Άδειες αποθήκευσης 950 MW αναμένουν το σημερινό νομοσχέδιο - Ποιοί όμιλοι τις κατέχουν

Άδειες αποθήκευσης 950 MW αναμένουν το σημερινό νομοσχέδιο - Ποιοί όμιλοι τις κατέχουν
Για τις ΑΠΕ θα προβλέπεται μείωση του χρόνου των διαδικασιών στα δυο έτη μέσω του περιορισμού μιας σειράς δικαιολογητικών για την απόκτηση οριστικής προσφοράς σύνδεσης και άδειας εγκατάστασης

Ο ελληνικός κλιματικός νόμος που θα αποτελέσει τον οδικό χάρτη για τη μετάβαση σε μια οικονομία μηδενικών εκπομπών ρύπων έως το 2050, στο πλαίσιο του της δέσμης Fit for 55 της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα παρουσιαστεί σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο μετά και τη σχετική αναφορά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σύνοδο της Γλασκόβης. Παράλληλα το υπουργικό συμβούλιο θα κληθεί να εγκρίνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας μέσω του οποίου οι δεσμεύσεις του κλιματικού νόμου θα λάβουν πρακτική μορφή.

Συγκεκριμένα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας θα παρουσιάσει το νομοσχέδιο με το οποίο προωθείται το δεύτερο κύμα απλοποίησης των διαδικασιών υλοποίησης έργων ΑΠΕ το οποίο θα έχει δυο ακόμη σκέλη. Θα θέσει τις βάσεις για τη διαμόρφωση των πλαισίων ανάπτυξης της αποθήκευσης ενέργειας και των υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Ποιοί έχουν λάβει τις άδειες για αποθήκευση

Στο νομοσχέδιο θα προβλέπει το κατ΄αρχήν πλαίσιο για την ανάπτυξη έργων αποθήκευσης. Όπως είναι γνωστό η ΡΑΕ έχει εκδώσει μέχρι στιγμής άδειες παραγωγής έργων αποθήκευσης οι οποίες ωστόσο παραμένουν παγωμένες έως το τέλος του έτους μετά από σχετική απόφαση του κ. Σκρέκα εν όψει της διαμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι άδειες παραγωγής για 8 έργα αποθήκευσης (συσσωρευτές) συνολικής ισχύος 950 MW έχει λάβει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες για τη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη. Επίσης η Εγνατία Γκρουπ ΑΕ έχει λάβει άδειες για 24 έργα (συσσωρευτές) συνολικής ισχύος περίπου 1200 MW σε όλη τη χώρα. Η DIRREN AE για 26 έργα 1084 MW κυρίως στη Δυτική Μακεδονία και την Κρήτη. Η Αιολική Θεοδώρων 9 άδειες ισχύος περίπου 200 MW και η ΤΕΡΝΑ 4 άδειες συνολικής ισχύος 375 MW.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο θα προβλέπει το πλαίσιο για την ανάπτυξη συσσωρευτών συνολικής ισχύος 700-750 MW μέσα από διαγωνιστικές διαδικασίες. Ενώ προβλέπεται επίσης ότι το έργο αντλησιοταμίευσης που αναπτύσσει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην Αμφιλοχία ισχύος 680 MW θα προχωρήσει ξεχωριστά ανεξάρτητα από το θέμα των συσσωρευτών. Μάλιστα έχουν ήδη γίνει δυο ξεχωριστές κοινοποιήσεις στην Κομισιόν καθώς τα σχήματα στήριξης των δυο τεχνολογιών θα είναι διαφορετικά.

Η απλοποίηση στις αδειοδοτήσεις

Σε ότι αφορά συνολικότερα το θέμα της απλοποίησης της αδειοδότησης των ΑΠΕ αυτό θα στοχεύει στη μείωση του χρόνου των διαδικασιών στα δυο έτη μέσω του περιορισμού μιας σειράς δικαιολογητικών για την απόκτηση οριστικής προσφοράς σύνδεσης και άδειας εγκατάστασης. Επίσης θα προβλέπεται ένα σημείο επαφής των επενδυτών με τις αρμόδιες υπηρεσίες και η πλήρη ψηφιοποίηση της διαδικασίας.

Σε ότι αφορά τα υπεράκτια αιολικά το νομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ενός φορέα διαχείρισης στον οποίο θα συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών του δημοσίου.
Έργο του φορέα διαχείρισης θα είναι συντονισμός της εκπόνησης μελέτης από τον ΑΔΜΗΕ σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του δημοσίου που θα απαντάει στο ερώτημα σε ποιες θαλάσσιες περιοχές μπορούν να εγκατασταθούν πλωτά αιολικά πάρκα.

Μετά την έγκριση του νομοσχεδίου από το υπουργικό συμβούλιο θα ακολουθήσει δημόσια διαβούλευση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης