Ενέργεια

Διευρύνονται τα μέτρα στήριξης και στο φυσικό αέριο - Στήριξη από ΔΕΠΑ - Επανέρχεται o ΕΛΑΠΕ

Διευρύνονται τα μέτρα στήριξης και στο φυσικό αέριο - Στήριξη από ΔΕΠΑ - Επανέρχεται o ΕΛΑΠΕ
Θα εξεταστεί και η μείωση των τελών δικτύου - Αναζήτηση περαιτέρω στήριξης από τους ευρωπαϊκούς πόρους

Σε αναζήτηση κονδυλίων για την περαιτέρω ενίσχυση των καταναλωτών προκειμένου να αντιμετωπίσουν το τσουνάμι των αυξήσεων σε ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο βρίσκεται η κυβέρνηση καθώς μέρα με την ημέρα καθίσταται σαφές ότι τα 300 εκατ. ευρώ που μέχρι στιγμής είναι γνωστό ότι θα διατεθούν γι΄ αυτό το σκοπό δεν επαρκούν. Πρόθεση, σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΕΝ είναι η οριζόντια επιδότηση και των συνολικά 550.000 καταναλωτών φυσικού αερίου. Το ύψος της επιδότησης θα εξαρτηθεί από τα κονδύλια που αναζητούνται μέσω του κρατικού προυπολογισμού και σύμφωνα με πληροφορίες το σενάριο που εξετάζεται είναι ένα εύρος της τάξης των 35-45 ευρώ η μεγαβατώρα για την οποία θα απαιτηθούν κονδύλια ύψους 63-100 εκατ. ευρώ για να μετριαστούν οι αυξήσεις μέχρι και το τέλος του έτους

Από το 2022 μειώνονται τα ΥΚΩ

Το συνεχές ράλι των ενεργειακών τιμών που όπως όλα δείχνουν θα διαρκέσει τουλάχιστον έως την Άνοιξη του 2022, αναγκάζει την κυβέρνηση να ξανασχεδιάσει τους μηχανισμούς στήριξης των καταναλωτών.  Έτσι μετά την ψήφιση την περασμένη Παρασκευή, της τροπολογίας για τη δημιουργία του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης στο οποίο αναμένεται θα κατευθυνθούν κατ΄αρχήν 200 εκατ. ευρώ από τα έσοδα των δημοπρασιών CO2, για να επιδοτηθούν οι λογαριασμοί του ρεύματος όλων των καταναλωτών με 0,03 ευρώ/KWh μέχρι τις 300 KWh, για την περίοδο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2021, οι επιτελείς του υπουργείου Ενέργειας αναζητούν επιπλέον χρήματα, από τον λογαριασμό των ΥΚΩ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι βρίσκεται και πάλι το πιθανό πλεόνασμα του λογαριασμός των ΑΠΕ που αφορά τον ΕΛΑΠΕ.
Ο υπουργός Περιβάλλοντός και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας με δηλώσεις του προανήγγειλε νέα επιπλέον μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος, που θα ανακοινωθεί τις επόμενες εβδομάδες. Συγκεκριμένα όπως είπε από το 2022 «θα υπάρξει σημαντική μείωση στις ΥΚΩ μετά την ολοκλήρωση της μικρής ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης, μέσω της οποίας εξοικονομούνται αρκετές δεκάδες εκατ. ευρώ, τα οποία θα αφαιρεθούν από τους λογαριασμούς όλων των καταναλωτών».
Η μείωση του λογαριασμού των ΥΚΩ λόγω της μικρής διασύνδεσης της Κρήτης υπολογίζεται σε περίπου 100 εκατ. ευρώ και όπως όλα δείχνουν θα ισχύσει από τις αρχές του 2022 όπως προβλεπόταν και όχι από το 2021 όπως είχε δηλώσει ο κ. Σκρέκας την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή. Ας σημειωθεί ότι διασύνδεση Κρήτη - Πελοπόννησος λειτουργεί ήδη από τον περασμένο Ιούλιο.

Ο ΕΛΑΠΕ και πάλι στο επίκεντρο

Σε ότι αφορά τον ΕΛΑΠΕ, ο οποίος στις αρχές Σεπτεμβρίου όταν προετοιμαζόταν το πακέτο των μέτρων που θα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης στη ΔΕΘ είχε αποκλειστεί ως πιθανή πηγή κεφαλαίων για την ενίσχυση των καταναλωτών ρεύματος, φαίνεται ότι βρίσκεται και πάλι στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης.
Με δεδομένο ότι οι τιμές των ρύπων κινούνται πάνω από τα 60 ευρώ ανά τόνο, τα έσοδα του ΕΛΑΠΕ επαρκούν για την πληρωμή των παραγωγών ΑΠΕ και διαμορφώνεται ένα πλεόνασμα, που εξετάζεται εάν είναι επαρκές για να κατευθυνθεί μέρος του στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και να αυξηθεί αλλά και να παραταθεί η επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος των καταναλωτών.
Σε ότι αφορά το επίδομα θέρμανσης, τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ενέργειας ετοιμάζουν την έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης με τα νέα δεδομένα για το επίδομα  και την έξτρα επιδότηση των οικιακών καταναλωτών φυσικού αερίου. Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται η διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων χορήγησης του επιδόματος.

Τα μέτρα

Σήμερα, οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης υπολογίζονται σε περίπου 700.000, ενώ τα εισοδηματικά όρια κυμαίνονται στα 12.000 ευρώ (ετήσιο συνολικό εισόδημα) για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, ανεβαίνουν στα 20.000 ευρώ για το ζευγάρι και φτάνουν στα 22.000 ευρώ για μονογονεϊκές οικογένειες με προσαύξηση 2.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο. Όρια που αναμένεται να διευρυνθούν κυρίως για τους καταναλωτές φυσικού αερίου.
Το προσχέδιο του προϋπολογισμού, αναμένεται να κατατεθεί 4/10 σήμερα στη Βουλή και τα μέτρα που περιλαμβάνει για την ενέργεια είναι τα εξής:

-Αυξάνεται το ποσό ενίσχυσης για το επίδομα θέρμανσης κατά 20%
-Επίδομα φυσικού αερίου αντίστοιχο με αυτό του πετρελαίου θέρμανσης.
-Επιδότηση τουλάχιστον για το 4ο τρίμηνο του 2021, το σύνολο του πληθυσμού για τις πρώτες 300 kWh, με ποσό 30 Euro/MWh.Πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι το μέτρο θα συνεχιστεί και το 2022.

Μείωση τελών δικτύου - Στήριξη από ΔΕΠΑ

Με δεδομένο όμως, ότι θα απαιτηθούν κονδύλια και από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι μόνον από τη διάθεση δικαιωμάτων ρύπων, οι τελικές αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να αποτυπωθούν στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στην Βουλή στις 21 Νοεμβρίου.
Στα μέτρα θα επανεξετάσουν τα περιθώρια μείωσης των τελών δικτύου συστήματος και διανομής τόσο της ηλεκτρικής ενέργειας όσο και του φυσικού αερίου. 
Πολύ πιθανό στην περίπτωση του φυσικού αερίου, να κληθεί να στηρίξει η ΔΕΠΑ απορροφώντας μέρος των αυξήσεων κατά τον τρόπο που στήριξε και η ΔΕΗ στο ρεύμα.
Είναι κοινή η εκτίμηση ωστόσο τόσο στην αγορά όσο και εσωτερικά στην κυβέρνηση, ότι χωρίς μια παρέμβαση σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο δεν υπάρχει αποτελεσματικός τρόπος αναχαίτισης των αυξήσεων που έρχονται. Η μεγάλη αβεβαιότητα έγκειται στην διόγκωση ανεξόφλητων οφειλών, καθώς όλοι αντιλαμβάνονται τις δυσκολίες ενός νοικοκυριού ή μιας επιχείρησης να πληρώσει διπλάσιο κόστος ρεύματος μέχρι τον Απρίλιο, που θα πρέπει να εξοφλήσει τουλάχιστον τέσσερις φουσκωμένους λογαριασμούς.

Με βάση πάντως τον Κώδικα λειτουργίας της αγοράς η ΡΑΕ θα πρέπει να ανακαλέσει τις άδειες εταιριών που δεν θα καταθέσουν εγγυητικές επιστολές. Σε αυτή την περίπτωση οι καταναλωτές που θα βρεθούν χωρίς προμηθευτή θα περάσουν αυτόματα στην Elpedison, που έχει αναλάβει για αυτή την περίοδο ρόλο «τελευταίου καταφυγίου» μέσω διαγωνισμού όπου και έχουν δικαίωμα να παραμείνουν για ένα δίμηνο μέχρι να επιλέξουν νέο προμηθευτή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης