Ενέργεια

Στεφάτος (EΔΕΥ): Οι Υδρογονάνθρακες επανέρχονται στο προσκήνιο - Άδωνις καλεί EXXON - 250 δισ οι δυνητικές αξίες

Στεφάτος (EΔΕΥ): Οι Υδρογονάνθρακες επανέρχονται στο προσκήνιο - Άδωνις καλεί EXXON - 250 δισ οι δυνητικές αξίες
Δεν υπάρχει δίλημμα «φυσικό αέριο ή ΑΠΕ - Μεγάλες ευκαιρίες σε συνέργειες με υπεράκτια, ναυτιλία, αποθήκευση

«Δεν υπάρχει δίλημμα «φυσικό αέριο ή ΑΠΕ». Το φυσικό αέριο είναι σημαντικός εταίρος για την ενεργειακή μετάβαση» δήλωσε σε συνάντηση με δημοσιογράφους ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ Αριστοφάνης Στεφάτος, εκτιμώντας ότι για την Ελλάδα το φυσικό αέριο έχει μέλλον τουλάχιστον για μία τριακονταετία και ότι η διεθνής ζήτηση αναμένεται να αυξάνεται σε ορίζοντα εικοσαετίας. 

Ο επικεφαλής της ΕΔΕΥ έστειλε ένα σαφές μήνηυμα, ότι πρέπει να υπάρξει επανεργοποίηση στους ελληνικούς υδρογονάνθρακες, καθώς τα δεδομένα που εμφανίζονταν απαξιωτικά στην κορύφωση του COVID, τώρα προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες και οι μακροπρόθεσμες προοπτικές παρουσιάζονται ισχυρές. Και αυτό γιατί το φυσικό αέριο θα είναι στο προσκήνιο για 30 χρόνια ακόμα και στην συνέχεια θα αντικατασταθεί από το μπλε και πράσνο υδρογόμο που θα έλθει να αξιοποιήσει τις πλατφόρμες του.

Σε ερώτηση που του έγινε, αναγνώρισε το μείζον πρόβλημα των τουρκικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, χωρίς όμως να μπει σε λεπτομέρειες.
Η τουρκική όξυνση που μετά βεβαιότητας θα εκδηλωθεί και πάλι, σε περίπτωση που τα ελληνικά συμφέρονται αρχίσουν να δραστηριοποιούνται αποτελεί την αρνητική παράμετρο που ήδη έχουμε μπροστά μας. Για τον λόγο αυτό παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η σημερινή τριμερής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου. Είναι βέβαιο, ότι σε ακραίες τουρκικές αντιδράσεις θα δοκιμαστούν και οι πρόσφατα υπογραφείσες συμμαχίες με την Γαλλία και τις ΗΠΑ.

Στα 250 δισ οι δυνητικές αξίες - Στα 56 δισ τα έσοδα στην 25ετία

Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) προβλέπει αύξηση της ζήτησης αερίου κατά 40%, είπε ο κ. Στεφάτος τονίζοντας τα οφέλη που θα μπορούσαν να προκύψουν για την Ελλάδα από την «κεφαλαιοποίηση» (monetization) των δυνητικών αποθεμάτων φυσικού αερίου. Σύμφωνα με μελέτες της ΕΔΕΥ η δυνητική αξία των ελληνικών κοιτασμάτων είναι της τάξης των 250 δισ. ευρώ σε ορίζοντα 25 ετών. Μάλιστα η εκτίμηση αυτή έχει γίνει με τιμή αναφοράς τα 50-60 δολ/βαρέλι πετρελαίου και όχι με τα σημερινά δεδομένα της εκτίναξης των τιμών. Από το σύνολο των 250 δισ. ευρώ, εκτιμάται ότι τα έσοδα του ελληνικού δημοσίου θα μπορούσαν να φθάσουν στα 56 δισ. ευρώ και οι επενδύσεις στα 46 δισ. ευρώ. 

Στο πλαίσιο αυτό η ΕΔΕΥ επιδιώκει την επανενεργοποίηση των ερευνών ειδικά για φυσικό αέριο στα θαλάσσια πεδία που έχουν παραχωρηθεί, καθώς οι σχετικές διαδικασίες πάγωσαν με την πανδημία και τη βουτιά των διεθνών τιμών το 2020. Η ΕΔΕΥ θεωρεί ότι η τρέχουσα συγκυρία των υψηλών τιμών του αερίου αλλά και η σταδιακή αναγνώριση του φυσικού αερίου ως το καυσίμου «γέφυρα» για επίτευξη των στόχων για το Κλίμα αποτελεί μια ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιηθεί. 

Αναφερόμενος στο φυσικό αέριο σχολίασε ότι οι δρόμοι προς την πράσινη μετάβαση είναι αυτός που θα συνοδευτεί από επενδύσεις και υποδομές για την συμπληρωματική ανάπτυξη του καυσίμου και ο δεύτερος, ο οποίος θα είναι μονοσήμαντος, επιλέγοντας ξεκάθαρα  τον πρώτο.

Στο πλαίσιο αυτό η ΕΔΕΥ έχει διοργανώσει operators forum, δηλαδή έχει καλέσει σε διάλογο τις εταιρίες στις οποίες έχουν παραχωρηθεί προς έρευνα τα διάφορα μπλοκ, ενώ αναμένει από την κοινοπραξία Total/ExxonMobil/ΕΛΠΕ που έχει αναλάβει τις έρευνες στη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης, να δώσει το πλάνο για τις περαιτέρω κινήσεις της, όσον αφορά τις σεισμικές και γεωλογικές έρευνες. Τον Οκτώβριο του 2022 λήγει το χρονικό περιθώριο για την έναρξη της έρευνας στην περιοχή της Κρήτης, με βάση τη σύμβαση παραχώρησης που έχει υπογράψει το ελληνικό δημόσιο με την κοινοπραξία. 

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, συναντήθηκε χθες με εκπροσώπους της Exxon Mobil και όπως ανέφερε σε ανάρτηση του στο twitter, «στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν οι επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα».

Μεγάλες ευκαιρίες σε συνέργειες

Η ΕΔΕΥ πάντως όπως διαφάνηκε από τις δηλώσεις του κ. Στεφάτου είναι αποφασισμένη να προωθήσει την έρευνα για ελληνικούς υδρογονάνθρακες, θέτοντας στο τραπέζι και μία σειρά άλλων δραστηριοτήτων της πράσινης οικονομίας, που θα μπορούσαν οι επενδυτές να αναπτύξουν παράλληλα. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στις συνέργειες των ερευνών για αέριο με την ανάπτυξη θαλάσσιων αιολικών, τη δημιουργία υπόγειων/υποθαλάσσιων αποθηκών αερίου ή/ και διοξειδίου του άνθρακα, εγκαταστάσεων που στο μέλλον θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αποθήκευση υδρογόνου κλπ.
Η ναυτιλία
που διαθέτει ειδικά τώρα ισχυρά assets προσφέρει ευκαιρίες συνεργειών που αφορούν τόσο στον τομέα του καυσίμου, όσο και στην μεταφορά, ενώ και τα ναυπηγεία μπορούν να συμβάλλουν στην κατασκευή πλατφόρμας, που θα συσχετίζεται με τα υπεράκτια αιολικά. Έχοντας εργαστεί 15 χρόνια στη Νορβηγία ο διευθύνων της ΕΔΕΥ έχει γνώση της τεχνογνωσίας, όπου οι πλατφόρμες εξόρυξης αντλούν ενέργεια από υπεράκτια αιολικά είτε υδροηλεκτρικά.

Η πρόταση της ΕΔΕΥ για τις συνέργειες των εξορύξεων αερίου/πετρελαίου με δραστηριότητες της πράσινης οικονομίας είναι ακόμα υπό διαμόρφωση και σε συζήτηση με τους επενδυτές.    

Μάλιστα ο κ. Στεφάτος ανέφερε ότι η ΕΔΕΥ θα έχει συνάντηση και με ηλεκτροπαραγωγούς που χρειάζονται να τροφοδοτήσουν τις μονάδες τους με φυσικό αέριο και τόνισε ότι οι έρευνες θα πρέπει να στηριχθούν, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι η Αρχή θα μπορούσε να εξετάσει και την παραχώρηση νέων περιοχών, καθώς και παλαιών πεδίων που επιστράφηκαν στο δημόσιο, δεδομένου  ότι άλλη αξία έχει σήμερα το φυσικό αέριο και άλλη στο παρελθόν.

www.worldenergynews.gr
 


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης