WSJ: H Iberdrola βάζει στον «πάγο» έργα ΑΠΕ στην Ισπανία - Η αιτία

WSJ: H Iberdrola βάζει στον «πάγο» έργα ΑΠΕ στην Ισπανία - Η αιτία
Η στάση της Iberdrola μέχρι να επαναξιολογηθεί η κατάσταση

Η Iberdrola σταμάτησε τις επενδύσεις στα νέα της έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ισπανία, αφού η ισπανική κυβέρνηση υιοθέτησε μέτρα με στόχο τον περιορισμό των λογαριασμών ενέργειας για τους καταναλωτές, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal.

Σε επιστολή προς τους προμηθευτές της, επιβεβαιωμένη στο reNEWS, η Iberdrola δήλωσε ότι αποφάσισε να «σταματήσει τις τρέχουσες διαδικασίες διαγωνισμού για αγαθά και υπηρεσίες που σχετίζονται με την κατασκευή νέων έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ισπανία, έως ότου γίνει μια λεπτομερής αξιολόγηση της οικονομικής βιωσιμότητας αυτών των έργων».

Η αιτία της απόφασης

Στην επιστολή της εταιρείας αναφέρεται ότι έλαβε την απόφαση ως αποτέλεσμα μιας πρώτης ανάλυσης του αντίκτυπου που έχει το RDL 17/2021 στην κερδοφορία των ανανεώσιμων εγκαταστάσεων. Τα έργα με αναγνωρισμένο πλαίσιο αμοιβών (δημοπρασίες/RINV) εξαιρούνται από αυτήν την επικοινωνία, ανέφερε η Iberdrola στην επιστολή.

Πριν από αρκετές εβδομάδες, η ισπανική κυβέρνηση εξέδωσε διάταγμα που θα της επιτρέψει να διεκδικήσει πίσω 2,6 δισ. ευρώ έως τα τέλη Μαρτίου του επόμενου έτους από τις εταιρείες ενέργειας που επωφελούνται από τις αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου.

Το πακέτο στοχεύει στη μείωση των μηνιαίων λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές κατά 22% μέχρι το τέλος του έτους. Περιλαμβάνει προσωρινές περικοπές φόρου για την ηλεκτρική ενέργεια και ανώτατο όριο για τα απροσδόκητα κέρδη που έχουν καταχωρηθεί από τις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης