Ενέργεια

Στις επιδοτήσεις 470 εκατ από τα δικαιώματα ρύπων, το 30% στον ΕΛΑΠΕ και το 11% στην βιομηχανία

Στις επιδοτήσεις 470 εκατ από τα δικαιώματα ρύπων, το 30% στον ΕΛΑΠΕ και το 11% στην βιομηχανία
Οι μονάδες ΑΠΕ λαμβάνουν από την χονδρεμπορική αγορά ποσά πολύ υψηλότερα από τις συμβολαιοποιημένες ταρίφες

Στα 470 εκατ ευρώ υπολογίζεται ότι θα ανέλθει τελικώς το ποσό που θα διατεθεί από την δημοπράτηση δικαιωμάτων ρύπων για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης μέσω του οποίου θα επιδοτηθούν οι λογαριασμοί ρεύματος των καταναλωτών της Χαμηλής Τάσης δηλαδή των οικιακών και των πολύ μικρών επιχειρήσεων.
Μετά από σχεδόν τρεις εβδομάδες υπολογισμών και αναθεωρήσεων, σύμφωνα με πληροφορίες χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας υπέγραψε τη νέα υπουργική απόφαση για την κατανομή των εσόδων από την δημοπράτηση δικαιωμάτων ρύπων.

Ο ΕΛΑΠΕ λαμβάνει 300 εκατ. ευρώ

Σύμφωνα με την απόφαση ο ΕΛΑΠΕ, δηλαδή ο λογαριασμός από το οποίο πληρώνονται οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού ΑΠΕ τη διαφορά μεταξύ της χονδρικής τιμής και της συμβολαιοποιημένης ταρίφας, θα λάβει τελικώς το 30% από το σύνολο των εσόδων των δικαιωμάτων ρύπων. Ποσοστό που αντιστοιχεί σε περίπου 300 εκατ ευρώ. Πρέπει να σημειωθεί ότι η προηγούμενη αντίστοιχη υπουργική απόφαση προέβλεπε ότι στον ΕΛΑΠΕ πήγαινε ποσοστό 70% των εσόδων από τους ρύπους, ενώ νομοθετική ρύθμιση που είχε ψηφιστεί το καλοκαίρι ανέφερε ότι στον ΕΛΑΠΕ θα έπρεπε να κατευθύνεται ποσοστό τουλάχιστον 60%.
Ωστόσο τους τελευταίους μήνες έχει ανατραπεί πλήρως η ισορροπία της αγοράς λόγω της έκρηξης των τιμών. Έτσι οι μονάδες ΑΠΕ λαμβάνουν από την χονδρεμπορική αγορά ποσά πολύ υψηλότερα από τις συμβολαιοποιημένες ταρίφες (τα οποία επιστρέφουν στη συνέχεια) ενώ η ανάγκη επιδότησης των τελικών καταναλωτών είναι τεράστια, αφού μέσω της ρήτρας αναπροσαρμογής που περιέχεται στα τιμολόγια όλων των προμηθευτών, είναι εκτεθειμένοι πλήρως στην έκρηξη των τιμών του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Στα 100 εκατ το ποσό για την βιομηχανία

Έτσι η απόφαση προβλέπει ότι το 47,86% των εσόδων από τους ρύπους, δηλαδή περίπου 470 εκατ ευρώ θα πάνε στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για τη στήριξη των καταναλωτών. Επίσης 11% των εσόδων, περίπου 100 εκατ ευρώ, θα κατευθυνθούν στη βιομηχανία στο πλαίσιο της αποτροπής της διαρροής άνθρακα, 5% στο Πράσινο Ταμείο, 1% στην ΕΟΑΝ, 1,5% στην ηλεκτροκίνηση, 1% για την ενεργειακή απόδοση κα 0,6% για τον ΟΦΥΠΕΚΑ.
Σημειώνεται ότι το σύνολο των εσόδων από τα δικαιώματα ρύπων υπολογίζονται σε 980 εκατ. ευρώ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης