Ενέργεια

Σε νέα υψηλά το πετρέλαιο - Στα 83,9 δολ. κινείται το Brent, στα 81 δολ. το αργό

Σε νέα υψηλά το πετρέλαιο - Στα 83,9 δολ. κινείται το Brent, στα 81 δολ. το αργό

 Ο ρυθμός ανάκαμψης της οικονομίας σε συνδυασμό με το κρύο αύξησαν τη ζήτηση ενέργειας

 

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν κατά περίπου 2% τη Δευτέρα, διευρύνοντας τα κέρδη καθώς η ενεργειακή κρίση πλήττει τις μεγάλες οικονομίες εν μέσω αύξησης της οικονομικής δραστηριότητας και περιορισμού των προμηθειών από μεγάλους παραγωγούς.


Περί τις 18:45 ώρα Ελλάδας το Brent ενισχυόταν κατά 1,84%, στα 83,9184 δολ. το βαρέλι, το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2018. Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) σημείωνε άνοδο 2,27% στα 81,15 δολάρια το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2014.

"Οι τιμές του πετρελαίου είναι πιθανό να συνεχίσουν να αυξάνονται βραχυπρόθεσμα", δήλωσε ο αναλυτής της Commerzbank Carsten Fritsch. Οι τιμές έχουν αυξηθεί καθώς περισσότεροι εμβολιασμένοι πληθυσμοί εξέρχονται από τα lockdown του κορωνοϊού, υποστηρίζοντας την αναζωογόνηση της οικονομικής δραστηριότητας, με το Brent να ενισχύεται για πέντε εβδομάδες και το αμερικανικό αργό για επτά.

Ο ρυθμός ανάκαμψης της οικονομίας σε συνδυασμό με το κρύο αύξησαν τη ζήτηση ενέργειας, ενώ η πίεση στις κυβερνήσεις να επιταχύνουν τη μετάβαση σε καθαρότερη ενέργεια έχουν επιβραδύνει τις επενδύσεις σε έργα πετρελαίου για την ενίσχυση του εφοδιασμού.
Οι παγκόσμιοι ηγέτες αναμένεται να συναντηθούν τον Νοέμβριο στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP26) που θα πραγματοποιηθεί στη Γλασκώβη για να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους για την ενεργειακή μετάβαση.

Ελλείψεις ενέργειας

Οι τιμές για τον άνθρακα, το φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα έχουν επίσης αυξηθεί σε υψηλά επίπεδα τις τελευταίες εβδομάδες, οι οποίες οφείλονται στις εκτεταμένες ελλείψεις ενέργειας στην Ασία, την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το Κατάρ, ο μεγαλύτερος πωλητής υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο (LNG), ανακοίνωσε στους καταναλωτές ότι είναι ανίσχυρο να μειώσει τις τιμές της ενέργειας, καθώς οι Βρετανοί χαλυβουργοί δήλωσαν ότι θα μπορούσαν να αναγκαστούν να σταματήσουν την παραγωγή τους λόγω του αυξημένου κόστους.
Στην Ινδία, ορισμένες πολιτείες αντιμετωπίζουν διακοπές ρεύματος λόγω έλλειψης άνθρακα. Η κυβέρνηση της Κίνας, εν τω μεταξύ, διέταξε τους ανθρακωρύχους να αυξήσουν την παραγωγή άνθρακα καθώς οι τιμές της ενέργειας αυξάνονται.
"Τα νέα από την περασμένη εβδομάδα ότι το (αμερικανικό) υπουργείο Ενέργειας δεν σχεδιάζει να αξιοποιήσει στρατηγικά αποθέματα προς το παρόν κρατάει την αγορά πετρελαίου σφιχτή και υποστηρίζει τις τιμές", δήλωσε ο αναλυτής της UBS Giovanni Staunovo.
Η υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να αξιοποιήσει τα αποθέματα πετρελαίου της χώρας για να μειώσει τις τιμές της βενζίνης, αν και το Υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε αργότερα ότι «δεν σχεδιάζει να αναλάβει δράση αυτήν τη στιγμή».
Οι γεωτρήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες πρόσθεσαν πέντε νέα πηγάδια πετρελαίου την περασμένη εβδομάδα για την πέμπτη συνεχόμενη εβδομαδιαία αύξηση στις εξέδρες πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ) και οι σύμμαχοί του, γνωστοί ως OPEC+, την περασμένη εβδομάδα αποφάσισαν να διατηρήσουν μια σταθερή και σταδιακή αύξηση της παραγωγής.
"Η εξάντληση των αποθεμάτων, η πειθαρχία του ΟΠΕΚ και η συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση θα παρέχουν σταθερή υποστήριξη τιμών στους επόμενους τρεις μήνες", δήλωσε ο Tamas Varga, αναλυτής πετρελαίου στην μεσιτική Λονδίνο PVM Oil Associates.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης