Ενέργεια

Τα funds και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ο πόλος ΔΕΗ και η άνοδος των αποτιμήσεων

Τα funds και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ο πόλος ΔΕΗ και η άνοδος των αποτιμήσεων
Ποιός μπορεί να διεκδικήσει την TΕΡΝΑ Ενεργειακή με ποιούς στόχους και σε ποιές τιμές
Σχετικά Άρθρα
Η ανοδική κίνηση του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και TΕΡΝΑ Ενεργειακής στο χρηματιστήριο δεν έγινε κατά μαγικό τρόπο στην συνεδρίαση της Δευτέρας 8/11.
Έχει να κάνει με πληροφορίες που υπάρχουν οι οποίες προφανώς και φωτογραφίζουν βολιδοσκοπήσεις επενδυτικών κεφαλαίων για εξαγορά της θυγατρικής, καθώς ανάλογα deals λαμβάνουν χώρα στο εξωτερικό. Εύλογο ερώτημα ποιός είναι από πίσω και πολλά τα σενάρια. Εκτός από το CVC και το Mαcquarie έχει δείξει ενδιαφέρον στο παρελθόν για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

To αντίστοιχο deal που έγινε στην Ιταλία, έγινε με αποτίμηση 16 φορές το EBITDA. Το ζήτημα είναι ποιά τιμή μπορεί να ολοκληρώσει ένα τέτοιο deal.
Αν όμως μια τέτοια εξέλιξη πάρει σάρκα και οστά, τότε οι αποτιμήσεις των εταιριών του κλάδου θα πρέπει να αποκαταστήσουν άλλα επίπεδα και να διεθνοποιηθούν.
Δηλαδή, αν μιλάμε για μια αποτίμηση τέτοια με ένα deal, τότε αντίστοιχα η Mytilineos θα πρέπει να πιάσει τουλάχιστον τον πρώτο στόχο της CITI με βάση την κλειδωμένα κέρδη του 2022, τα μερίσματα και την ιδανική κεφαλαιακή διάρθρωση. Αντίστοιχα αυτό θα αποτιμηθεί και για την Motor Oil αλλά και άλλους ομίλους.

Έχουμε κατά συνέπεια την απαρχή μιας ανατίμησης των αποτιμήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο, με βάση τον ενεργειακό κλάδο, ο οποίος και είναι ο ισχυρός αναπτυξιακός καταλύτης. Ο ρόλος της ΔΕΗ είναι κομβικός, καθώς έχει οπλιστεί με κεφαλαια ύψους 3,5 δισ και θα καταστεί πυρήνας εξαγορών, για να φτάσει στον στόχο των 4,5 - 5 GW στην  5ετία, οι δε ισχυροί επενδυτές που έχουν εμπλακεί, φαίνονται αποφασισμένοι να ανεβάσουν την κεφαλαιοποίηση σε πρώτη φάση και πριν οι νέες μετοχές μπουν σε κυκλοφορία. Για τους αναλυτές το ερώτημα είναι αν η ΔΕΗ θα κινηθεί και σε συνεργασία με κάποιον από τους δύο εταίρους της, δηλαδή το Macquarie είτε το CVC και εν προκειμένω, αν θα έχει ως τελικό στόχο την ΤΕΝΕΡΓΑ μετά από κάποιο διάστημα. Αυτό είναι πρώιμο να το πει κανείς.
Το νέο δεδομένο είναι, ότι για όλες αυτές τις εταιρίες έχουμε δύο κλάδους που θα κυριαρχήσουν τα επόμενα χρόνια και  θα απαιτήσουν κεφάλαια και νέα τεχνογνωσία.Την αποθήκευση και τα Υπεράκτια Αιολικά. Σε αυτούς τους τομείς αναπτύσσονται ήδη ΤΕΡΝΑ και Μυτιληναίος και θα ακολουθήσει και η ΔΕΗ.

Ένα deal θα σημάνει πολλά

Ας έλθουμε τώρα στο deal της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής που είναι αυτό που απασχολεί την αγορά.
Το ενδιαφέρον κατα αρχάς για την εταιρία δεν είναι καινούργιο αλλλα έχει υπάρξει κατά το παρελθόν.
Η ΤΕΡΝΑ έχει περίπου 2,3 GW ΑΠΕ και δεν είναι μακριά ο προγραμματισμός για τα 3 GW, ενώ προχωρά και το project της αντλησιοταμίευσης, που σημαίνει μια σημαντική προικοδότηση του πιθανού αγοραστή.
Η ολοκλήρωση του deal προϋποθέτει ότι ο Γ.Περιστέρης θα αποφασίσει να πουλήσει, άρα αυτό θα έχει μια τιμή.
Κύκλοι της αγοράς αποτιμούν ένα τέτοιο deal σε μια τιμή, που θα αντιστοιχούσε σε αντίστοιχο deal της Ιταλίας δηλαδή 16 φορές το EBITDA που αφορά την περίπτωση της ομοειδούς Falck Renewables. Αυτό θα μεταφραζόταν σε 17 ευρώ ανά μετοχή για την ΤΕΝΕΡΓΑ.

Μια τέτοια εξέλιξη περιλαμβάνει τις εξής παραμέτρους:
 
- Ότι ο Γ.Περιστέρης θα αποφασίσει να πουλήσει το ποσοστό του στην ΤΕΝΕΡΓΑ και το ποσοστό της ΓΕΚ Τέρνα, λαμβάνοντας μια σημαντική ρευστότητα κοντά στο 1 δισ αλλά αποχωρώντας σπό τις ΑΠΕ. Αυτό σημαίνει, ότι θα έχει αποφασίσει να συγκεντρωθεί στις παραχωρήσεις κατά πρώτον και δεύτερον να σβήσει χρηματοοικονομικά.

- Ότι από τον αγοραστή θα υπάρξει δημόσια προσφορά, καθώς θα έχει συγκεντρώσει ποσοστό πάνω από 50%, όπου εκεί θα περιμένει κανείς να δει τι θα κάνει ο Β.Μαρινάκης που έχει ένα ποσοστό πάνω από 5% στην Τέρνα Ενεργειακή.
 
- Και φυσικά αν ο αγοραστής είναι κάποιος από το Mcquarie ή το CVC, πως αυτό μπορεί να συνδυασθεί με την ΔΕΗ μελλοντικά.

- Αν δούμε να υλοποιούνται ή έστω να μπαίνουν σε διαπραγμάτευση τέτοια deals, τότε οι πολλαπασιαστές κερδοφορίας θα στείλουν τις αποτιμήσεις των κερδοφόρων κολοσσών, όπως η Mytilineos και με δεδομένο ότι πάει για κέρδη της τάξης των 270 εκατ ευρώ το 2022 σε κεφαλαιοποιήσεις πολύ υψηλότερες από τις σημερινές.

Η συνσιταμένη όλων αυτών θα είναι μια άνοδος των κεφαλαιοποιήσεων του ελληνικού χρηματιστηρίου, που οι μεγάλοι όμιλοι χρωστούν ο καθένας για τους δικούς του λόγους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης