Ενέργεια

Starace (Enel): «Bάλτε μια τιμή στον άνθρακα»

Starace (Enel): «Bάλτε μια τιμή στον άνθρακα»

Η τιμολόγηση του άνθρακα θεωρείται από πολλούς ως το κλειδί για την ενθάρρυνση της μείωσης των εκπομπών

 

Οι χώρες πρέπει να βάλουν μια τιμή στον άνθρακα για να βοηθήσουν τον κόσμο να μειώσει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και να περιορίσει τη θέρμανση του κλίματος στους συμφωνημένους στόχους, δήλωσε την Τρίτη ο επικεφαλής της μεγαλύτερης εταιρείας κοινής ωφέλειας στην Ευρώπη. "Παρακαλώ βάλτε μια τιμή στον άνθρακα", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Enel, Francesco Starace σε συνέντευξή του στο συνέδριο του Reuters Impact.

Τα σχόλια του Starace έρχονται λιγότερο από τέσσερις εβδομάδες πριν από τις συνομιλίες του ΟΗΕ για το κλίμα στη Σκωτία, οι οποίες στοχεύουν στην εξασφάλιση πιο τολμηρών ενεργειών από τις σχεδόν 200 χώρες που υπέγραψαν τη Συμφωνία του Παρισιού του 2015 για να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη στους 1,5 Κελσίου.

Ο Starace δήλωσε ότι ο κόσμος βρίσκεται σε καλό δρόμο για να ξεπεράσει τους 1,5 βαθμούς Κελσίου αυτή τη στιγμή και είναι σημαντικό να δούμε εάν οι μεγαλύτερες οικονομίες, με τις νέες και πιο εστιασμένες προσπάθειές τους, θα συμμετάσχουν στον στόχο στις συνομιλίες COP26, που ξεκινούν στις 31 Οκτωβρίου.
"Βάλτε την τιμή του άνθρακα στην περιοχή σας ... και στη συνέχεια ανησυχείτε για το πώς αυτή η τιμή άνθρακα σχετίζεται με τις άλλες τιμές άνθρακα", δήλωσε ο Starace.
Η τιμολόγηση του άνθρακα θεωρείται από πολλούς ως το κλειδί για την ενθάρρυνση της μείωσης των εκπομπών και τη βοήθεια νέων τεχνολογιών χαμηλών εκπομπών άνθρακα σε ανταγωνισμό με καθιερωμένες, πιο ρυπογόνες πηγές ενέργειας.
Το κόστος άνθρακα μπορεί να έρθει με τη μορφή φόρου, μέσω συστήματος εμπορίας εκπομπών (ETS), ή των λεγόμενων συστημάτων ανώτατου ορίου και εμπορίου, αλλά έχει γίνει πολύ συζήτηση για το ποιο είναι το καλύτερο σύστημα που πρέπει να υιοθετηθεί.Μια έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας τον Μάιο έλεγε ότι μόνο το ένα πέμπτο των εκπομπών του κόσμου καλύπτονταν από την τιμή του άνθρακα - και οι περισσότερες από τις τιμές ήταν πολύ χαμηλές για να επιτύχουν αύξηση 2 ° C στις παγκόσμιες θερμοκρασίες, πόσο μάλλον 1,5 ° C.

Μείωση εκπομπών

Η Enel, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες πράσινης ενέργειας στον κόσμο, στοχεύει να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα κατά 80% έως το 2030, αυξάνοντας την πράσινη χωρητικότητά της στα 120 γιγαβάτ (GW) από περίπου 50 GW στο τέλος Ιουνίου.
Ο Starace είπε ότι η ενεργειακή μετάβαση ήταν μια προκαθορισμένη διαδικασία που απαιτούσε από τις εταιρείες να επενδύσουν τώρα για οφέλη μακροπρόθεσμα. Αλλά σημείωσε ότι οι καταναλωτές εξακολουθούν να εργάζονται σε έναν πολύ βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, με τις κυβερνήσεις να τείνουν να υιοθετούν μια πρακτική προσέγγιση και να εμπιστεύονται τις αγορές για να προσαρμοστούν.
Ο Starace είπε ότι οι καταναλωτές έπρεπε να δουν τα οφέλη της ενέργειας χαμηλού κόστους τώρα χρησιμοποιώντας μακροπρόθεσμες συμφωνίες τιμολόγησης. Επεσήμανε ότι οι κυβερνήσεις και οι τράπεζες πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτόν τον μακροπρόθεσμο ορίζοντα και να εφαρμόσουν τους σωστούς κανονισμούς και πολιτικές, ώστε η αγορά να μπορεί να προσαρμοστεί σωστά - και να αποφύγει τις άγριες μεταβολές των τιμών της ενέργειας που πλήττουν τις αγορές τις τελευταίες εβδομάδες. "Οι διακυμάνσεις και οι εκπλήξεις που παρατηρούμε σήμερα είναι ακριβώς μια απόδειξη αυτού-είναι βραχυπρόθεσμοι σπασμοί ενός συστήματος που δεν λειτουργεί πια".

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης