Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Bloomberg: Πώς η ενεργειακή κρίση φέρνει στο προσκήνιο την πυρηνική ενέργεια

Bloomberg: Πώς η ενεργειακή κρίση φέρνει στο προσκήνιο την πυρηνική ενέργεια
Οι πρόσφατες διακυμάνσεις στην αγορά ενέργειας δείχνουν ότι υπάρχει ακόμη άφθονη ζήτηση για αξιόπιστη ενέργεια

Με ενστάσεις και επικρίσεις συνοδεύτηκε το περασμένο καλοκαίρι ο ρόλος που καλείται να διαδραματίσει η πυρηνική ενέργεια στη Σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα την επόμενη εβδομάδα που θα διεξαχθεί στην Γλασκώβη, η 26η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP26), σύμφωνα με το Bloomberg.

Η Γαλλία και οι «επαγγελματίες» της πυρηνικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της Ολλανδίας, παροτρύνουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εδώ και εβδομάδες να συμπεριλάβει την πυρηνική ηλεκτρική ενέργεια στον κανονισμό που ορίζει τις «πράσινες» επενδύσεις στις οποίες η Ένωση θέλει να διοχετεύσει ιδιωτικό και δημόσιο κεφάλαιο.

Πέρα από την οπτική της συνόδου κορυφής της Γλασκώβης, η ατομική ενέργεια εξακολουθεί να είναι μια από τις μεγαλύτερες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς εκπομπές ρύπων στον κόσμο. Όπως αναμεταδίδει το Bloomberg, πολλοί αντιδραστήρες που κατασκευάστηκαν πριν από μισό αιώνα εξακολουθούν να παράγουν με αξιοπιστία ηλεκτρική ενέργεια 24 ώρες την ημέρα ανεξαρτήτως των καιρικών συνθηκών.

Μία πολύ πρόσφατη έκθεση των Ηνωμένων Εθνών δείχνει πως θα πρέπει σύντομα να ξανασκεφτούμε το κεφάλαιο «πυρηνική ενέργεια», ενώ ήδη μεγάλες και μικρότερες χώρες από τις ΗΠΑ και την Κίνα μέχρι τη Ρωσία και την Ανατολική Ευρώπη εξετάζουν τη δημιουργία νέων ευέλικτων πυρηνικών σταθμών.

Μάλιστα, τα συντονισμένα κατασκευαστικά προγράμματα σε όλη την Ευρώπη, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1970 και του 1980 απέφυγαν δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα που διαφορετικά θα μπορούσαν να είχαν εκπέμψει από εργοστάσια πετρελαίου, άνθρακα και φυσικού αερίου.

Οι υποστηρικτές του σήμερα

Σήμερα η Κίνα είναι το μόνο έθνος που κατασκευάζει ένα στόλο νέων αντιδραστήρων σε μεγάλη κλίμακα, ενώ υπάρχουν μεμονωμένα εργοστάσια σε χώρες από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έως το Μπαγκλαντές. Η Ρωσία εξάγει και χρηματοδοτεί τις περισσότερες νέες κατασκευές. Τα λίγα έργα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ είναι σχεδόν ομοιόμορφα εκτός χρονοδιαγράμματος και υπερβαίνουν τον προϋπολογισμό.

Οι πρόσφατες διακυμάνσεις στην αγορά ενέργειας δείχνουν ότι υπάρχει ακόμη άφθονη ζήτηση για αξιόπιστη ενέργεια. Όταν η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας εκτοξεύεται, ακόμη και οι αντιδραστήρες που κοστίζουν δισεκατομμύρια δολάρια ο καθένας αρχίζουν να φαίνονται ελκυστικοί.

Το μεγαλύτερο, ίσως ανυπέρβλητο, εμπόδιο του είναι ο χρόνος. Οι εκπομπές πρέπει να μειωθούν δραματικά στον βιομηχανοποιημένο κόσμο έως το 2030 και η πυρηνική βιομηχανία δεν έχει δείξει ότι μπορεί να συντονίσει τους πόρους αρκετά γρήγορα. Τα περισσότερα χρειάζονται τουλάχιστον μια δεκαετία για να ολοκληρωθούν.

Τι διαφαίνεται

Τελικά, ο πιο παραγωγικός ρόλος της πυρηνικής βιομηχανίας την επόμενη δεκαετία μπορεί να είναι να η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με τους παλιούς αντιδραστήρες, όσο μπορούν να λειτουργήσουν με ασφάλεια, αναπτύσσοντας παράλληλα μια νέα γενιά τεχνολογιών που μπορούν να κλιμακωθούν γρήγορα και να συνδεθούν οικονομικά σε αποκεντρωμένα δίκτυα μετά το 2030.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης