Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τα ΗΑΕ χτίζουν φωτοβολταϊκό σταθμό απόδοσης 300 MW στη Συρία

Τα ΗΑΕ χτίζουν φωτοβολταϊκό σταθμό απόδοσης 300 MW στη Συρία
Οι απώλειες που υπέστη ο ενεργειακός τομέας από την έναρξη του πολέμου ανέρχονται σε περίπου «100 δισεκατομμύρια δολάρια σε άμεσες και έμμεσες ζημιές», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Συρίας

Καθώς τα αραβικά κράτη αναθερμαίνουν όλο και περισσότερο τους δεσμούς τους με τον Bashar Al Assad, αφού κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ουσιαστικά κέρδισε έναν βάναυσο εμφύλιο πόλεμο, η Συρία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) υπέγραψαν συμφωνία για την κατασκευή ενός φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος 300 μεγαβάτ στα περίχωρα της Δαμασκού.
Η συμφωνία έρχεται δύο ημέρες αφότου ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΑΕ Abdullah bin Zayed Al Nahian συναντήθηκε με τον Assad στη Δαμασκό, στην πρώτη τέτοια επίσκεψη από την έναρξη του πολέμου στη Συρία.
Η επίσκεψη θεωρήθηκε ευρέως ως ένδειξη περιφερειακών προσπαθειών για τον τερματισμό της διπλωματικής απομόνωσης του Assad, καθώς η Συρία αντιμετωπίζει μια σπειροειδή οικονομική κρίση που προκαλείται από χρόνια σύγκρουσης και επιδεινώνεται από τις δυτικές κυρώσεις.
«Το Υπουργείο Ηλεκτρισμού και μια κοινοπραξία εταιρειών των Εμιράτων υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας για τη δημιουργία ηλιακού σταθμού ισχύος 300 μεγαβάτ», στα προάστια της Δαμασκού, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SANA.
Το συριακό καθεστώς ενέκρινε αρχικά το έργο τον περασμένο μήνα, με τον υπουργό Οικονομίας Samer al-Khalil να το αποκαλεί θετικό σημάδι για μελλοντικές επενδύσεις στη Συρία.
Τότε, το υπουργείο Οικονομίας των ΗΑΕ δήλωσε ότι συμφώνησε με τη Συρία για «μελλοντικά σχέδια για την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας και τη διερεύνηση νέων τομέων».
Τα ΗΑΕ διέκοψαν τις σχέσεις τους με το υποστηριζόμενο από το Ιράν καθεστώς στη Δαμασκό τον Φεβρουάριο του 2012, σχεδόν ένα χρόνο μετά την έναρξη του συριακού πολέμου.
Τον Δεκέμβριο του 2018, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα άνοιξαν ξανά την πρεσβεία τους στη Δαμασκό και τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους ζήτησαν από τη Συρία να επιστρέψει στον Αραβικό Σύνδεσμο.
Ο πόλεμος στη Συρία έχει ρημάξει τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας προκαλώντας 24ωρες διακοπές ρεύματος που επιδεινώνονται τώρα από τις ελλείψεις καυσίμων.
Οι απώλειες που υπέστη ο ενεργειακός τομέας από την έναρξη του πολέμου ανέρχονται σε περίπου «100 δισεκατομμύρια δολάρια σε άμεσες και έμμεσες ζημιές», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Συρίας τον περασμένο μήνα.Επίσης τον περασμένο μήνα, το υπουργείο Ηλεκτρισμού της Συρίας υπέγραψε σύμβαση 115 εκατομμυρίων δολαρίων με μια ιρανική εταιρεία για την αποκατάσταση ενός σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε μια κεντρική επαρχία της κατεστραμμένης από τον πόλεμο χώρας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης