Ενέργεια

Ρεκόρ εσόδων «βλέπει» για το 2021 η Gazprom - Σύσταση Ταμείου για διαχείριση κινδύνων

Ρεκόρ εσόδων «βλέπει» για το 2021 η Gazprom - Σύσταση Ταμείου για διαχείριση κινδύνων
 Η εταιρεία ανέμενε ότι τα βασικά κέρδη θα ξεπεράσουν τα 45 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021

Ρεκόρ εσόδων αναμένει η Gazprom χάρη στην αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, σύμφωνα με δηλώσεις του Ομίλου, που αναμεταδίδει το Reuters. Ο ρωσικός ενεργειακός γίγαντας προχώρησε στη δημιουργία ενός Ταμείου, το οποίο εκτιμάται στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του έτους, για τη διαχείριση κινδύνων.

Όπως είναι γνωστό, η Gazprom, η οποία αντιπροσωπεύει πάνω από το 1/3 της προσφοράς στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, απολάμβανε ρεκόρ των ευρωπαϊκών τιμών φυσικού αερίου, ενισχυμένη από τον περιορισμένο εφοδιασμό.  Η εταιρεία ανέμενε ότι τα βασικά κέρδη θα ξεπεράσουν τα 45 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021, ενώ οι ταμειακές ροές θεωρήθηκαν θετικές φέτος παρά τις υψηλές πληρωμές μερισμάτων.

Η εταιρεία δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός της βασίστηκε σε μια μέση τιμή φυσικού αερίου 269,60 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα στις μακροπρόθεσμες συμβάσεις προμήθειας με Ευρωπαίους καταναλωτές το 2021. Σε ανακοίνωσή της αναφέρει χαρακτηριστικά, ότι: «Χάρη στο αρχικό σχέδιο, τα έσοδα από τις πωλήσεις φυσικού αερίου αυξήθηκαν σχεδόν κατά 30%, γεγονός που θα επέτρεπε στη Gazprom να φτάσει σε ιστορικό επίπεδο ρεκόρ όσον αφορά τα έσοδα το 2021».

Τέλος, υπογράμμισε ότι το αποθεματικό της ταμείο, σχεδιασμένο για τον έλεγχο των κινδύνων, «παρέχει την απαραίτητη αξιοπιστία στον προϋπολογισμό και ανθεκτικότητα στη μεταβλητότητα του εξωτερικού περιβάλλοντος».

Εξαγωγές - Εγχώρια διάθεση ποσοτήτων

Η Gazprom παρουσίασε τα στοιχεία εξαγωγών και παραγωγής φυσικού αερίου από την αρχή του έτους. Σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters, με βάση αυτά τα δεδομένα, οι εξαγωγές φυσικού αερίου της Gazprom εκτός της πρώην Σοβιετικής Ένωσης μειώθηκαν στα 6,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) την 1η Οκτωβρίου από 7,3 bcm την προηγούμενη περίοδο.

Ο Alexei Grivach του Εθνικού Ταμείου Ενεργειακής Ασφάλειας, think tank του Κρεμλίνου, δήλωσε ότι η Gazprom πρέπει να επικεντρωθεί στην εγχώρια αγορά φυσικού αερίου καθώς η περίοδος θέρμανσης στο ευρωπαϊκό τμήμα της Ρωσίας ξεκίνησε στα μέσα Σεπτεμβρίου, δύο εβδομάδες πριν από τη συνήθη περίοδο.
"Εκτός από αυτό, το φυσικό αέριο θα έπρεπε να έχει πάει στις εσωτερικές υπόγειες αποθήκες, καθώς αυτή η διαδικασία περιπλέκεται από μια ασυνήθιστα υψηλή ζήτηση για παραγωγή ενέργειας στο καλοκαίρι αυτή την εποχή", ανέφερε. Σημειώσε επίσης ότι η ζήτηση φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχει μειωθεί εν μέσω υψηλών τιμών.
Σύμφωνα με την Gazprom, οι εγχώριες προμήθειες φυσικού αερίου από την αρχή του έτους αυξήθηκαν σχεδόν κατά 17%. Συνολικά, η Gazprom ανέφερε ότι οι εξαγωγές φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 13,1% σε ετήσια βάση σε 152,2 bcm.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης