Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ξεκινά την προσεχή εβδομάδα το book building για την αύξηση της ΔΕΗ - Με 50 εκατ. τουλάχιστον το Υπερταμείο

Ξεκινά την προσεχή εβδομάδα το book building για την αύξηση της ΔΕΗ - Με 50 εκατ. τουλάχιστον το Υπερταμείο
Σήμερα 29/10 το Δ.Σ. λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις
Ξεκινά την προσεχή εβδομάδα το book builiding για την αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ, που θα προσδιορίσει την τιμή της αύξησης.
Η τιμή φαίνεται ότι δύσκολα θα είναι κάτω από τα 9 ευρώ, αν και το range αναμένεται να κινηθεί σε πρώτη φάση μεταξύ 8,7- 9 ευρώ.
Η ζήτηση είναι μεγάλη και η Blackrock, από τους κορυφαίους παγκόσμιους χρηματοοικονομικούς ομίλους αναμένεται να εισέλθει με υπολογίσιμο ποσσοτό στο μετοχικό κεφάλαιο.

Η παρουσία του CVC με 10% μετά την αύξηση θα του επιτρέψει να μπορεί να ζητήσει προτεινόμενο μέλος στο διοικητικό συμβούλιο, κάτι που θα βοηθήσει την ΔΕΗ να έχει διαφανέστερη εικόνα προς τους διεθνείς επενδυτές.
Σήμερα διαξέγεται το Δ.Σ. της ΔΕΗ για να οριστικοποιήσει τις αποφάσεις για την διαδικασία της αύξησης. Αναμένεται να δοθούν σημαντικά προνόμια στους ιδιώτες μετόχους, για να συμμετάσχουν στην αύξηση .
Παράλληλα με μια αύξηση που θα ξεπεράσει το 1 δισ εκ των πραγμάτων το Υπερταμείο θα πρέπει να καταβάλει τουλάχιστον 50 εκατ για να διατηρήσει το ποσοστό του.
Έτσι με 34% +10% ο έλεγχος της ΔΕΗ θα είναι μπετόν για τον ελληνικό δημόσιο. Η αύξηση θα φτάσει μέχρι 1,3 δισ και θα εξασφαλίσει στην ΔΕΗ ένα σύνολο νέων κεφαλαίων 3,4 δισ στο άνω όριο, αν συμπεριλάβει κανείς και τα κεφάλαια που θα αντληθούν από τον ΔΕΔΔΗΕ.

Οι νέοι στόχοι

Η ΔΕΗ αναμένεται να αποκτήσει έτσι μια σημαντική ισχύ για την εφαρμογή των προτεραιοτήτων της ενεργειακής πολιτικής σε πολλά επίπεδα, καθώς θα προχωρήσει σε ένα ευρύ επενδυτικό προγραμμα.  Αντίστοιχα θα κινηθεί και ο ΔΕΔΔΗΕ που βρίσκεται στην τελικη ευθεία για την προκήρυξη του διαγωνισμού των Έξυπνων Μετρητων ύψους 800 εκατ ευρώ, που θα εκσυγχρονίσει το δίκτυο και θα λύσει πάρα πολλά προβλήματα. Πρόκειται για έναν διαγωνισμό με παρελθόν, που ουδέποτε μπόρεσε να ολοκληρωθεί επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ.

Η αύξηση αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου. Κατά τον τρόπο αυτό η ΔΕΗ θα αποκτήσει δύο ισχυρούς εταίρους σε επίπεδο στρατηγικό.
Ο ένας είναι το CVC και ο άλλος το Mcquarie. Πρόκειται για δύο μεγάλα επενδυτικά σχήματα που έχουν πλέον ρόλο στην πορεία της αναμορφωμένης ΔΕΗ.
Η επενδυτική αγορά αναμένει με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον την διαμόρφωση της νεάς κεφαλαιοποίησης καθώς η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, έδωσε για την μετοχή τιμή - στόχο τα 14,5 ευρώ.

Οι πληροφορίες από τους αναλυτές μιλούν τώρα για υψηλότερς τιμές στα 18 ευρώ με δεδομένο ότι οι δυνατότητες του Ομίλου της ΔΕΗ έχουν πολλαπλασιαστεί και ο δρόμος για την ένταξή της στον δείκτη MSCI  είναι ανοιχτός. Η ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας θα έχει δημιουργήσει τις βάσεις και προϋποθέσεις, για τους μετόχους της ΔΕΗ, που δεν θα υποστούν κανένα dillution από την αύξηση, για  αποκατάσταση της ζημίας που υπέστησαν επί ΣΥΡΙΖΑ, από τον τρόπο απόσχισης του ΑΔΜΗΕ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης