Ενέργεια

Λευκορωσία: Προσωρινή διακοπή προμηθειών πετρελαίου προς την Πολωνία - Η αιτία

Λευκορωσία: Προσωρινή διακοπή προμηθειών πετρελαίου προς την Πολωνία - Η αιτία
Ο αγωγός συνδέει κοιτάσματα πετρελαίου στην Κεντρική Ρωσία με καταναλωτές στην Πολωνία, την Ουγγαρία, την Τσεχία και τη Γερμανία

Η Λευκορωσία ανακοίνωσε ότι απαιτούνται «μη προγραμματισμένες επισκευές» στον αγωγό που θα μεταφέρει τις προμήθειες πετρελαίου από τη Ρωσία σε ορισμένα κράτη της Ευρώπης, σύμφωνα με πληροφορίες του RT. Ειδικότερα, οι εργασίες συντήρησης θα διαρκέσουν τρεις ημέρες.

Μάλιστα, σε χθεσινές της (16/11) δηλώσεις ο ρωσικός γίγαντας εξαγωγών ενέργειας Transneft είπε ότι οι προμήθειες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν βραχυπρόθεσμη διακοπή. Ο εκπρόσωπος Igor Demin είπε στους δημοσιογράφους ότι ενημερώθηκε για τις αυτοσχέδιες εργασίες επισκευής, οι οποίες θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το Σαββατοκύριακο. Ο αγωγός συνδέει κοιτάσματα πετρελαίου στην Κεντρική Ρωσία με καταναλωτές στην Πολωνία, την Ουγγαρία, την Τσεχία και τη Γερμανία.

Τι έχει γίνει

Η εταιρεία εκμετάλλευσης της Λευκορωσίας, Gomeltransneft Druzhba, φέρεται να ξεκίνησε τις εργασίες της το απόγευμα της Τρίτης (16/11), με τις προμήθειες να έχουν μειωθεί. Ωστόσο, λένε οι αξιωματούχοι, οι μηνιαίοι όγκοι εξαγωγών δεν θα πρέπει να επηρεαστούν και ο Demin επέμεινε ότι η Transneft ελπίζει να διασφαλίσει ότι θα τηρούνται οι ποσοστώσεις παράδοσης. Από την πλευρά του, ο Putin προειδοποιεί τη Λευκορωσία για μεγάλες επιπτώσεις εάν διακόψει το φυσικό αέριο στην ΕΕ.

Οι επισκευές σε μία από τις γραμμές του αγωγού ξεκίνησαν την Τρίτη και ο μηνιαίος στόχος για τις προμήθειες πετρελαίου δεν αναθεωρήθηκε, σύμφωνα με το TASS, το οποίο επικαλείται εκπρόσωπο της ρωσικής κρατικής εταιρεία μεταφοράς αγωγών Transneft.

To momentum της είδησης

Αξίζει να σημειωθεί ότι η είδηση ​​έρχεται λίγες μέρες αφότου ο ηγέτης της Λευκορωσίας, Alexander Lukashenko προειδοποίησε ότι η χώρα του θα μπορούσε να διακόψει τη ροή φυσικού αερίου προς την Κεντρική και Δυτική Ευρώπη ως απάντηση στην επιδείνωση της διαμάχης για την παράνομη μετανάστευση στα σύνορα με την Πολωνία.

Ο Lukashenko είπε την περασμένη εβδομάδα ότι, όταν εξετάζουν πιθανές μελλοντικές κυρώσεις, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να θυμούνται ότι θα μπορούσε να «κόψει» τον ενεργειακό εφοδιασμό μέσω του αγωγού Yamal-Europe, ο οποίος παραδίδει αέριο από τη Σιβηρία στη Γερμανία και σε άλλα κράτη της ΕΕ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης