Ενέργεια

Στο 15% μειώνεται το ποσοστό του ΕΛΑΠΕ από τα έσοδα ρύπων για να καλυφθεί η αύξηση των επιδοτήσεων

Στο 15% μειώνεται το ποσοστό του ΕΛΑΠΕ από τα έσοδα ρύπων για να καλυφθεί η αύξηση των επιδοτήσεων
Μέχρι το τέλος του έτους εγκρίνεται από την Κομισιόν  η Στρατηγική Εφεδρεία για την μελλοντική λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων

Στο 15% θα μειωθεί όπως όλα δείχνουν το ποσοστό των εσόδων του Ειδικού Λογαριασμού των ΑΠΕ, ΕΛΑΠΕ, από την πώληση δικαιωμάτων ρύπων.
Με δεδομένο δε ότι το σύνολο των εσόδων από τους ρύπους για το 2021 υπολογίζεται σε περίπου 1 δις ευρώ τα 150 εκατ. ευρώ, που θα κατευθυνθούν στον ΕΛΑΠΕ, είναι το απολύτως αναγκαίο μαξιλάρι για να είναι εξασφαλισμένη η αμοιβή των παραγωγών ενέργειας από ΑΠΕ, σε περίπτωση που οι τιμές στην χονδρεμπορική αγορά αποκλιμακωθούν.
Το βαθύ «ξύρισμα» των εσόδων του ΕΛΑΠΕ ήταν αναπόφευκτο, με δεδομένο ότι οι τιμές στην χονδρεμπορική αγορά ρεύματος φαίνεται ότι έχουν κατακτήσει το επίπεδο των 200 ευρώ/MWh και κοιτούν πάνω από αυτό. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου η χονδρεμπορική αγορά κινείται στο επίπεδο των 220 ευρώ/MWh.

Σημαντικά τα περιθώρια του ΕΛΑΠΕ

Με βάση αυτό το δεδομένο το πλεόνασμα του ΕΛΑΠΕ αυξάνεται και βεβαίως δεν είναι δυνατόν να παραμένει ανενεργό σε ένα ταμείο την ώρα που οι καταναλωτές ρεύματος θα έρθουν αντιμέτωποι με υπέρογκες αυξήσεις.
Άλλωστε για κάθε ένα ευρώ αύξησης της τιμής της χονδρεμπορικής μειώνονται κατά ένα ευρώ οι εκροές του ΕΛΑΠΕ. Έτσι όσο αυξάνονται οι τιμές στη χονδρεμπορική αγορά, ο ΕΛΑΠΕ δημιουργεί πλεονάσματα, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν για την αναχαίτιση των αυξήσεων στα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις. O πρόεδρος του ΔΑΠΕΕΠ Γιάννης Γιαρέντης αναφέρεται τις τελευταίες ημέρες στις σημαντικές δυνατότητες, που έχει ο ΕΛΑΠΕ για την μείωση των εσόδων του από τους ρύπους, ώστε να υποστηριχθούν οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος.
Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας είναι αποφασισμένος να εξαντλήσει τα περιθώρια και για το λόγο αυτό ανακοίνωσε ότι από το σύνολο του 1 δις ευρώ που είναι τα έσοδα της πώλησης δικαιωμάτων ρύπων, τα 620 εκατ ευρώ θα κατευθυνθούν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης προκειμένου να αυξηθεί στα 39 ευρώ το μήνα η επιδότηση των καταναλωτών ρεύματος για το δίμηνο Νοεμβρίου -Δεκεμβρίου από 18 ευρώ τον Οκτώβριο και 9 ευρώ τον Σεπτέμβριο.

Μέχρι το τέλος του έτους εγκρίνεται η Στρατηγική Εφεδρεία

Την ίδια ώρα και ενώ οι υπολογισμοί των περιθωρίων του ΕΛΑΠΕ είναι συνεχείς, ώστε να αναχαιτισθεί η κρίση τιμών για τους καταναλωτές αλλά και να παραμείνει αλώβητο το ΕΤΜΕΑΡ, δηλαδή το τέλος που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές για την αμοιβή της ενέργειας από ΑΠΕ, οι αλλαγές που συντελούνται στην αγορά αναδεικνύουν την αναγκαιότητα της λιγνιτικής παραγωγής για λόγους ασφάλειας και ευστάθειας του συστήματος. Μιας παραγωγής που η ΔΕΗ έχει μειώσει δραστικά, προκειμένου να περιορίσει τα έξοδα της σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα ρύπων και η οποία, όπως έχει προαναγγελθεί από τον πρωθυπουργό θα σταματήσει το 2023 στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης της χώρας.
Εν όψει αυτού αλλά και με δεδομένο ότι σε συνθήκες αυξημένης ζήτησης όπως ο καύσωνας του περασμένου καλοκαιριού καταγράφεται στενότητα επάρκειας του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας, το ΥΠΕΝ έχει ήδη κοινοποιήσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το περίφημο σχέδιο του strategic reserve σύμφωνα με το οποίο, η ΔΕΗ θα διαθέσει στον ΑΔΜΗΕ κάποιες από τις λιγνιτικές μονάδες της και αυτές θα εντάσσονται στο σύστημα ,αλλά όχι στην αγορά όταν υπάρχει ζήτημα επάρκειας. Η ΔΕΗ θα αμείβεται μέσω του συγκεκριμένου μηχανισμού, o οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες ήδη από τον Οκτώβριο και έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα εγκριθεί έως το τέλος του έτους, ώστε να τεθεί σε εφαρμογή από την αρχή του 2022.

Σύμφωνα δε με το σχέδιο και με βάση σχετική μελέτη του ΑΔΜΗΕ για την αξιοπιστία του συστήματος ο Μηχανισμός Στρατηγικής Εφεδρείας για το 2021 θα αποζημιώσει αποθεματικό τουλάχιστον 1.850 MW, για το 2022, 1.775 MW και για το 2023, 675 MW.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση η πρόταση υποβάλλεται προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι ασφάλειας εφοδιασμού του ελληνικού συστήματος, που θα προκύψουν από το «σβήσιμο» των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και οι οποίοι θα υπάρχουν έως τις αρχές του 2023, όταν θα λειτουργούν νέοι σταθμοί παραγωγής ενέργειας.
Στην έκθεση γίνεται αναλυτική παρουσίαση των δυνατοτήτων παραγωγής του ελληνικού συστήματος και αναφέρεται ότι σήμερα λειτουργούν 10.500 MW, εκ των οποίων 2.256 MW με λιγνίτη, 5.212 MW με φυσικό αέριο και 3.042 MW είναι οι υδροηλεκτρικές μονάδες.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης