Επικαιρότητα

Αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας: Τι προβλέπει

Αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας: Τι προβλέπει
Τι αναφέρουν κυβερνητικές πηγές για την ιστορική αμυντική συμφωνία

Στην αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας και στα οφέλη που προκύπτουν από αυτήν για την χώρα μας αναφέρονται κυβερνητικές πηγές, οι οποίες υποστηρίζουν πως οι ψηφιακές φρεγάτες Belhara αναμένεται να λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστής ισχύος σε Αιγαίο και Μεσόγειο.
Παράλληλα επισημαίνουν πως η συμφωνία Μητσοτάκη - Macron στο Παρίσι προβλέπει την άμεση στρατιωτική συνδρομή της Γαλλίας προς την Ελλάδα και αντιστρόφως, σε περίπτωση που υπάρξει επίθεση από τρίτη χώρα, ακόμη και αν αυτή η χώρα είναι μέσα στο πλαίσιο των συμμαχιών τους (όπως π.χ. η Τουρκία που είναι μέλος του ΝΑΤΟ).

Παράδοση σε χρόνο ρεκόρ

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι παράλληλα η Ελλάδα θα παραλάβει σε χρόνο - ρεκόρ, 3+1 φρεγάτες Belh@ra με πλήρη εξοπλισμό αεράμυνας και ανθυποβρυχιακού πολέμου και δυνατότητες να καταρρίπτουν εναέριους στόχους σε πολύ μεγάλες αποστάσεις.
Οι φρεγάτες, με την υψηλή τεχνολογία και τα μεγάλου βεληνεκούς οπλικά τους συστήματα θα λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστής ισχύος στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς πέρα από τις αυξημένες δυνατότητες θα είναι απολύτως συμβατές ώστε να «συνεργάζονται» με τα μαχητικά Rafale.

Όπως έλεγαν κυβερνητικά στελέχη, η κυβέρνηση εξοπλίζει το Πολεμικό Ναυτικό με το βλέμμα στο μέλλον, καθώς οι 3 φρεγάτες (με option για άλλη μια), αγοράζονται από την Ελλάδα στην πιο συμφέρουσα τιμή, με πλήρη οπλισμό και με χρόνο παράδοσης-ρεκόρ.
Η πρώτη υπερσύγχρονη «ψηφιακή» φρεγάτα αναμένεται να παραδοθεί το 2025 και η τελευταία το 2026.
Με αυτό τον τρόπο ενισχύεται η ασφάλεια της χώρας μας, καθώς Ελλάδα και Γαλλία έχουν δεσμευθεί μέσω της στρατηγικής εταιρικής συμφωνίας , πέρα και πάνω από υπάρχουσες δομές (ΝΑΤΟ και ΕΕ) να συνδράμουν στρατιωτικά η μια την άλλη σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη. Ωστόσο η διμερής συμφωνία έχει και καθαρά ευρωπαϊκή διάσταση, καθώς συνιστά αποδοχή του δόγματος της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις δύο χώρες και αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση.

Διαβάστε ΕΔΩ τη συνέχεια του κειμένου
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης