει η Ευρώπη να γίνει η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος έως το 2050, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι πολίτες, ιδίως οι πλέον ευάλωτοι, θα έχουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν από τη μετάβαση σε ένα βιώσιμο οικονομικό μοντέλο χαμηλών εκπομπών, μειώνοντας το ενεργειακό κόστος και βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής τους».





www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης