Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στις επιδοτήσεις 339 εκατ και στις επανασυνδέσεις 40 εκατ από τα δικαιώματα ρύπων - Επιβεβαίωση του WEN

Στις επιδοτήσεις 339 εκατ και στις επανασυνδέσεις 40 εκατ από τα δικαιώματα ρύπων - Επιβεβαίωση του WEN
Το ποσοστό των εσόδων που κατευθύνεται στον ΕΛΑΠΕ περιορίζεται τελικά στο 30% έναντι του 60%
Σχετικά Άρθρα

Κομμένη και ραμμένη στα μέτρα κοινωνικής πολιτικής για την αναχαίτιση των αυξήσεων στην ενέργεια είναι η υπουργική απόφαση για την κατανομή των δικαιωμάτων ρύπων που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Το ποσοστό των εσόδων που κατευθύνεται στον ΕΛΑΠΕ περιορίζεται τελικά στο 30% έναντι του 60% που προέκυψε μετά από το πρώτο ¨ψαλίδισμα» και από τις αρχικές σκέψεις για 40% αφού η κρίση τιμών παρατείνεται και οι ανάγκες για επιδοτήσεις αυξάνονται. Ποσοστό 47,86% των εσόδων θα πάει στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης μέσω του οποίου θα χρηματοδοτηθούν οι διάφορες επιδοτήσεις για την αναχαίτιση των αυξήσεων στα ενεργειακά προϊόντα. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε έσοδα της τάξης των 470 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 339 εκατ. θα πάνε στην επιδότηση της οικιακής κατανάλωσης ρεύματος , τα 84 για το επίδομα θέρμανσης , τα 7 εκατ. για την επιδότηση της τηλεθέρμανσης στο Αμύνταιο, την Πτολεμαϊδα και τη Μεγαλόπολη, και τα 40 εκατ. στις επανασυνδέσεις ρεύματος ευάλωτων νοικοκυριών για να μην μείνουν χωρίς θέρμανση την χειμερινή περίοδο.

Σταθερό στο 11% παραμένει το ποσοστό των εσόδων για την αντιστάθμιση του κόστους CO2 ενεργοβόρων επιχειρήσεων.

Ποσοστό 4,5% διατίθεται στο Πράσινο Ταμείο για την χρηματοδότηση δράσεων για την ανάπτυξη βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων χαμηλού ανθρακικού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος, με στόχο την ενίσχυση και σταδιακή διαφοροποίηση των τοπικών οικονομιών και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στις Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης, Φλώρινας και στο Δήμο Μεγαλόπολης της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας.

Ποσοστό 1,5% θα κατευθυνθεί στο Πράσινο Ταμείο για την χρηματοδότηση έργων για την προστασία διατήρηση και βελτίωση του φυσικού περιβάλλοντος .

Ποσοστό 1% διατίθεται στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης και 1% στο Εθνικό Ταμείο Ενεργειακής Απόδοσης(Ε.Τ.Ε.Α.Π.) για χρηματοδότηση έργου και δράσεων για την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης μέσω ανταγωνιστικών διαδικασιών στην τελική κατανάλωση. Για πρώτη φορά από τα έσοδα του πλειστηριασμού δικαιωμάτων ρύπων θα χρηματοδοτηθεί με ποσοστό 1% και το ΥΠΕΝ για να καλύψει τις ανάγκες πληρωμής συνδρομών της χώρας σε διεθνείς οργανισμούς. Ποσοστό τέλος 0,04% διατίθεται στον «Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας– Ισμαρίδας και Θάσου» για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών του.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης