Οι χαμηλές ταχύτητες ανέμου «έριξαν» τα κέρδη της Orsted στο γ' τρίμηνο κατά 11% στα 463 εκατ. δολ.

Οι χαμηλές ταχύτητες ανέμου «έριξαν» τα κέρδη της Orsted στο γ' τρίμηνο κατά 11% στα 463 εκατ. δολ.
Η Orsted εξακολουθεί να αναμένει EBITDA φέτος στα 15 δισεκατομμύρια-16 δισεκατομμύρια κορώνες

Ελαφρώς χαμηλότερα ήταν τα λειτουργικά κέρδη της Orsted για το γ΄ τρίμηνο του 2021, καθώς σύμφωνα με τον όμιλο, οι χαμηλές ταχύτητες ανέμου συνέχισαν να επηρεάζουν τα κέρδη.

«Στο μεγαλύτερο μέρος του τρίτου τριμήνου, συνεχίσαμε να βλέπουμε χαμηλότερες από τις κανονικές ταχύτητες ανέμου, κάτι που είχε αρνητικό αντίκτυπο στα κέρδη από ανανεώσιμες πηγές που ήταν σε λειτουργία» ανακοίνωσε χαρακτηριστικά ο όμλος. Ανέφερε ότι ο αρνητικός αντίκτυπος από τις χαμηλότερες ταχύτητες ανέμου ανήλθε σε περίπου 2,5 δισεκατομμύρια κορώνες (389,40 εκατομμύρια δολάρια) για τους πρώτους εννέα μήνες του έτους σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι και 1,7 δισεκατομμύρια κορώνες σε σύγκριση με ένα κανονικό έτος ανέμου.

Από αυτή την εξέλιξη, έγινε σαφές ότι οι ΑΠΕ και η κερδοφορία τους εξαρτάται άμεσα από τις μεταβολές στο επίπεδο των ανέμων και της ηλιοφάνειας. Η εταιρεία ανέφερε κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) στα 463,99 εκατ. δολ, 11% χαμηλότερα από πέρυσι και κάτω από τα 3,07 δισεκατομμύρια κορώνες που ανέμεναν οι αναλυτές σε δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία.

Η αντιστάθμιση

Η αδύναμη παραγωγή αιολικής ενέργειας αντισταθμίστηκε εν μέρει από τις καλές επιδόσεις στους σταθμούς συνδυασμένης παραγωγής θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας που ενισχύθηκαν από τις υψηλότερες τιμές ενέργειας, οι οποίες έχουν φτάσει σε υψηλά ρεκόρ σε όλο τον κόσμο, καθώς οι οικονομίες άρχισαν να ανακάμπτουν από την κρίση του κορωνοϊού.

Η Orsted εξακολουθεί να αναμένει EBITDA φέτος στα 15 δισεκατομμύρια-16 δισεκατομμύρια κορώνες, εξαιρουμένων των εκχωρήσεων, και επανέλαβε ότι πιθανότατα θα φτάσει μόνο στο χαμηλότερο άκρο του προβλεπόμενου εύρους βασικών κερδών της το 2021.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης