Ενέργεια

Ποιός είναι ο νέος μηχανισμός για το Δυναμικό ΕΤΜΕΑΡ και πως αντιδρούν Προμηθευτές και Βιομηχανία

Ποιός είναι ο νέος μηχανισμός για το Δυναμικό ΕΤΜΕΑΡ και πως αντιδρούν Προμηθευτές και Βιομηχανία
Η σχετική μελέτη και αντιμετωπίζεται με επιφύλαξη από τη βιομηχανία και με μεγάλο σκεπτικισμό από τους προμηθευτές

Σε αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ των μεγάλων βιομηχανικών καταναλωτών και των παραγωγών ΑΠΕ αναμένεται να εξελιχθεί το σχέδιο για τη δημιουργία του νέου Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ και τη μετατροπή του ΕΤΜΕΑΡ σε ανταγωνιστική χρέωση, την οποία θα πληρώνουν οι προμηθευτές που στη συνέχεια θα επιλέγουν εάν και σε πιο βαθμό θα την μετακυλήσουν στους τελικούς καταναλωτές. 

Το σχέδιο προωθείται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που έχει στη διάθεση του σχετική μελέτη και αντιμετωπίζεται μάλλον εχθρικά από τη βιομηχανία και με μεγάλο σκεπτικισμό από τους προμηθευτές. Από την πλευρά τους οι παραγωγοί ΑΠΕ το θεωρούν, ως εργαλείο μείωσης, των τιμών του ρεύματος για τους τελικούς καταναλωτές, η ανάγκη του οποίου μάλιστα, αναδεικνύεται από τις παρούσες συνθήκες της κρίσης τιμών στην ενέργεια.

Το Δυναμικό ΕΤΜΕΑΡ

Το σχέδιο προβλέπει μια νέα Δυναμική Χρέωση , Δυναμικό ΕΤΜΕΑΡ, για την αποζημίωση των παραγωγών ΑΠΕ που εντάσσονται στο σύστημα μετά την 1/1/21 και η οποία θα λειτουργήσει παράλληλα με το υφιστάμενο ΕΤΜΕΑΡ, δηλαδή το τέλος που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές για την αμοιβή της παραγωγής των ΑΠΕ, το οποίο θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί τις παλαιές ΑΠΕ. 

Το νέο ΕΤΜΕΑΡ θα περάσει στο ανταγωνιστικό σκέλος της τιμολόγησης ενέργειας και αυτό σημαίνει ότι θα πληρώνεται από τους προμηθευτές και εκείνοι, ανάλογα με την εμπορική τους πολιτική, θα το μετακυλίουν  στους καταναλωτές. Τα έσοδα του δυναμικού ΕΤΜΕΑΡ θα οδηγηθούν στο νέο ΕΛΑΠΕ ο οποίος θα χρηματοδοτηθεί με 200 εκατ ευρώ από το RRF. 

Η ένταξη της νέας χρέωσης υπέρ των ΑΠΕ στο ανταγωνιστικό σκέλος του τιμολογίου ηλεκτρικού ρεύματος  προβληματίζει σοβαρά αρκετούς προμηθευτές ηλεκτρισμού, που την περίοδο αυτή πιέζονται από την ενεργειακή κρίση. Οι δε μεγάλοι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή οι βιομηχανίες ανησυχούν για δυο λόγους: Πρώτον διότι το νέο ΕΤΜΕΑΡ δεν θα είναι διακριτή χρέωση και ως εκ τούτου δεν θα είναι δυνατή η αντιστάθμιση του κόστους του με βάση τους κανόνες της ΕΕ. Δεύτερον διότι με τον τρόπο αυτό θα οδηγηθεί σε αποτυχία το σχέδιο για το Green Pool και τα πράσινα PPAs αφού δεν θα υπάρχει διαθέσιμη παραγωγή από ΑΠΕ για την συμβολαιοποίηση της από τη βιομηχανία. 

Από την πλευρά τους οι παραγωγοί ΑΠΕ θεωρούν ότι το δυναμικό ΕΤΜΕΑΡ αποτελεί εργαλείο μείωσης των τιμών για τον τελικό καταναλωτή, ενώ δηλώνουν ότι δεν έχουν καμία αντιπαλότητα με τη βιομηχανία και ότι μέσα από διάλογο μπορούν να βρουν τη χρυσή τομή.  

Ανησυχία Λαδακάκου

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ, του φορέα που εκπροσωπεί τα αιολικά, Παναγιώτης Λαδακάκος σε χθεσινές δηλώσεις του δεν έκρυψε την ανησυχία του για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στον Ειδικό Λογαριασμό των ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), η σημαντική μείωση των εσόδων του από τις δημοπρασίες ρύπων, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό, ίσως και το 85%, θα διοχετευτεί για την πληρωμή των επιδομάτων στους λογαριασμούς ρεύματος. Ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ τόνισε, ότι αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που πρέπει να εφαρμοστεί η νέα χρέωση, ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να μην υπάρχει κάθε φορά αβεβαιότητα για τα έσοδα του ΕΛΑΠΕ, του Λογαριασμού που σήμερα αποζημιώνει τους παραγωγούς ΑΠΕ

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, μετά το 2021 υπολογίζεται να εναχθούν στο σύστημα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 6.546,8 MW, οι οποίες θα αποζημιώνονται με τη δυναμική χρέωση.
Μελέτες που είχαν εκπονηθεί προ της ενεργειακής κρίσης, προέβλεπαν ως προκαθορισμένη τιμή, strike price, για τις κοινές δημοπρασίες της περιόδου 2021-2024 τα 53 ευρώ/MWh, λαμβάνοντας υπόψη ότι η μέση επιδότηση των ΑΠΕ , κυρίως φωτοβολταϊκά, που προέκυψε από τις δημοπρασίες της περιόδου 2018-2020 ήταν τα 59 ευρώ/MWh.
Mε βάση τα δεδομένα αυτά, τα οποία όμως τώρα μπορεί να έχουν ανατραπεί, εξ αιτίας του ανατιμητικού περιβάλλοντος που έχει δημιουργήσει η ενεργειακή κρίση, η αύξηση του κόστους των πρώτων υλών κλπ, η εκτιμώμενη μέση επιδότηση των μονάδων που θα τεθούν σε λειτουργία μετά το 2021 ανέρχεται σε 12,7 ευρώ/MWh

H μελέτη για το νέο Μηχανισμό

Με βάση τη μελέτη, ο νέος μηχανισμός , DynamicRenewable Charge-DRC, θα εισπράττει το κόστος επιδότησης για την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από νέες ΑΠΕ και θα το μεταφέρει σε ένα νέο Λογαριασμό ως μοναδική πηγή εσόδων του. Στο πλαίσιο αυτό:

Οι προμηθευτές θα υποχρεωθούν να καταβάλουν την επιδότηση για την ποσότητα της ηλεκτρικής ενέργειας που παρέχεται από τις νέες ΑΠΕ στον Αποδέκτη, ΔΑΠΕΕΠ ή σε νέο φορέα.
▪ Το συνολικό ποσό θα υπολογίζεται δυναμικά, θα καταβάλλεται περιοδικά (εβδομαδιαία/μηνιαία) και θα εκκαθαρίζεται πλήρως στο τέλος κάθε έτους.
Τα έργα που θα αποζημιώνονται από τον νέο μηχανισμό, είναι εκείνα που εξασφάλισαν προκαθορισμένη τιμή, strike price, στις δημοπρασίες 2018-2020 αλλά θα τεθούνι σε λειτουργία από το 2021 και μετά , έργα που θα λάβουν strike price από τις δημοπρασίες 2021 και μετά, έργα που εξασφαλίζουν strike price εκτός δημοπρασιών, καθώς και ορισμένα έργα σε καθεστώς FiT.

▪ Το συνολικό ποσό θα καταβάλλεται από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, ανάλογα με το μερίδιο αγοράς τους/την εκπροσώπηση φορτίου.
▪ Θα ισούται με το συνολικό ποσό των επιδοτήσεων που οφείλονται στους παραγωγούς, αφού αφαιρεθούν τα έσοδα από την αγορά και οι αναδρομικές πληρωμές.
Η Δυναμική Χρέωση υπέρ ΑΠΕ θα είναι μια ξεχωριστή, διαφανής και εύκολα προβλέψιμη ετήσια χρέωση, παρόμοια με το ΕΤΜΕΑΡ, την οποία οι παραγωγοί θα μεταφέρουν υποχρεωτικά στους καταναλωτές.

▪ Θα εκδοθούν εγγυήσεις προέλευσης στους προμηθευτές απευθείας για το ποσό της νέας ηλεκτρικής ενέργειας ΑΠΕ, που πληρώνουν υποχρεωτικά μέσω του μηχανισμού, επιτρέποντάς τους να διαφοροποιήσουν τον τρόπο διανομής στους καταναλωτές (π.χ. πουλώντας «Πράσινη ηλεκτρική ενέργεια» σε ορισμένους καταναλωτές εθελοντικά και διανέμοντας μόνο την εναπομένουσα χρέωση οριζόντια και δίκαια μεταξύ των υπολοίπων καταναλωτών).
Οι καταναλωτές δεν θα πληρώνουν ΕΤΜΕΑΡ για ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από νέες ΑΠΕ μετά την ενεργοποίηση αυτού του μηχανισμού.
▪Η Δυναμική Χρέωση υπέρ ΑΠΕ θα καλύψει εν μέρει τις εκροές που απομένουν μετά τις επιχορηγήσεις έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης  για την περίοδο 2021-2024.
Από το 2025 και μετά, θα εφαρμοστεί η πλήρης Δυναμική Χρέωση. Αυτή η μεταβατική περίοδος μειωμένης ΛΔΚ (2021-2024) θα επιτρέψει σε Προμηθευτές και καταναλωτές να ενσωματώσουν πλήρως τη νέα Χρέωση στις εμπορικές πολιτικές τους, να ωριμάσουν νέα προϊόντα λιανικής «πράσινης ενέργειας» που χρησιμοποιούν τα πιστοποιητικά και να αποφύγουν οποιαδήποτε αναστάτωση στην αγορά.

www.worldenergynews.gr







Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης