Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Δέκα φορτία LNG στην Ρεβυθούσα στο τελευταίο τρίμηνο, οι παρατάσεις και τα 3,68 εκατ κυβ. μέτρα

Δέκα φορτία LNG στην Ρεβυθούσα στο τελευταίο τρίμηνο, οι παρατάσεις και τα 3,68 εκατ κυβ. μέτρα
Αυξημένη η ζήτηση στις 100.000 θερμικές μεγαβατώρες την ημέρα για τους ηλεκτροπαραγωγούς
Μια εβδομάδα αργότερα μετατίθενται οι κρίσιμες δημοπρασίες του ΔΕΣΦΑ, για την κατανομή της χωρητικότητα του Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη Ρεβυθούσα και των ημερομηνιών εκφόρτωσης φορτίων Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ - LNG) σε ενδιαφερόμενους χρήστες, για πρώτη φορά με ορίζοντα πενταετίας.
Ειδικότερα, η αρχική ημερομηνία είχε παραταθεί για τις 18-22 Οκτωβρίου ενώ, έπειτα από αίτημα των ενδιαφερομένων εταιρειών, η ΡΑΕ έδωσε το πράσινο φως για μια ακόμη μετάθεση για τις 22 Οκτωβρίου – 2 Νοεμβρίου.

Σε μια περίοδο αστάθειας, με το ενεργειακό κόστος να έχει εκτιναχθεί, αλλά και με τον χειμώνα προ των πυλών, ο οποίος προμηνύει αυξημένες ανάγκες αερίου για τη βιομηχανία, την ηλεκτροπαραγωγή αλλά και για θέρμανση των νοικοκυριών, η δυνατότητα σύναψης μακροχρόνιων συμβολαίων ΥΦΑ θεωρείται κρίσιμη. Ωστόσο, με τις τιμές να καλπάζουν και τα περιορισμένα αποθέματα αερίου στις ευρωπαϊκές αγορές, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να βάλουν …βαθιά το χέρι στην τσέπη για να εξασφαλίσουν επαρκείς ποσότητες, γι΄ αυτό και είχαν ζητήσει τις παρατάσεις.

Οι ανάγκες θα είναι μεγάλες, καθώς σύμφωνα με στοιχεία της ΡΑΕ, η ζήτηση μόνο στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής εκτιμάται σε 100.000 θερμικές μεγαβατώρες ανά ημέρα και άλλες 25.000 με 30.000 θερμικές μεγαβατώρες για τους βιομηχανικούς καταναλωτές.

Από τις αρχές Οκτωβρίου έως και τα τέλη του 2021, αναμένονται άλλα 10 φορτία, δύο από τη ΔΕΠΑ, τέσσερα από τη Μυτιληναίος (τα τρία κοινά με τον Ήρωνα), τρία από την Elpedison και ένα από τη ΔΕΗ. Συνολικά, το τελευταίο τετράμηνο του έτους φθάνουν περίπου 1.170.000 κυβικά μέτρα LNG.

Τα συμβόλαια αγωγών

Για όλο το 2021, στη χώρα μας έφτασαν (και θα φτάσουν έως τα τέλη του έτους) μέσω της Ρεβυθούσας, περί τα 3,68 εκατ. κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Πέρα από το LNG, εισάγεται φυσικό αέριο μέσω αγωγών, από τρία σημεία εισόδου, ένα στα ελληνοτουρκικά σύνορα στους Κήπους, ένα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα κοντά στο Σιδηρόκαστρο και ένα στη Νέα Μεσημβρία όπου το Εθνικό Συστήμα Φυσικού Αερίου συνδέεται με τον Διαδριατικό αγωγό (TAP).

Τις μεγαλύτερες ποσότητες έχει εξασφαλίσει η ΔΕΠΑ. Η σύμβασή της με τη ρωσική Gazprom εξασφαλίζει τον εφοδιασμό της ελληνικής αγοράς με 2 δισ. κυβικά μέτρα (m3) φυσικού αερίου σε ετήσια βάση έως το 2026. Μέσω του αγωγού TAP προμηθεύεται 1 δισ. m3 αζέρικου αερίου και πάνω από 0,5 δισ. m3 από την τουρκική Botas, με την οποία η σύμβαση λήγει στο τέλος του έτους και ακόμη είναι αμφίβολο εάν θα ανανεωθεί από το 2022. Μέσω των αγωγών, εισάγουν φυσικό αέριο και ιδιώτες καταναλωτές ή προμηθευτές, περί το 1,5 δισ. m3.


Σύμφωνα με στοιχεία του 2020, στην εγχώρια κατανάλωση, οι μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου καταναλώθηκαν από τους ηλεκτροπαραγωγούς, οι οποίοι κάλυψαν  το 65% της ζήτησης. Ακολούθησαν οι οικιακοί καταναλωτές και οι επιχειρήσεις μέσω των δικτύων διανομής, με κατανάλωση 19%, ενώ το 16% ζητήθηκε από τις εγχώριες βιομηχανίες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης