Τελευταία Νέα
Ενέργεια

«Θέματα» της Ινδίας με τα αποθέματα άνθρακα - Το επόμενο βήμα

«Θέματα» της Ινδίας με τα αποθέματα άνθρακα - Το επόμενο βήμα
Ο άνθρακας είναι το κύριο καύσιμο παραγωγής ενέργειας στην Ινδία, αντιπροσωπεύοντας το 70% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας

Ένας από τους μεγαλύτερους καταναλωτές και εισαγωγείς ενέργειας στον κόσμο, η Ινδία, ζυγίζει τη δυνατότητα διατήρησης στρατηγικών αποθεμάτων εισαγόμενου άνθρακα και φυσικού αερίου, προκειμένου να αποφευχθούν μελλοντικά σοκ στην προσφορά και στις τιμές, σύμφωνα με ανώτερο κυβερνητικό αξιωματούχο.

Όπως αναμεταδίδει το Oilprice, αν και η Ινδία θεωρείται ένας σημαντικός παραγωγός άνθρακα, αντιμετωπίζει σημαντικές ελλείψεις λόγω των αυξανόμενων τιμών στην εισαγωγή του αλλά και του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) εν μέσω μιας παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης από την Ευρώπη στην Ασία.

«Ας αρχίσουμε λοιπόν να σκεφτόμαστε και να συζητάμε για τη διατήρηση ενός στρατηγικού αποθέματος φυσικού αερίου και εισαγόμενου άνθρακα, έτσι ώστε οι οικονομίες να είναι σε θέση να ξεπεράσουν αυτά τα σοκ προσφοράς για περίπου ένα μήνα», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Ινδίας, Alok Kumar στο South Asia Power. Αν η Ινδία δεν έχει στρατηγική διατήρησης αποθεμάτων, οι μελλοντικές υψηλές τιμές «θα κάνουν την ενεργειακή ασφάλεια πολύ προκλητική», είπε ο Kumar.

Το σκεπτικό της διατήρησης των αποθεμάτων

Πρόκειται για μια πολύ έξυπνη επιλογή δεδομένων των επίκαιρων συνθηκών. Η ιδέα της διατήρησης στρατηγικών αποθεμάτων άνθρακα και φυσικού αερίου έρχεται σε μια εποχή κατά την οποία η Ινδία βρίσκεται σε κρίση παροχής άνθρακα και ενέργειας και απειλεί τις διακοπές ηλεκτρικής ενέργειας και την επιβράδυνση της βιομηχανίας. Η τρέχουσα έλλειψη άνθρακα στην Ινδία, η οποία έχει κατά μέσο όρο αποθέματα άνθρακα αξίας μόλις τριών ημερών, μπορεί να διαρκέσει έως και έξι μήνες.

Ο άνθρακας είναι το κύριο καύσιμο παραγωγής ενέργειας στην Ινδία, αντιπροσωπεύοντας το 70% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Τα αποθέματα άνθρακα σε πολλά από τα 135 εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα βρίσκονται σε κρίσιμα χαμηλά επίπεδα, ενώ η Ινδία προσπαθεί να αποκτήσει περισσότερο άνθρακα εν μέσω μιας παγκόσμιας κρίσης στον ενεργειακό εφοδιασμό και των εκτοξευόμενων τιμών του άνθρακα και του φυσικού αερίου.

Σημειώνεται τέλος, ότι η Coal India, ανέστειλε προσωρινά την παροχή σε πολλούς βιομηχανικούς καταναλωτές στην Ινδία, καθώς δίνει προτεραιότητα στις αποστολές στους σταθμούς παραγωγής ενέργειας από άνθρακα που παρέχουν το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα, δήλωσε η εταιρεία στο Bloomberg σε γραπτό μήνυμα την περασμένη εβδομάδα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης