Επικαιρότητα

Κορωνοϊός: Εκρηκτικό σκηνικό με δυσοίωνη πρόβλεψη - Συνδράμουν ιδιωτικές κλινικές

Κορωνοϊός: Εκρηκτικό σκηνικό με δυσοίωνη πρόβλεψη  - Συνδράμουν ιδιωτικές κλινικές
Εφιαλτικό σκηνικό διαγράφει για τη χώρα το δ' κύμα το επόμενο δίμηνο
Σχετικά Άρθρα
Εκρηκτικό διαγράφεται το σκηνικό που έχει διαμορφώσει η εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα με εξαιρετικά δυσοίωνη πρόβλεψη για τους επόμενους δύο μήνες ως τα τέλη του 2021 για τα νοσοκομεία και το ΕΣΥ λόγω της επιθετικότητας του δ’ κύματος της πανδημίας που πλήττει τη χώρα.
Τα νοσοκομεία στη βόρεια και στην κεντρική Ελλάδα είναι 100% πλήρη στις κλίνες ΜΕΘ με αποτέλεσμα να συνδράμει και ο ιδιωτικός τομέας, ενώ από τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται η κυβέρνηση να προχωρήσει και στην επίταξη ιδιωτών γιατρών ενώ η κυβέρνηση δεν αποκλείει το ενδεχόμενο νέων αυστηρότερων μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του ιού, αν και διαμηνύει με κατηγορηματικό τρόπο πως δεν πρόκειται να υπάρξει νέο lockdown καθώς και ότι οι τυχόν νέοι περιορισμοί δεν θα αφορούν τους εμβολιασμένους.
Σε κάθε περίπτωση τόσο ο Νοέμβριος όσο και ο Δεκέμβριος, οι οποίοι αναμένεται να συμπέσουν και με τα κρούσματα από την γρίπη, θα είναι ιδιαίτερα δύσκολοι για το ΕΣΥ και για το σύστημα υγείας.
Νότα αισιοδοξίας αποτελεί η σημαντική αύξηση των ραντεβού για εμβολιασμό κατά της covid.
Ενδεικτικά, το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου προγραμματίστηκαν τουλάχιστον 250.000 ραντεβού για τον εμβολιασμό με την πρώτη δόση του εμβολίου, ενώ με αντίστοιχα υψηλούς ρυθμούς προχωρούν και οι εμβολιασμοί για την αναμνηστική δόση.
Αυτό βέβαια σημαίνει πως η όποια κάμψη στα κρούσματα, εφόσον συνεχιστεί, θα επέλθει ύστερα από ενάμιση μήνα περίπου.

Η κατάσταση σήμερα 12 Νοεμβρίου: 6.862 τα νέα κρούσματα 

Τα νέα 12/11 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 6.862, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 821.900, εκ των οποίων 50,7% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 129 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.072 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Το τελευταίο 24ωρο έγιναν 502.356 τεστ, εκ των οποίων τα 18.001 ήταν μοριακά και τα 484.355 rapid.
Στο σύνολο η θετικότητα υποχώρησε στο 1,37% έναντι 1,97% χθες.
1_69.JPG
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 55, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 16.616 θάνατοι.
Το 95,3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 508 (χθες 503).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη.
To 82,5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 423 (83.27%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 85 (16,73%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.391 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 405 (ημερήσια μεταβολή -6,03%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 402 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη.
2_77.JPG
Κατακόκκινες 22 περιοχές της χώρας

Στο «βαθύ κόκκινο» του επιδημιολογικού χάρτη είναι 22 περιοχές της Ελλάδας.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις Θεσσαλονίκη, Αρκαδία, Αγιον Ορος, Αχαΐα, Λάρισα, Μαγνησία, Κιλκίς, Ημαθία, Πιερία, Εβρος, Πέλλα,Ξάνθη, Δράμα, Μεσσηνία, Σέρρες, Τρίκαλα, Καβάλα, Κοζάνη, Καρδίτσα, Χαλκιδική, Ιωάννινα και Φθιώτιδα.
Παράλληλα, από το «κίτρινο» (επίπεδο 2) ανέβηκαν στο «πορτοκαλί» (επίπεδο 3) ο βόρειος και ο νότιος τομέας της Αθήνας, η Θεσπρωτία, η Πρέβεζα και η Αρτα.
3.webp
Πλεύρης: Περαιτέρω μέτρα για τους ανεμβολίαστους εάν χρειαστεί

Την θέση πως εάν χρειαστεί, θα ληφθούν περαιτέρω περιοριστικά μέτρα, τα οποία όμως θα στοχεύουν τους ανεμβολίαστους διατύπωσε ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Πλεύρης είπε πως «αυτό επιλέγει η Ευρώπη, αυτό επιλεγεί και η Ελλάδα».
Όσον αφορά το θέμα της συζήτησης για την επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, ο κ.Πλεύρης είπε πως «αν την επεκτείνεις, θα πρέπει να προβλέψεις ποιες θα είναι οι κυρώσεις που θα τους επιβάλεις».
«Ποιες θα είναι οι κυρώσεις για έναν 60χρονο που θα τον υποχρεώσεις να εμβολιαστεί;» διερωτήθηκε ο κ.Πλεύρης.
Αναφερόμενος στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς που είναι σε αναστολή, ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε πως όσοι είναι επικουρικό προσωπικό δεν ανανεώνεται η σύμβαση τους, ενώ οι υπόλοιποι εξακολουθούν να μην πληρώνονται.
Επιπλέον, αποκάλυψε ότι οι σύλλογοι ιατρών στα νοσοκομεία πιέζουν το υπουργείο να επιστρέψουν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί ενώ τόνισε ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει πλήρης συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, καθώς οι ιδιωτικές κλινικές με το σύνολο των κενών κλινών ΜΕΘ που έχουν διαθέσιμες, συμμετέχουν στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Οικονόμου: Δεν θα ξανακλείσει η χώρα – Προς επίταξη ιδιωτών γιατρών την άλλη εβδομάδα

Τη θέση πως δεν πρόκειται να ξανακλείσει η χώρα διατύπωσε για ακόμα μια φορά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, ο οποίος επεσήμανε πως δεν θα υπάρξουν περιορισμοί στους εμβολιασμένους καθώς και ότι δεν θα κλείσουν τα σχολεία.
Σε δηλώσεις του στο Παραπολιτικά Fm ο κ.Οικονόμου είπε πως στις αρχές της επόμενης εβδομάδας η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επίταξη υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών σε ειδικότητες που λείπουν από τα νοσοκομεία, αν δεν υπάρξει ανταπόκριση.
Όπως είπε, έως το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ξεκαθαριστεί πόσοι γιατροί θα ανταπεξέλθουν στα κίνητρα της κυβέρνησης, τονίζοντας πως στόχος είναι η ενίσχυση του ΕΣΥ που πιέζεται και θα συνεχίσει να πιέζεται.
Όσον αφορά τις ιδιωτικές κλινικές είπε ότι στη Βόρεια Ελλάδα έχουν διαθέσει 200 κλίνες και στη Θεσσαλία άλλες 200.

Στα 47.000 τα ενεργά κρούσματα, στο 88% η πληρότητα στις ΜΕΘ

Όπως ανακοινώθηκε κατά την χθεσινή 11/11 συνέντευξη τύπου στο υπουργείο Υγείας, αυτή τη στιγμή, τα ενεργά κρούσματα φτάνουν τα 47.000, ενώ την τελευταία εβδομάδα, τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 50%.
Η πληρότητα στις ΜΕΘ, όπως ανακοίνωσε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου αγγίζει το 88% σε όλη την Επικράτεια και στη Θεσσαλονίκη στο 97%
«Το ΕΣΥ πιέζεται παρά πολύ αυτή τη στιγμή», εξήγησε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, που εξήγησε ότι υπάρχει πενταπλάσια δουλειά για γιατρούς και νοσηλευτές που εργάζονται στα νοσοκομεία.
Με βάση τις εκτιμήσεις, η πίεση στο ΕΣΥ θα συνεχιστεί τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες και ως εκ τούτου, καθίσταται επιτακτική ανάγκη η ανακοπή της αυξητικής πορείας.
Το επόμενο δίμηνο αναμένεται ότι το σύστημα Υγείας θα χρειαστεί βοήθεια.
«Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να μετατρέψουμε κρεβάτια non covid σε covid και να συνεργαστούμε με τον ιδιωτικό τομέα» διαβεβαίωσε η κυρία Γκάγκα, λέγοντας ότι μέχρι στιγμής δεν χρειάστηκε, γιατί δεν υπάρχει πλήρη κάλυψη στις μονάδες.
Στους 503 ανέρχονται πλέον οι διασωληνωμένοι ασθενείς με κορωνοϊό, διαρρηγνύοντας χθες 11/11 το φράγμα των 500 ως αποτέλεσμα μιας συνεχούς αυξητικής τάσης με αφετηρία την 21η Ιουλίου.
Τελευταία φορά που καταγράφηκε τέτοιος αριθμός ήταν στις 29 Μαΐου (510), οπότε είδαμε ξανά το φράγμα να «σπάει», προς την αντίθετη ωστόσο κατεύθυνση.
«Η πανδημία μας έμαθε ούτε να προβλέπουμε ούτε και να αιφνιδιαζόμαστε», ανέφερε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, απαντώντας σε ερώτημα που της τέθηκε στο πλαίσιο της καθιερωμένης ενημέρωσης από το Υπουργείο Υγείας για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα.
Και ενώ η πανδημία χαρακτηρίστηκε απρόβλεπτη, η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) από την εκθετική αύξηση της διασποράς κρίνεται βέβαιη με μαθηματική ακρίβεια.

ECDC: Στη χειρότερη θέση από όλο τον Ευρωπαϊκό Νότο η Ελλάδα - Προβλέπει εκτίναξη κρουσμάτων και θανάτων κατά 50% τις επόμενες δυο εβδομάδες

Η κατάσταση της επιδημίας της COVID-19 εξακολουθεί να επιδεινώνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θεωρείται πολύ ανησυχητική σε δέκα χώρες και ανησυχητική σε άλλες δέκα, ανέφερε η ευρωπαϊκή υπηρεσία που είναι αρμόδια για την παρακολούθηση των νόσων.
Η επιδημιολογική κατάσταση στην ΕΕ χαρακτηρίζεται αυτή την ώρα από μια ραγδαία και σημαντική αύξηση των μολύνσεων και ένα ποσοστό θνητότητας που είναι χαμηλό όμως αυξάνεται αργά, συνοψίζει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) στην πιο πρόσφατη αποτίμησή του για τους κινδύνους.
Οι μολύνσεις, οι νοσηλείες και ο αριθμός των θανάτων αναμένεται να αυξηθούν στη διάρκεια των δύο επόμενων εβδομάδων, υπογραμμίζει η ευρωπαϊκή υπηρεσία που έχει την έδρα της στη Στοκχόλμη.
Μεταξύ των 27, το Βέλγιο, η Πολωνία, η Ολλανδία, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Εσθονία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία και η Σλοβενία βρίσκονται στη μεγαλύτερη κατηγορία ανησυχίας.
Στη χειρότερη θέση από όλο τον Ευρωπαϊκό Νότο βρίσκεται η χώρα μας, σύμφωνα με τον νέο χάρτη του ECDC.
Με εξαίρεση, ακόμα, τα νησιά, την Αττική και τμήμα της Στερεάς Ελλάδας, όλη η υπόλοιπη χώρα είναι στη χειρότερη κλίμακα.
Αντίθετα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Μάλτα εμφανίζονται σε πολύ καλύτερη κατάσταση, σε ό,τι αφορά τα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.
Η χώρα μας φαίνεται να ακολουθεί τον δρόμο των Βαλκανικών χωρών, που δοκιμάζονται σκληρά από το νέο κύμα.
Τα στοιχεία ακολουθούν αυτά που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ και έδειξαν ότι σχεδόν η μισή Ελλάδα βρίσκεται σε βαθύ κόκκινο.
Σε βαθύ κόκκινο με ιδιαίτερα αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο εντάχθηκαν μάλιστα και η Κοζάνη, η Καρδίτσα, η Χαλκιδική, τα Ιωάννινα και η Φθιώτιδα. Ταυτόχρονα ανέβηκε επίπεδο ο βόρειος και ο νότιος τομέας της Αθήνας.
4.webp
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης