Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ενεργειακή κρίση και φυσικό αέριο: Πώς αιτιολογείται το momentum της Νορβηγίας

Ενεργειακή κρίση και φυσικό αέριο: Πώς αιτιολογείται το momentum της Νορβηγίας
Οι συνολικές εξαγωγές αγαθών της Νορβηγίας έφτασαν τα 15,5 δισεκατομμύρια δολάρια (129,5 δισεκατομμύρια νορβηγικές κορώνες) τον περασμένο μήνα

Ο κορυφαίος παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου της Δυτικής Ευρώπης, η Νορβηγία, πραγματοποίησε τις υψηλότερες εξαγωγές της τον Σεπτέμβριο. Οι εξαγωγές φυσικού αερίου έφτασαν σε πολύ υψηλά επίπεδα, δεδομένου ότι η Ευρώπη προσπαθεί να εξασφαλίσει προμήθειες φυσικού αερίου για το χειμώνα.

Όπως αναμεταδίδει το Oilprice, οι συνολικές εξαγωγές αγαθών της Νορβηγίας έφτασαν τα 15,5 δισεκατομμύρια δολάρια (129,5 δισεκατομμύρια νορβηγικές κορώνες) τον περασμένο μήνα, καθώς η αξία των εξαγωγών φυσικού αερίου επταπλασιάστηκε σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2020, ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία της Νορβηγίας αυτόν τον μήνα.

Σε όγκους, οι εξαγωγές φυσικού αερίου της Νορβηγίας αυξήθηκαν κατά 8% τον περασμένο μήνα σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2020. Η Νορβηγία θεωρείται ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης μετά τη Ρωσία. Ενισχύει τις παραδόσεις φυσικού αερίου αυτή τη χειμερινή περίοδο, αφού η Equinor επετράπη να αυξήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα Oseberg και Troll.

Αποσαφήνιση της ευνοϊκής συγκυρίας

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Gas & Power, Helge Haugane, «οι άδειες παραγωγής μας επιτρέπουν να παράγουμε περισσότερο φυσικό αέριο από αυτά τα δύο σημαντικά κοιτάσματα αυτό το φθινόπωρο και μέσα στον χειμώνα. Η γενικότερη ενεργειακή κρίση μας δίνει τη δυνατότητα αντιμετωπίσουμε την πρωτοφανή αυτή κατάσταση».

Σημειώνεται ότι η Equinor και οι εταίροι της έλαβαν άδεια παραγωγής για το έτος που ξεκινά την 1η Οκτωβρίου επιπλέον 1 δισεκατομμυρίου κυβικών μέτρων από κάθε ένα από τα δύο αυτά κοιτάσματα της νορβηγικής υφαλοκρηπίδας, που αυξάνει τον όγκο του φυσικού αερίου από 36 δκμ σε 37 δκμ για το Oseberg και από 5 δκμ σε 6 δκμ από το Troll.Η αύξηση αντιστοιχεί σχεδόν στο 2% των ετήσιων εξαγωγών φυσικού αερίου της Νορβηγίας, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters.

Παράλληλα, η χώρα θα συνεχίσει να χορηγεί άδειες για εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου, διατηρώντας το τρέχον σύστημα δημοπρασιών πετρελαίου, σύμφωνα με αναφορές της κυβέρνησης. «Γνωρίζουμε πόσο σημαντικά είναι τα έσοδά μας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και ο πετρελαϊκός πλούτος για την ανάπτυξη της ευημερίας», δήλωσε ο νέος υπουργός Ενέργειας και Πετρελαίου, Marte Mjos Persen, στο Bloomberg σε συνέντευξή του αυτή την εβδομάδα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης