Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Μητσοτάκης στο Ριάντ: Η Ελλάδα πύλη εισόδου για LNG και Υδρογόνο - Σύντομα το νομοσχέδιο για τα Υπεράκτια

Μητσοτάκης στο Ριάντ: Η Ελλάδα πύλη εισόδου για LNG και Υδρογόνο - Σύντομα το νομοσχέδιο για τα Υπεράκτια
Στόχος μας είναι να έχουμε 2 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας ως μέρος του μείγματος παραγωγής της ηλεκτρικής μας ενέργειας μέχρι το 2030, είπε στον Κέρυ ο πρωθυπουργός
Σχετικά Άρθρα

Την διεύρυνση της στρατηγικής συμμαχίας μετά την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Κύπρο, με την Σαουδική Αραβία θα επιδιώξει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διήμερη επίσημη επίσκεψή στο Ριάντ που ολοκληρώνεται σήμερα Τρίτη, αναδεικνύοντας τα κοινά ενεργειακά συμφέρονται και προοπτικές των χωρών της Νοτιο Ανατολικής Μεσογείου. Μιλώντας στο Ριάντ στο Middle Εast Green Initiative Summit, ο πρωθυπουργός ανέδειξε το ρόλο της Ελλάδας ως σημείο εισόδου πράσινης ενέργειας στην ευρωπαϊκή αγορά.

«“Η Ελλάδα μπορεί να γίνει χώρα εισόδου LNG και υδρογόνου και αν υπάρχει ενδιαφέρον εξαγωγής στην Ευρώπη, η Ελλάδα μπορεί να γίνει η πρώτη χώρα που θα καλωσορίσει τις εξαγωγές αυτές, εξασφαλίζοντας τη διαδρομή τους προς την ευρωπαϊκή αγορά” τόνισε , αναφερόμενος στη συμφωνία με την Αίγυπτο για τη μεταφορά μέσω της Ελλάδας και της Κύπρου στην Ευρώπη, φθηνής πράσινης ενέργειας, που θα παράγεται από φωτοβολταϊκά στην έρημο της Σαχάρας.

Αναφέρθηκε επίσης στις επενδύσεις που προωθεί η Ελλάδα για την πράσινη μετάβαση και στάθηκε ειδικά στην επενδύσεις της ελληνικής ναυτιλίας στην καινοτομία και την μείωση των εκπομπών ρύπων. Τόνισε, τέλος, ότι η Ελλάδα, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεσμεύεται στο στόχο η Ευρώπη να γίνει η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος μέχρι το 2050 και έχει επίσης στόχο να μειώσει τα αέρια του θερμοκηπίου κατά 55% μέχρι το 2030. Για να πετύχει αυτούς τους στόχους, η χώρα αναλαμβάνει σοβαρές και σημαντικές πρωτοβουλίες, όπως την απολιγνιτοποίηση, τη δέσμευση ότι ενέργεια από λιγνίτη θα παράγεται στην Ελλάδα το αργότερο μέχρι το 2028.

Κατά τον τρόπο αυτό ο πρωθυπουργός επαναφέρει την προοπτική της χώρας να καταστεί βασική πύλη εισόδου του LNG και αργότερα του υδρογόνου, το οποίο άλλωστε ζητά εδώ και χρόνια να γίνει η αμερικανική πλευρά. Η πρόταση αυτή Μητσοτάκη δεν έχει να κάνει μόνο με τις διασυνδέσεις, αλλά και με τα FSRU, που έρχονται να εμπλουτίσουν την αποθηκευτική ικανότητα της Ρεβυθούσας με την Διώρυγα GAS αλλά και αυτό της Αλεξανδρούπολης.

Οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις είναι το επόμενο βήμα και συνδυάζονται τόσο με την διασύνδεση Αττικής - Κρήτης όσο και με αυτήν του Ισραήλ με την Αίγυπτο αλλά και  την άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου. Σε όλα αυτά υπάρχει πάντα ο αστάθμητος παράγοντας Τουρκία, που δεν θα κάτσει με σταυρωμένα χέρια, καθώς οι πολιτικές συμμαχίες που συγκροτεί η  Ελλάδα την οδηγούν σε απομόνωση  στην ΝΑ Μεσόγειο.

Μητσοτάκης προς Κέρι: Εντός των προσεχών εβδομάδων το νομοσχέδιο για τα Υπεράκτια

Ο Κυρ. Μητσοτάκης ενημέρωσε επίσης τον Τζον Κέρι για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για την «πράσινη» μετάβαση

«Καταβάλλουμε, επίσης, σημαντική προσπάθεια για την αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ελπίζουμε ότι θα είμαστε μία από τις πρώτες μεσογειακές χώρες που θα εισαγάγουν ένα συγκεκριμένο πλαίσιο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω υπεράκτιων αιολικών πάρκων στη χώρα μας.  βΚαι ελπίζουμε ότι θα έχουμε το σχετικό νομοθετικό κείμενο έτοιμο για δημόσια διαβούλευση εντός των επόμενων εβδομάδων. Στόχος μας είναι να έχουμε 2 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, ως μέρος του μείγματος παραγωγής της ηλεκτρικής μας ενέργειας μέχρι το 2030. Συνολικά, στοχεύουμε να κινητοποιήσουμε πάνω από 25 δισ. ευρώ σε επενδύσεις στην προσπάθειά μας να πετύχουμε τον στόχο της πράσινης μετάβασης» πρόσθεσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ -ΜΠΕ.


Την κλιματική ουδετερότητα υιοθετεί και το Μπαχρέϊν

Το βασίλειο του Μπαχρέιν ανακοίνωσε χθες, στο ίδιο συνέδριο, ότι στοχεύει στην ουδετερότητα άνθρακα έως το 2060, την επομένη όμοιας ανακοίνωσης που εξέδωσε η γειτονική του Σαουδική Αραβία και λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της διεθνούς διάσκεψης για το κλίμα (COP26) στη Σκωτία.

Το βασίλειο του Μπαχρέιν "στοχεύει στην επίτευξη ουδετερότητας άνθρακα έως το 2060, ώστε να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που θέτει η κλιματική αλλαγή και να προστατεύσει το περιβάλλον", σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων BNA της μικρής αυτής χώρας του Κόλπου.

Το Μπαχρέιν θα οικοδομήσει μια "κυκλική οικονομία άνθρακα" και θα αντισταθμίσει τις εκπομπές του κυρίως αιχμαλωτίζοντας τον άνθρακα και φυτεύοντας δέντρα.
Το Μπαχρέιν είναι η πρώτη αραβική χώρα του Κόλπου που παρήγαγε πετρέλαιο το 1932, αλλά είναι η λιγότερο πλούσια μεταξύ των πετρελαϊκών μοναρχιών του Κόλπου, τα αποθέματά της σε αργό πετρέλαιο έχουν ουσιαστικά εξαντληθεί.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης