Μαζικές επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια ζητούν ΙΕΑ και IRENA για αντιμετώπιση των ασταθών τιμών

Μαζικές επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια ζητούν ΙΕΑ και IRENA για αντιμετώπιση των ασταθών τιμών

Το COP26 θα μπορούσε να είναι η τελευταία ευκαιρία για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη

 

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) και ο Διεθνής Οργανισμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA) ζήτησαν την Τετάρτη μαζική κλιμάκωση των έργων και πολιτικών καθαρής ενέργειας στην επικείμενη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα COP26 ως προστατευτικό μέτρο έναντι στις ασταθείς τιμές.

Η έκκληση από τους κορυφαίους ενεργειακούς οργανισμούς του κόσμου έρχεται μετά την προειδοποίηση των Ηνωμένων Εθνών αυτή την εβδομάδα ότι οι επικαιροποιημένες δεσμεύσεις για μείωση των εκπομπών απέτυχαν και το COP26 θα μπορούσε να είναι η τελευταία ευκαιρία για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

«Είμαστε σε στενά περιθώρια ... Αυτή είναι η δεκαετία, όπου θα πρέπει να υπάρξει ένα ισχυρό πλαίσιο δράσεων, έτσι ώστε να είμαστε στην πραγματικότητα σε καλό δρόμο για να φτάσουμε στο καθαρό μηδέν μέχρι τα μέσα του αιώνα », δήλωσε στο Reuters ο Gauri Singh, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της IRENA. Η Mary Warlick, αναπληρώτρια εκτελεστική διευθύντρια του IEA, επανέλαβε την έκκληση του οργανισμού για τριπλασιασμό των επενδύσεων στην καθαρή ενέργεια έως το 2030 με στόχο τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής.

«Πρέπει να κλιμακώσουμε μαζικά τις επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια καθώς όσο περισσότερο παραμένει η σημερινή αναντιστοιχία και οι ενεργειακές επενδύσεις, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος μελλοντικής αστάθειας των τιμών και καθυστερημένης δράσης για το κλίμα», δήλωσε η Warlick στο συνέδριο Singapore International Energy Week (SIEW).
«Ανυπομονούμε για ένα αδιαμφισβήτητο μήνυμα από τις κυβερνήσεις στο COP26 στη Γλασκώβη», είπε, αναφερόμενη στην παγκόσμια σύνοδο κορυφής για το κλίμα που ξεκινά στις 31 Οκτωβρίου.
Η επίτευξη του στόχου της Συμφωνίας του Παρισιού για καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα θα απαιτήσει επενδύσεις σε μια πράσινη μετάβαση αξίας 2%-3% της παγκόσμιας παραγωγής κάθε χρόνο μέχρι το 2050, πολύ λιγότερο από το οικονομικό κόστος της αδράνειας, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.

"Ο ρυθμός με τον οποίο επεκτείνονται οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στις χώρες, πρέπει τώρα να αυξηθεί. Και για αυτό, δεν χρειάζεστε μια σταδιακή αλλαγή στις πολιτικές, χρειάζεστε μια αλλαγή βήματος", δήλωσε ο Singh του IRENA σε συνέντευξη στο περιθώρια συνεδρίου. «Δυστυχώς, δεν υπάρχουν ακόμα τις σωστές πολιτικές σε πολλές από τις χώρες, κάτι που νομίζω ότι είναι πολύ κρίσιμο».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης