Ενέργεια

Ρωσία: Αποσυμπιεστής της ενεργειακής κρίσης ο αγωγός Nord Stream 2

Ρωσία: Αποσυμπιεστής της ενεργειακής κρίσης ο αγωγός Nord Stream 2
Η Ρωσία είναι βασικός εξαγωγέας φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Λευκορωσίας

Αυξημένη ήταν σήμερα η ροή ρωσικού αερίου μέσω βασικού αγωγού προς τη Γερμανία ενώ δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο πρόεδρος της Λευκορωσίας υλοποίησε την απειλή του να αποκόψει τις προμήθειες προς την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς πλησιάζει ο χειμώνας.

Στοχοποιώντας τις προμήθειες αερίου που ζεσταίνουν εκατομμύρια σπίτια σε όλη την Ευρώπη, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι μπορεί να ανταπαντήσει σε όποιες νέες κυρώσεις της Ε.Ε. για τη μεταναστευτική αντιπαράθεση στα σύνορα Λευκορωσίας-ΕΕ με το να κλείσει τον αγωγό Γιαμάλ-Ευρώπη που διασχίζει τη χώρα του.

Η Ρωσία είναι βασικός εξαγωγέας φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Λευκορωσίας και το Κρεμλίνο έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θέλει να δει να διαταράσσονται οι προμήθειες.

Οι ευρωπαϊκές τιμές αερίου άμεσης παράδοσης (spot) σημείωσαν αύξηση 6,27% στα 79,70 ευρώ ανά μεγαβατώρα σήμερα στις 13:46 ώρα Ελλάδας, με την αγορά να παραμένει φέτος σφιχτή εξαιτίας μιας σειράς παραγόντων, από τα χαμηλότερα αποθέματα έως την αυξημένη ζήτηση ύστερα από τη χαλάρωση των lockdowns της COVID-19.

Έως πρόσφατα, η έλλειψη πρόσθετων ροών από τη Μόσχα --που τηρεί μόνο τους όγκους που προβλέπονται στη σύμβασή της-- ήταν βασικός παράγοντας για την αύξηση των τιμών αερίου, και η αγορά παρακολουθεί στενά την όποια πιθανή διατάραξη στη ρωσική ροή.

Το ρωσικό κρατικό μονοπώλιο αερίου Gazprom άρχισε την περασμένη εβδομάδα να γεμίζει και πάλι τις ευρωπαϊκές μονάδες αποθήκευσής του, με τις ροές να προέρχονται κυρίως μέσω Λευκορωσίας και Ουκρανίας.

Η Ρωσία έχει αναφέρει ότι μόλις ο αγωγός Nord Stream 2 λάβει το πράσινο φως από τη Γερμανία για να λειτουργήσει θα μπορεί να αρχίσει να ρέει περισσότερο αέριο προς την Ευρώπη. Ο Nord Stream 2 έχει σχεδιαστεί για να παρακάμπτει διαμετακομιστικές χώρες, ιδιαίτερα την Ουκρανία που έχει ιστορικό αντιπαραθέσεων με τη Μόσχα σε ό,τι αφορά την τιμολόγηση του αερίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης