Ενέργεια

ΙΕΑ: Η «ευθύνη» των ΗΠΑ στην χαλάρωση των τιμών πετρελαίου

ΙΕΑ: Η «ευθύνη» των ΗΠΑ στην χαλάρωση των τιμών πετρελαίου
Η ζήτηση για πετρέλαιο ενισχύεται επίσης λόγω της ισχυρής κατανάλωσης βενζίνης και των αυξανόμενων διεθνών ταξιδιών

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δήλωσε σήμερα (16/11) ότι η άνοδος των τιμών του πετρελαίου θα μπορούσε σύντομα να μειωθεί, καθώς οι ΗΠΑ οδηγούν την ανάκαμψη της παγκόσμιας προσφοράς. Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι τις τελευταίες εβδομάδες, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά ετών, καθώς η ζήτηση ξεπέρασε την προσφορά.

«Η παγκόσμια αγορά πετρελαίου παραμένει σφιχτή με όλα τα μέτρα, αλλά μια ανάπαυλα από το ράλι των τιμών θα μπορούσε να είναι στον ορίζοντα. Σε αντίθεση με τις ελπίδες που εκφράστηκαν στη Γλασκώβη στο COP26, αυτό δεν οφείλεται στο γεγονός ότι η ζήτηση μειώνεται, αλλά μάλλον λόγω της αύξησης της προσφοράς πετρελαίου», ανέφερε ο IEA στη μηνιαία έκθεσή του.

Η αιτία της ανόδου του πετρελαίου

Η ζήτηση για πετρέλαιο ενισχύεται επίσης λόγω της ισχυρής κατανάλωσης βενζίνης και των αυξανόμενων διεθνών ταξιδιών, καθώς περισσότερες χώρες ανοίγουν ξανά τα σύνορά τους. Ωστόσο, οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου, η ασθενέστερη βιομηχανική δραστηριότητα και η ανησυχητική αναζωπύρωση των μολύνσεων από τον Covid-19 στην Ευρώπη, πιθανότατα θα συγκρατήσουν τις αυξήσεις των τιμών.

Σημειώνεται ότι ο ΙΕΑ διατήρησε την πρόβλεψή του για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητη από τον περασμένο μήνα στα 5,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα για το 2021 και 3,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα για το 2022.

Ενίσχυση της προσφοράς

Από την πλευρά της προσφοράς, ο όμιλος είπε ότι αναμένει αύξηση 1,5 εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα στην παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους, με τις ΗΠΑ να αντιπροσωπεύουν μόνο τα 400.000 βαρέλια αυτής της αύξησης. Η Σαουδική Αραβία και η ηγέτιδα χώρα εκτός του ΟΠΕΚ η Ρωσία αναμένεται να αντιπροσωπεύουν 330.000 βαρέλια ημερησίως από την αύξηση, σύμφωνα με τους στόχους τους στον ΟΠΕΚ+. Μέχρι τον Δεκέμβριο, η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία πρόκειται η καθεμία να αντλήσει πάνω από 10 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του περασμένου έτους, ανέφερε ο IEA.

Η υπηρεσία ενέργειας αναθεώρησε την πρόβλεψή της για την παγκόσμια προσφορά πετρελαίου κατά 330.000 βαρέλια την ημέρα υψηλότερα για το τέταρτο τρίμηνο, φτάνοντας τα 99,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα μέχρι το τέλος του έτους. Αυτό είναι αυξημένο κατά 6,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από έτος σε έτος.

Η ενεργειακή συμμαχία αποφάσισε να διατηρήσει σταθερή την πολιτική παραγωγής στις αρχές Νοεμβρίου, αυξάνοντας την παραγωγή κατά 400.000 bpd, αψηφώντας την πίεση των μεγάλων καταναλωτών για υψηλότερη αύξηση για να βοηθήσει στην ψύξη της αγοράς. Η ομάδα παραγωγών πετρελαίου πρόκειται να συναντηθεί ξανά στις 2 Δεκεμβρίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης