Ενέργεια

Διπλασιασμός του κόστους φυσικού αερίου για τον καταναλωτή - Στόχος η κάλυψη κατά 70% με τα κυβερνητικά μέτρα

Διπλασιασμός του κόστους φυσικού αερίου για τον καταναλωτή - Στόχος η κάλυψη κατά 70% με τα κυβερνητικά μέτρα
Οι προβλέψεις μιλούν για περαιτέρω άνοδο των τιμών όσο προχωρεί ο χειμώνας

Με τις τιμές του φυσικού αερίου να έχουν επταπλασιαστεί από τις αρχές του χρόνου στην εγχώρια χονδρεμπορική αγορά και σε επίπεδο λιανικής να είναι διπλάσιες σε σχέση με τον περσινό Οκτώβριο, οι εταιρίες προμήθειας φυσικού αερίου αναμένουν την αποσαφήνιση των κυβερνητικών παρεμβάσεων, ενώ οι καταναλωτές παρακολουθούν φοβισμένοι και μπερδεμένοι τις εξελίξεις.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που τα προηγούμενα χρόνια στράφηκαν στο φυσικό αέριο ειδικά κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν φθηνότερο κόστος θέρμανσης αλλά και αυτονομία καθώς οι πολυκατοικίες είχαν πάψει να προμηθεύονται πετρέλαιο θέρμανσης. Σήμερα η κατηγορία αυτή την καταναλωτών που κατά κύριο λόγο βρίσκεται στη μεσαία εισοδηματική κλίμακα, είναι αντιμέτωπη με διπλασιασμό του κόστους θέρμανσης, αφού για τον Οκτώβριο η τιμή του φυσικού αερίου στη λιανική αγορά θα διαμορφώνεται στα 9 λεπτά ανά θερμική KWh όταν τον Οκτώβριο του 2020 ήταν στα 4,5 λεπτά ανά θερμική KWh.

Όλες δε οι προβλέψεις μιλούν για περαιτέρω άνοδο των τιμών όσο προχωρεί ο χειμώνας. Άλλωστε οι ανατιμήσεις των τελευταίων 16 μηνών στις διεθνείς τιμές φθάνουν και το 2000%, αφού στο Ολλανδικό TTF gas hub, που αποτελεί το σημείο αναφοράς της ευρωπαϊκής αγοράς, η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου αερίου από τα 3,6 ευρώ/MWh που ήταν τον Μάιο του 2020 έφθασε τα 87,89 ευρώ/MWh σήμερα και τα προθεσμιακά συμβόλαια του Νοεμβρίου στα 93,9 ευρώ/MWh. Αντίστοιχες είναι οι αυξήσεις και στην τιμή των φορτίων LNG αφού από το χαμηλό των 2 δολ/MMBtu τον Μάιο του 2020 στην λεκάνη του Ατλαντικού, έφθασαν να πωλούνται στα 31,07δολ/MMBtu τον Σεπτέμβριο στην αγορά της Ασίας.

Στόχος να καλυφθεί η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών

Με αυτά τα δεδομένα καταναλωτές και εταιρίες προμήθειας βρίσκονται σε αναμονή εν όψει της οριστικοποίησης των μέτρων που έχουν προαναγγελθεί από την κυβέρνηση για την απορρόφηση μέρους των αυξήσεων. Και όπως φαίνεται θα περιμένουν έως τα μέσα Οκτωβρίου  (ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης) αφού η τροπολογία που κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή από τους υπουργούς Οικονομικών και Ενέργειας δεν έχει ακόμη ψηφιστεί, ενώ για να εφαρμοστεί θα χρειαστεί η έκδοση υπουργικής απόφασης. Έτσι παραμένει άγνωστο εάν θα προβλεφθεί ειδική οριζόντια επιδότηση για το φυσικό αέριο κατά τα πρότυπα του ρεύματος ή απλώς θα διευρυνθεί ο κύκλος των δικαιούχων επιδόματος θέρμανσης. 

Κυβερνητικές πηγές μιλούν για διεύρυνση του κύκλου των δικαιούχων ώστε να καλυφθεί το 70% των καταναλωτών. Όμως σε αυτή την περίπτωση και ειδικά σε ότι αφορά το φυσικό αέριο στο οποίο όπως προαναφέρθηκε έχει κατευθυνθεί μεγάλη μερίδα καταναλωτών με μεσαία εισοδήματα, πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα «χτυπήσουν τα καμπανάκια» των αντοχών του προϋπολογισμού. 

Η εκτόξευση των τιμών τόσο του φυσικού αερίου όσο και του ηλεκτρισμού δημιουργεί έναν ακόμη μεγάλο κίνδυνο για τις εταιρίες προμήθειας. Δεν είναι άλλος από τους ανεξόφλητους λογαριασμούς. Όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς ειδικά στο φυσικό αέριο επί του παρόντος τα πράγματα κινούνται «νοικυρεμένα» και σε φυσιολογικά επίπεδα. Ωστόσο η ανησυχία είναι πολύ μεγάλη για τους επόμενους μήνες αφού η αύξηση των τιμών θα συνεχιστεί τουλάχιστον έως την Άνοιξη του 2022.    

www.worldenergynews.gr      

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης