Τελευταία Νέα
Ενέργεια

EBIKEN: Στην σωστή κατεύθυνση η αναστολή πληρωμής των ΥΚΩ - Χωρίς αντίκρυσμα η μείωση των τιμών από τις ΑΠΕ

EBIKEN: Στην σωστή κατεύθυνση η αναστολή πληρωμής των ΥΚΩ - Χωρίς αντίκρυσμα η μείωση των τιμών από τις ΑΠΕ
Η ΕΒΙΚΕΝ ζητεί να περάσει και στη βιομηχανία η μείωση της τιμής του φυσικού αερίου που έχει εξασφαλίσει η ΔΕΠΑ μέσω των συμβολαίων της

Στη σωστή κατεύθυνση κινείται σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας Αντώνη Κοντολέοντα το μέτρο της αναστολής πληρωμής των ΥΚΩ για πέντε μήνες για τις βιομηχανίες που τροφοδοτούνται στη Μέση Τάση, ωστόσο δεν αρκεί.
Και τούτο διότι το κόστος μεταποίησης των προϊόντων αυξάνεται λόγω της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους από 20-40% αναλόγως της επιχείρησης. Η αύξηση αυτή δεν αντισταθμίζεται μέσω της αναστολής πληρωμής των ΥΚΩ αλλά και δεν μπορεί να μετακυληθεί στον τελικό καταναλωτή.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ η αύξηση του κόστους ενέργειας είναι πρωτοφανής σε μέγεθος και φέρνει στην επιφάνεια τις στρεβλώσεις της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Όπως υποστηρίζει το κυριότερο πρόβλημα είναι πως το 100% της ενέργειας διαπραγματεύεται στην χονδρεμπορική σποτ αγορά και δεν υπάρχουν διμερή συμβόλαια που θα επέτρεπαν στις επιχειρήσεις να κάνουν hedging.
Την ίδια ώρα οι ΑΠΕ, παρά το γεγονός ότι αποτελούν πλέον ακόμη και το 47% του μίγματος δεν μειώνουν την χονδρεμπορική τιμή.

Επομένως η αυξημένη συμμετοχή των φθηνών ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα, δεν αντανακλάται στην τιμή που πληρώνει ο καταναλωτής. Αυτό άλλωστε αναφέρεται και και στην κοινή πρόταση που έχει προσυπογράψει η Ελλάδα μαζί με Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Τσεχία.
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος η ΕΒΙΚΕΝ θεωρεί ότι θα πρέπει οι παραγωγοί ενέργειας να υποχρεωθούν να προσφέρουν σε τιμές κόστους παραγωγής διμερή συμβόλαια, όχι μόνο από ΑΠΕ αλλά και από θερμικές μονάδες. Μάλιστα υπογραμμίζει ότι εάν ο καταναλωτής δεν διαπιστώσει μείωση της τιμής με την αυξημένη συμμετοχή των ΑΠΕ, θα πιστέψει ότι η πράσινη μετάβαση αυξάνει τις τιμές και αυτό εκ των πραγμάτων υπονομεύει την συνολική πολιτική της ενεργειακής μετάβασης.
Τέλος η ΕΒΙΚΕΝ ζητεί να περάσει και στη βιομηχανία η μείωση της τιμής του φυσικού αερίου που έχει εξασφαλίσει η ΔΕΠΑ μέσω των συμβολαίων της αλλά και η έκπτωση που έχει αναγγελθεί από την κυβέρνηση.

Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο εντός της εβδομάδας

Εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το Κλίμα το οποίο εγκρίθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από το υπουργικό συμβούλιο ενώ όπως όλα δείχνουν το νομοσχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των ΑΠΕ, την αποθήκευση ενέργειας και τα θαλάσσια αιολικά δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη και πλέον στόχος είναι να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τον Δεκέμβριο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης