Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Το ελληνικό σχέδιο Green Pool για τα PPA που έχει σταλεί στις Βρυξέλλες

Το ελληνικό σχέδιο Green Pool για τα PPA που έχει σταλεί στις Βρυξέλλες
Tο κόστος διαμόρφωσης της ενέργειας σε φορτίο βάσης θα βαραίνει τον Aggregator ο οποίος αποζημιώνεται μέσω δημόσιας χρηματοδότησης.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις των επιτελών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τους εκπροσώπους της βιομηχανίας για τη διαμόρφωση του μηχανισμού στήριξης των πράσινων PPAs, δηλαδή των συμβολαίων αγοράς πράσινης ενέργειας από τις ενεργοβόρες βιομηχανίες με διπλό στόχο: Τη διασφάλιση ανταγωνιστικού ενεργειακού κόστους για τη βιομηχανία, και την αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό σύστημα της χώρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη σταλεί μια πρώτη επιστολή του υπουργείου προς τις αρμόδιες διευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ενέργειας και Ανταγωνισμού.
Η επιστολή ενημερώνει τις Βρυξέλλες για τις βασικές αρχές του μηχανισμού που προετοιμάζει η ελληνική πλευρά και ο οποίος θα κοινοποιηθεί επισήμως για έγκριση τους επόμενους μήνες με στόχο να τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του 2023, όταν θα έχουν εκπνεύσει τα συμβόλαια που έχουν συνάψει οι ενεργοβόρες βιομηχανίες με τη ΔΕΗ.

Ποιoς είναι ο μηχανισμός Green Pool

Ο μηχανισμός με την κωδική ονομασία Green Pool επιδιώκει να εξομαλύνει το πρόσθετο κόστος που προκύπτει για την ενεργοβόρο βιομηχανία από τη στροφή του ενεργειακού συστήματος της χώρας στις ΑΠΕ.
Το κόστος αυτό οφείλεται στη μεταβλητότητα της ανανεώσιμης ενέργειας η οποία για να είναι συμβατή με το προφίλ κατανάλωσης της βιομηχανίας θα πρέπει να «εξομαλυνθούν» οι ανισορροπίες και να μετατραπεί σε φορτίο βάσης.
Σύμφωνα με τις βασικές αρχές του μηχανισμού θα δημιουργηθεί ένας aggregator το «Green Pool», που θα επιλεγεί με ανταγωνιστικές διαδικασίες για διάστημα 2 έως 3 ετών.
Οι ενεργοβόροι καταναλωτές θα προμηθεύονται νέα ισχύ πράσινης ενέργεια μέσω εταιρικών συμβάσεων από παραγωγούς ΑΠΕ και θα τη διαθέτουν στον aggregator «Green Pool», ο οποίος θα αναλαμβάνει όλες τις ευθύνες και τα κόστη διαμόρφωσης της ενέργειας σε φορτίο βάσης προκειμένου να καλύπτει τις ανάγκες των καταναλωτών, που δεν θα είναι άλλοι από τις ενεργοβόρες βιομηχανίες.
Έτσι κάθε βιομηχανικός καταναλωτής που θα έχει διαθέσει στον aggregator πράσινα PPAs θα λαμβάνει αντίστοιχο όγκο ηλεκτρικής ενέργειας σε φορτίο βάσης. Οι όγκοι και το προφίλ κατανάλωσης θα κοινοποιούνται στο Green Pool, αλλά δεν θα είναι γνωστές οι τιμές των PPAs.

Στα 5-15 ευρώ/MWh η κρατική επιδότηση για την βιωσιμότητα

Tο κόστος διαμόρφωσης της ενέργειας σε φορτίο βάσης θα βαραίνει τον Aggregator ο οποίος αποζημιώνεται μέσω δημόσιας χρηματοδότησης.
Υπολογίζεται, ότι το συνολικό επιπλέον κόστος για το οποίο θα πρέπει να υποστηριχθεί ο aggregator κυμαίνεται μεταξύ 5-15 ευρώ/MWh ανάλογα με τον όγκο της παραγωγής ΑΠΕ που θα ενταχθεί στο Green Pool και το επίπεδο ανάπτυξης ΑΠΕ στο ελληνικό σύστημα.
Πρέπει να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με υπολογισμούς, με την πρόταση αυτή και προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της ενεργοβόρου βιομηχανίας θα διευκολυνθεί η εγκατάσταση επιπλέον δυναμικότητας ΑΠΕ ισχύος 4,2 GW στο ελληνικό σύστημα τα επόμενα δέκα χρόνια.
Προκειμένου δε να μην υπάρξει ζήτημα διπλής ενίσχυσης οι μονάδες ΑΠΕ που θα διαθέτουν την ενέργεια, που θα παράγουν μέσω PPAs στο Green Pool δεν θα αποζημιώνονται βάσει άλλου προγράμματος υποστήριξης ΑΠΕ.
Σημειώνεται ότι ο μηχανισμός αυτός κρίνεται αναγκαίος καθώς τα υφιστάμενα προγράμματα υποστήριξης ΑΠΕ αποθαρρύνουν τους παραγωγούς ΑΠΕ από το να πουλήσουν την παραγωγή τους σε βιομηχανικούς καταναλωτές που εξακολουθούν να μην έχουν ανταγωνιστική πρόσβαση κόστους στην πράσινη ενέργεια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης