Ενέργεια

Enel: Στα σκαριά νέα εταιρεία για την αγορά των ψηφιακών υποδομών

Enel: Στα σκαριά νέα εταιρεία για την αγορά των ψηφιακών υποδομών
Η συμμετοχή της Gridspertise θα μπορούσε να προσελκύσει το ενδιαφέρον νέων επενδυτών και από το επόμενο έτος κιόλας

Μια νέα εταιρεία, με αντικείμενο τις υπηρεσίες ψηφιακού δικτύου, δημιούργησε η μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφέλειας της Ευρώπης, Enel. Σύμφωνα με το Reuters, η κίνηση αυτή στοχεύει σε έσοδα της τάξεως του 1,5 δις. ευρώ ως το 2030, ανέφερε δημοσίευμα της εφημερίδας «Il Sole 24 Ore».

Όπως αναφέρεται, η Gridspertise, θα διαχειρίζεται όλες τις δραστηριότητες που σχετίζονται με τους ψηφιακούς μετρητές και τις υπηρεσίες ευφυούς δικτύου και θα παρουσιαστεί επίσημα σήμερα (23/9) σύμφωνα με την έκθεση.

Το παρελθόν

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της ιταλικής εταιρείας, η οποία δημιούργησε πριν από μια πενταετία την Open Fiber και ανέπτυξε το δικό της δίκτυο οπτικών ινών το οποίο μισθώνει στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους. Μάλιστα, αυτή την περίοδο η Enel δέχεται προσφορές για από μεγάλα funds για το ποσοστό της στην Open Fiber, ενώ παράλληλα εξετάζει το ενδεχόμενο να επαναλάβει αυτό το μοντέλο και σε άλλες χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται.

Η νέα τάση

Σημειώνεται ότι οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας έχουν επιταχύνει την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών λόγω της επίδρασης της πανδημίας COVID-19, προκειμένου να βοηθηθούν στη κατεύθυνση κρίσιμων υποδομών, που συμπεριλαμβάνουν τις εγκαταστάσεις και τα δίκτυα.

Η συμμετοχή της Gridspertise θα μπορούσε να προσελκύσει το ενδιαφέρον νέων επενδυτών και από το επόμενο έτος κιόλας, συμπληρώνει η έκθεση. Μάλιστα, η νεοσυσταθείσα εταιρεία του ιταλικού Ομίλου θα ξεκινήσει με την απασχόληση 100 υπαλλήλων σε πρώτη φάση. Στη συνέχεια, αυτό θα αλλάξει και θα διευρυνθεί, καθώς θα οι δραστηριότητες της θα επεκταθούν στην Ισπανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ινδία, σύμφωνα με την εφημερίδα.

«Η συγκεκριμένη εταιρεία προορίζεται για την επένδυση πολλών εκατομμυρίων ευρώ στον τομέα της  τεχνολογίας τα επόμενα χρόνια» δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της Enel Global Infrastructure and Networks, Antonio Cammisecra.


Η ελληνική δραστηριότητα


Ενδεικτικό είναι πως στο mega - ΣΔΙΤ του Ultra Fast Broadband, το οποίο με προϋπολογισμό 870 εκατ. ευρώ αφορά στην κατασκευή δικτύων οπτικών ινών στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας συμμετέχουν εκτός των τριών τηλεπικοινωνιακών ομίλων (OTE, Vodafone και Wind) και εταιρείες όπως: ΔΕΗ, Grid Telecom (θυγατρική του ΑΔΜΗΕ), ΑΒΑ, Μυτιληναίος - ΜΕΤΚΑ, Τέρνα Ενεργειακή και Intrakat.

Εξάλλου, στο "παιχνίδι” της οπτικής ίνας έχει μπει και ο ΑΔΜΗΕ μέσω της θυγατρικής του Grid Telecom, με στόχο να δραστηριοποιηθεί ενεργά στην χονδρεμπορική αγορά των τηλεπικοινωνιών, στα πρότυπα των μεγάλων στα πρότυπα των μεγάλων Ευρωπαίων Διαχειριστών Μεταφοράς Ενέργειας.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης