Ενέργεια

Σκρέκας: Στα 39 ευρώ η μηνιαία επιδότηση – Κατάργηση Τελών για τους καταναλωτές φυσικού αερίου

Σκρέκας: Στα 39 ευρώ η μηνιαία επιδότηση – Κατάργηση Τελών για τους καταναλωτές φυσικού αερίου
Στόχος σύμφωνα με τον υπουργό είναι να μην μείνει κανένα νοικοκυριό χωρίς θέρμανση

Υπερδιπλασιάζεται η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος για Νοέμβριο – Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε σήμερα (10/11) το πρωί ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας. Ειδικότερα,η επιδότηση αυξάνεται στα 39 ευρώ για το τελευταίο δίμηνο του έτους, ενώ για το ίδιο χρονικό διάστημα αναστέλλονται τα Τέλη χρήσης δικτύου για τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου.

Όπως είπε ο υπουργός, οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκονται σε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα ενώ εντείνεται η ανησυχία για την ενεργειακή κρίση ενόψει χειμώνα. Στόχος είναι να μην μείνει κανένα νοικοκυριό χωρίς θέρμανση.

Η τιμή ηλεκτρικής ενέργειας έχει εκτοξευτεί στα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Οκτώβριο και τώρα βρίσκεται στα 209 ευρώ, αναγνώρισε ο υπουργός ανακοινώνοντας διεύρυνση του πακέτου στήριξης.

Ποιοι επιδοτούνται

Ειδικότερα, από 9 ευρώ επιδότηση για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες τον Σεπτέμβριο και 18 τον Οκτώβριο για το δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου η επιδότηση αυξάνεται στα 39 ευρώ.

Επίσης αυξάνεται η επιδότηση προς τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου από 24 ευρώ τον Οκτώβριο σε 45 ευρώ το Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.

Παράλληλα για τις επιχειρήσεις που τροφοδοτούνται τόσο στη χαμηλή όσο και στη Μέση Τάση αναστέλλεται για την περίοδο Νοεμβρίου 2021 -Μαρτίου 2022 η καταβολή της ρυθμιζόμενης χρέωσης ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας). Τα ποσά αυτά θα καταβληθούν στη συνέχεια σταδιακά από τις επιχειρήσεις εφόσον δεν χρειαστεί να παραταθεί το μέτρο.

Υπολογίζεται ότι το ποσό που αντιστοιχεί στην υπό αναστολή χρέωση ΥΚΩ είναι 63 εκατ ευρώ.

Ο κ. Σκρέκας ανακοίνωσε ακόμη ότι για τα νοικοκυριά που καταναλώνουν φυσικό αέριο θα ισχύσει όπως είναι γνωστό η επιδότηση ανάλογη με αυτή του πετρελαίου θέρμανσης όπως και η έκπτωση 15% από την ΔΕΠΑ ενώ θα υπάρξει και αναστολή χρέωσης των τελών χρήσης δικτύου για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Τα τέλη θα καταβληθούν σταδιακά αργότερα και όταν αποκλιμακωθεί η κρίση, η οποία όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός «μαίνεται και φαίνεται ότι θα συνεχιστεί».  

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, η επιδότηση θα προκύψει από τα έσοδα της δημοπράτησης δικαιωμάτων ρύπων μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης στο οποίο πλέον θα διατεθούν 620 εκατ. ευρώ για την στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που πλήττονται από τη συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση.

 

Μέτρα για τη στήριξη επιχειρήσεων

Ο κ. Σκρέκας ανακοίνωσε επίσης ότι η Κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα και για τη στήριξη των ενεργοβόρων επιχειρήσεων που πλήττονται από τη διεθνή κρίση στην ενέργεια.

Συγκεκριμένα, αναστέλλεται για χρονική περίοδο πέντε μηνών, από τον Νοέμβριο 2021 έως και τον Μάρτιο 2022, η πληρωμή Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για επιχειρήσεις με τα εξής βασικά χαρακτηριστικά κατανάλωσης:

  • Βιομηχανικές χρήσεις Χαμηλής Τάσης.
  • Βιομηχανικές χρήσεις Μέσης Τάσης.
  • Λοιπές χρήσεις Μέσης Τάσης.

Οι χρεώσεις ΥΚΩ που αντιστοιχούν στην περίοδο αυτήν για τις εν λόγω επιχειρήσεις ανέρχονται σε 63 εκατ. ευρώ. Οι χρεώσεις θα καταβληθούν όταν θα αποκλιμακωθούν οι τιμές στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και αξιολογώντας τις ανάγκες του σχετικού ειδικού λογαριασμού.

Για τη χρηματοδότηση των νέων μέτρων, το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης θα ενισχυθεί με επιπλέον κεφάλαια που θα προέλθουν από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Οι συνολικοί πόροι που θα διατεθούν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης θα ανέλθουν σε 620 εκατ. ευρώ για την περίοδο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2021.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Η Ελλάδα ήταν μεταξύ των δύο πρώτων χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση που έλαβε μέτρα στήριξης της κοινωνίας από τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης στην ενέργεια. Η Ελληνική Κυβέρνηση είναι η μοναδική στην Ευρώπη που αξιολογεί την εξέλιξη του κόστους ενέργειας στις διεθνείς αγορές και προσαρμόζει τα μέτρα στήριξης. Με την επέκτασή τους, το μήνυμα είναι σαφές: θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την κοινωνία προκειμένου να μην μείνει κανένας συμπολίτης μας και κανένα νοικοκυριό απροστάτευτο απέναντι σε αυτή την πρωτόγνωρη κρίση που πλήττει την Ευρώπη».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης