Εξοικονόμηση

Σδούκου στο Mega: Tέλος του μήνα ξεκινά το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» - Το ύψος των επιδοτήσεων

Σδούκου στο Mega: Tέλος του μήνα ξεκινά το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» - Το ύψος των επιδοτήσεων
Τα ποσοστά των επιδοτήσεων θα ξεκινούν από το 40% και θα φτάνουν έως και το 75%, ανάλογα με το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα

Θέμα ημερών αποτελεί πλέον η έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ».

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επιδοτήσεις μέσω του νέου «Εξοικονομώ» αναμένεται να λάβουν 50.000 νοικοκυριά. Τα ποσοστά των επιδοτήσεων θα ξεκινούν από το 40% και θα φτάνουν έως και το 75%, ανάλογα με το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα.Όπως και στα προηγούμενα προγράμματα «Εξοικονομώ», θα υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε το κόστος των εργασιών -ή οι διαφορές που προκύπτουν- να καλυφθεί με τραπεζικό δανεισμό.

Για το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» μίλησε στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA η ΓΓ Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.

«Το πρόγραμμα ξεκινάει εντός του Νοεμβρίου. Προς το τέλος του μήνα. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει ειδική ιστοσελίδα το exoikonomo2021.gov.gr που είναι στη διάθεση του κοινού για να δει όλες τις σχετικές πληροφορίες» σημείωσε η κυρία Σδούκου.

«Στα προηγούμενα προγράμματα άνοιγε η πλατφόρμα και αμέσως εξαντλούταν ο προϋπολογισμός. Τώρα η πλατφόρμα θα ανοίξει και θα μείνει ανοιχτή ένα μήνα για την υποβολή των αιτήσεων. Μετά θα γίνει μια συγκριτική αξιολόγηση των αιτήσεων με βάση κάποια κριτήρια.Υπάρχει και ένα bonus 10% για τις πολυκατοικίες που θέλουν να αναβαθμιστούν στο σύνολό τους», εξήγησε η ίδια.

«Επιδοτείται και ο τόκος του δανείου»

«Έξυπνο σπίτι σημαίνει να έχεις αυτόματο φωτισμό, ή συστήματα αντλιών θερμότητας, συστήματα θέρμανσης – ψύξης. Είναι οι γνωστές παρεμβάσεις που μπορούν στο σύνολό τους να επιφέρουν το ζητούμενο, την ενεργειακή αναβάθμιση και να μπορέσεις να αλλάξεις τρεις ενεργειακές κατηγορίες στο σπίτι στου. Για να μπεις στο “Εξοικονομώ” θα πρέπει να ανήκεις στην κατηγορία Γ και κάτω, και με τις παρεμβάσεις που θα κάνεις να ανέβεις τρεις κλάσεις πιο πάνω», τόνισε στη συνέχεια η ΓΓ Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.

«Ανάλογα με την εισοδηματική κατάσταση του καθενός λαμβάνει κάποιος το ποσοστό της επιδότησης, που είναι από 40 έως 75%, και το υπόλοιπο ποσό δηλώνεις στο πρόγραμμα πώς επιθυμείς να το καλύψεις, είτε με συμμετοχή σου, ή με τραπεζικό δανεισμό. Μπορεί κάποιος να πάρει προκαταβολή και να ξεκινήσει, και με την ολοκλήρωση του έργου πληρώνεται και το υπόλοιπο ποσό. Στο κομμάτι του τραπεζικού δανεισμού δίνουμε τη δυνατότητα να επιδοτήσουμε τον τόκο του δανείου. Έχουμε και ειδική μέριμνα για τα ευάλωτα νοικοκυριά, δημιουργήσαμε ένα εγγυοδοτικό εργαλείο σε συνεργασία με τις τράπεζες, και εγγυόμαστε την αποπληρωμή του δανείου», σημείωσε καταλήγοντας η κυρία Σδούκου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης